Dit artikel gaat alleen over kanker. Maar wat doet het voor het hele pakket..... lichaam en geest? Het lijkt me toch geen moeilijke som als het lichaam stoffen binnen krijgt die het moet afvoeren als 'giftig' zal het daarvoor voedingsstoffen (vitamines-mineralen) voor gebruiken die dan niet kunnen worden gebruikt voor het in balans te houden van de gezondheid. En wat met de stoffen die niet afgevoerd kunnen worden en zich in het lichaam ophopen?Bio geen wondermiddel tegen kanker
Nieuw kankeronderzoek van de universiteit van Oxford zet de gezondheidsclaims
van biovoedsel op de helling. Zo blijkt het risico op de ziekte niet lager te liggen
voor wie (bijna) altijd bio eet, zo staat woensdag in De Morgen. 'Niet zo
verrassend', reageren collega-onderzoekers.'
‘Enquêtes laten steevast zien dat consumenten gezondheidsvoordelen als
belangrijkste reden opgeven om bio te kopen’, stelt bio-experte Lucy van de Vijver
van het Louis Bolk Instituut in De Morgen. Nochtans blijkt biovoedsel het risico op
kankers niet te verkleinen. ‘Aanwijzingen voor een betere weerstand zijn er echter
wel.’
De onderzoekers verzamelden informatie over het aandeel biologische producten in de voeding van maar liefst 623.080 vrouwen van vijftig jaar en ouder en publiceerden hun bevindingen in het British Journal of Cancer. Ruim negen jaar werden ze door professor epidemiologie Tim Key en zijn collega’s gevolgd. Er was geen opsplitsing per voedingsgroep, ‘maar in de praktijk [bleken] vooral fruit en groenten in de biovariant te worden gekocht, gevolgd door melkproducten.’ Een derde van de vrouwen at nooit bio, twee derde soms en 7 procent altijd.
‘Idem bij mannen’
Key wijst erop dat het om de meest grootschalige studie naar de kwestie is die ooit werd uitgevoerd, en dat er geen verband met kanker gevonden werd. ‘Te weinig groenten en fruit eten is in verband gebracht met hogere risico’s op kankers, maar onze resultaten tonen aan dat het daarbij niet uitmaakt of die tomaten of appelen nu bio of niet zijn’, klinkt het, en Key vermoedt dezelfde resultaten bij mannen.
Voedingsonderzoekers Lucy van de Vijver en Theo Nieuwold (KULeuven) leggen in de krant uit dat de pesticiden op niet-biovoedsel door de strenge EU-normen al zodanig verminderd is, dat ze niet langer in schadelijkere gezondheidseffecten resulteren. Van de Vijver benadrukt ook nog het belang van grootschalig onderzoek hiernaar, omdat er nog niet veel onderzoek naar het effect van biovoeding op gezondheid verricht werd. ‘Dat is natuurlijk erg moeilijk.’
‘Niet zo verrassend’
Woensdagochtend reageerde Theo Nieuwold in het Radio 1-programma De Ochtend ook weinig verrast. 'Na jaren onderzoek is er nog steeds geen essentieel verschil aangetoond tussen conventionele voeding en biovoeding', klinkt het. 'Zelfs dat bio over het algemeen gezonder is, is niet aantoonbaar. Dat is misschien teleurstellend voor veel mensen, maar wel een feit.'
Al wat Nieuwold erkent is dat bepaalde bestrijdingsmiddelen bij biovoedsel gezonder zouden kunnen zijn. Waarom dan nog bio kopen, gezien de beperkte milieu-effecten en het niet noodzakelijk gezonder zijn? 'Het geeft de mensen een beter gevoel. Waarvoor weet ik niet. Ik heb geen bezwaar tegen bio, begrijp me goed, maar ik wil eerst zien of er voordelen zijn, en die zijn wat mij betreft nog niet aangetoond.'
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140423_01078145
Zie: http://jessevandervelde.com/let-op-voor ... e-stoffen/