Diabetesdeskundigen willen een wereldwijde suikerbelasting

In sommige opzichten is het menselijk lichaam te vergelijken met een machine, soms zelfs een zeer geavanceerde: het lichaam herstelt zich en past zich aan aan de omstandigheden. Alles hier over virologie, anatomie, biomedische technologie en genetica en nog veel meer.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
taigitu
Orakel
Berichten: 14687
Lid geworden op: 04 dec 2011, 14:37

Diabetesdeskundigen willen een wereldwijde suikerbelasting

Bericht door taigitu » 09 aug 2016, 12:56

De verschillende soorten suiker

(Natuurlijke) suikers staan de laatste tijd onder veel aandacht. Er zijn veel suikervrije recepten te vinden, maar zijn die echt suikervrij? In veel recepten worden bijvoorbeeld honing, agavesiroop of kokosbloesemsuiker onder suikervrij geschaard. Deze worden vaker als meer natuurlijkere suikers gezien dan bijvoorbeeld geraffineerde biet- of rietsuiker. Maar hoe zit dat eigenlijk?

Natuurlijke suikers: een vierluik

In deel 1 leerde je over de verschillende soorten koolhydraten, in deel 2 de fysiologie. In dit derde deel kijken we naar de verschillende soorten suiker die je kunt vinden in de winkels. Daarbij wordt gekeken naar de samenstelling van de suiker maar ook naar de glycemische index. Een lastig begrip waar ook nog veel over te zeggen valt. In het kort: de glycemische index is de stijging van de bloedsuiker na het eten van 50 gram koolhydraten van een product. Dit wordt vergeleken met de stijging van het bloedsuikergehalte na het eten van of glucose (1). Glucose is de meest afgebroken vorm van een koolhydraat, en heeft daardoor als waarde 100 op de glycemische index. Hoe lager het getal, des te langzamer worden de suikers opgenomen door het lichaam.

Bietsuiker en rietsuiker
Dit zijn de meest bekende en gebruikte soorten suiker. Bietsuiker ofwel kristalsuiker is afkomstig uit de wortel van suikerbieten. Bietsuiker wordt in Europa geproduceerd. Rietsuiker wordt gewonnen uit het sap van de stengel van suikerriet. De donkere kleur van rietsuiker ontstaat bij het productieproces. Door rietsuikermelasse aan de kristallen toe te voegen ontstaat er een donkerdere kleur (2). De hoeveelheid energie (calorieën) in biet- en rietsuiker is gelijk. Ze bestaan allebei uit 100% sucrose (sacharose). In deel 1 heb je kunnen lezen dat sucrose uit fructose + glucose bestaat. De ruwe en geraffineerde rietsuikersoorten bevatten sporen van vitamine B en mineralen zoals ijzer (in kleine hoeveelheden) (3). De glycemische index van sucrose (dus biet- en rietsuiker) is 65 (4).

Honing
Honing bestaat voor ongeveer 80% uit suiker en 20% uit water. Het is een oplossing van met name glucose en fructose, daarnaast nog maltose en sucrose. De samenstelling is afhankelijk van de oorspronkelijke planten waarvan de honing afkomstig is (5, 6). Uit analyse blijkt dat er sporen van vitaminen en mineralen in honing zitten. Zo zit er per 100 gram 4 mg vitamine C, de aanbeveling van vitamine C is 70 mg (7, 8). Dus in 1,9 kg honing zit de aanbeveling aan vitamine C per dag. Daarnaast is honing niet geschikt voor kinderen onder de 1 jaar vanwege het risico op besmetting met Clostridium botulinum, wat ernstige verlamming bij baby’s kan veroorzaken. Bij kinderen boven de 1 jaar en volwassenen is de darmflora voldoende ontwikkeld waardoor de kans zeer klein is dat sporen van de bacterie daar overleven (9). De glycemische index van honing is 55 (4).

Palmsuiker en kokosbloesemsuiker
Palmsuiker en kokosbloesemsuiker zie je steeds vaker terug in recepten. Palmsuiker wordt gemaakt uit het sap van een aantal palmboom-soorten. Kokosbloesemsuiker is een suiker die wordt gemaakt van de bloesems van de kokosnootpalmboom. Deze suiker bestaat voor 80 procent uit sucrose (dus de helft glucose en de helft fructose zoals in riet- en bietsuiker) aangevuld met een hoeveelheid losse glucose en fructose in verschillende verhoudingen. kokosbloesemsuiker zou een lage glycemische index hebben, namelijk 35, maar is gebaseerd op slechts één onderzoek (3). In mijn zoektocht heb ik ook geen bevestiging van de glycemische index gevonden, iedereen neemt dit getal van elkaar over. Ik heb wel analysecijfers van de producent “Coconut sugar Philipinnes” daar geven ze 35-54 als glycemische index aan per serving/dus per portie (staat niet hoeveel een portie is) (10). Dit lijkt dus niet op de maat glycemische index, waar 50 gram wordt gebruikt (er vanuit gaande dat een portie geen 50 gram is). Dus de vraag is maar of dit getal echt klopt. Daarnaast zou het vol vitaminen en mineralen zitten, maar er staat geen goede maatgeving bij de cijfers, dus dat blijft onduidelijk.

Ahornsiroop / maple syrup
Ahornsiroop ook wel maple syrup genoemd wordt getapt uit de Esdoorn, waarna het ingedikt wordt. Ahornsiroop bestaat voornamelijk uit sucrose (65%), daarnaast water en wat losse fructose en glucose en heeft een glycemische index van 54 (3, 11) .

Conclusie
Uit de zoektocht blijkt dat alle suikers, ook de suikers die meer natuurlijk worden genoemd voornamelijk uit sucrose, fructose en glucose bestaan. Je lichaam maakt daarbij geen onderscheid in opname vanwege het soort suiker, ook niet als er extra vitaminen en mineralen zijn toegevoegd (12).

De snelheid van opname hangt samen met de glycemische index. Deze ligt bij de meeste suikersoorten ligt tussen 54 en 65. Dus deze worden redelijk snel opgenomen door het lichaam ten opzichte van glucose (100). Kokosbloesemsuiker is een uitzondering (de glycemische index zou 35 zijn), maar de of deze cijfers betrouwbaar zijn blijft dubieus.

Er zitten in sommige zoetmiddelen van nature wat mineralen en vitaminen, maar dit zijn maar sporen. Dus om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen via deze suikers moet je er heel veel van nemen. En een grote hoeveelheid suiker is nadeliger voor het lichaam dan de bijdrage aan vitaminen en mineralen die het levert. Vitaminen en mineralen kun je ook beter uit andere voedingsmiddelen binnen krijgen.

Ofwel, suiker blijft suiker. Een recept is nauwelijks gezonder te noemen als er een ander soort suiker wordt gebruikt.

https://www.iamafoodie.nl/natuurlijke-suiker-deel-3/
Er wordt momenteel gesproken over de mogelijkheid om belasting te heffen op suiker,
zoals in 2015 is aangezwengeld door het diabetes fonds.
Zoals suikers die bijvoorbeeld in de diverse frisdranken zitten.
Dit om het gebruik van suiker terug te dringen en iets te doen aan het groeiende
probleem van overgewicht en obesitas.. Ook het beter vermelden op de verpakking
hoeveel suiker er in een product zit kan dan gelijk worden aangepakt.
Diabetesdeskundigen willen een wereldwijde suikerbelasting. In aanloop naar de G20 op 14 en 15 november 2015 roepen ze wereldleiders op suikertaksen te heffen in de strijd tegen overgewicht en obesitas.

De Internationale Diabetes Federatie (IDF) stelt dat er met een belasting op suiker levens gered zouden kunnen worden en er daarnaast bezuinigd kan worden in de gezondheidszorg.
http://www.nu.nl/gezondheid/4163261/dia ... sting.html
Moet Nederland ook een suikerbelasting invoeren?
In het Verenigd Koninkrijk is de kogel inmiddels door de kerk. Suikerrijke frisdranken worden duurder door een belasting van de overheid. Andere landen experimenteren ook met de maatregel om gezond leven te bevorderen. Maar is dat wel een goed idee?

De politiek in Nederland loopt nog niet warm voor een suikerbelasting. Er is geen meerderheid voor te vinden op dit moment. Mede onder invloed van de wereldberoemde topkok Jamie Oliver gaat het Verenigd Koninkrijk echter wel de strijd aan met overgewicht. Een blikje cola zal naar verwachting tien eurocent duurder worden. De opbrengst van de maatregel gaat naar meer sport op scholen.

Diabetes-organisaties zijn al jaren voorstander van een suikertaks. De industrie rond frisdranken is beduidend minder enthousiast.

Onbegrijpelijk
Directeur Raymond Gianotten van de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen is slecht te spreken over het beleid in het Verenigd Koninkrijk: ,,Ik vind het om eerlijk te zijn onbegrijpelijk dat één sector er uitgelicht wordt. Het lost het probleem ook niet op omdat er in heel veel producten suiker zit. Dit kost de sector banen en daar ben ik niet blij mee.''

Volgens Gianotten doet de industrie zelf al heel veel. ,,We zijn al veel langer bezig om het aantal calorieen in frisdranken naar beneden te krijgen. Onlangs is besloten om het met nog eens tien procent terug te brengen. Wij bieden een gevarieerd aanbod, ook met frisdranken zonder suiker, het is aan de consument om een keuze te maken en die mag ook best genieten van zoete dranken.''

Directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds is wel blij met de maatregel. ,,Wij juichen dit toe. Het is bekend dat mensen dagelijks 122 gram suiker tot zich nemen en dat zou de helft moeten zijn. Frisdrank speelt daarin een belangrijke rol. Van frisdrank raak je niet vol en dus krijg je al heel snel veel suiker binnen. We zien het wel als onderdeel van een pakket aan maatregelen. Je moet bijvoorbeeld water goedkoop maken en je moet kijken naar het hele aanbod in de supermarkt.''

Volgens Dessing gaat het hier om de gezondheid van mensen. ,,We weten allemaal van de kleine pakjes frisdrank voor kinden waar enorme hoeveelheden suikers in zitten. Dan spreek je over veel inname van suiker en daarmee dus het risico op diabetes. We willen toch graag dat kinderen gezond opgroeien, dan helpt het als ze minder suiker krijgen.''
http://www.ad.nl/home/moet-nederland-oo ... ~a170a883/
Suiker heeft vele namen, hieronder een paar:

Afbeelding
.

.

Vraag je af wat anderen van je denken
en je bent voor altijd hun gevangene.


Lao Tse

Plaats reactie