Volvette kaas gezond

In sommige opzichten is het menselijk lichaam te vergelijken met een machine, soms zelfs een zeer geavanceerde: het lichaam herstelt zich en past zich aan aan de omstandigheden. Alles hier over virologie, anatomie, biomedische technologie en genetica en nog veel meer.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
taigitu
Orakel
Berichten: 14687
Lid geworden op: 04 dec 2011, 14:37

Volvette kaas gezond

Bericht door taigitu » 26 sep 2016, 09:27

Volvette kaas gezond

Beste lezer,

Recent is er een studie uitgekomen naar het effect van volvette kaas op ons lichaam. Het Voedingscentrum raadt ons magere melkproducten aan, omdat de volvette varianten onze aderen zou doen dichtslibben. Een goed opgezette studie van Europese bodem toont echter het tegendeel aan. Zijn volvette melkproducten dan toch de sleutel naar een goede gezondheid?

De studie is van het type gerandomiseerd onderzoek met controlegroep (RCT), dat over het algemeen als redelijk betrouwbaar wordt aangemerkt. Tijdens het onderzoek werden 140 mensen 12 weken lang gevolgd. De uitkomst is, dat volvette kaas gunstiger is voor hart en bloedvaten dan de magere varianten. Er was geen verschil waar te nemen in LDL-cholesterol, bloeddruk, suikerspiegel en tailleomvang, maar wel in HDL-cholesterol. De groep die volvette kaas at, had een aanzienlijk hogere HDL-cholesterolspiegel. Een hoog cholesterol hoeft geen probleem te zijn, mits de verhoudingen maar kloppen. Hierbij wordt aangenomen dat een hoger HDL-cholesterol gunstig is.

Recent zijn er ook andere studies geweest die volvette kaas in een positief daglicht plaatsten. Japanse onderzoekers ontdekten dat kaas kan voorkómen, dat vetten zich in de lever ophopen, waardoor de lipidenparameters in het bloed gunstig beïnvloed worden (1). Vorig jaar bracht een studie volvette kaas in verband met een langer leven en een verminderde kans op overgewicht (2).

De Fransen eten over het algemeen bijzonder veel vette kazen en tegelijkertijd zijn hun bloedvaten in een gezonde conditie. De wetenschap heeft zich hier altijd over verbaasd. Het staat onder wetenschappers bekend als ‘De Franse paradox’. Onderzoekers hebben inmiddels vastgesteld dat de gunstige effecten van zuivel enkel geldt voor de gefermenteerde varianten (3, 4). Gepasteuriseerde melk blijkt dus niet bepaald gezond. Voorbeelden van gefermenteerde melkproducten zijn yoghurt en kaas.

Door het fermenteren komen er vele gunstige stoffen vrij. Eén van die stoffen is vitamine K­­2. Deze K2 is in de vorm MK-7 en daarvan weten we sinds kort dat deze bijzonder goed is voor onze aderen, botten en hersenen. Het fermenteren rekent ook af met melksuiker, oftewel lactose. Het enzym dat deze soort suiker kan afbreken, lactase, hebben alleen zuigelingen. Hoe ouder we worden, hoe minder lactase we hebben en hoe slechter we niet-gefermenteerde melkproducten kunnen verdragen.

‘Geen kaas meer, maar wel statines’
Artsen raden op grote schaal kaas af en zetten mensen op statines. Dit om het cholesterol onder de duim te houden. Het probleem is, dat statines tal van bijwerkingen hebben, zoals myopathie (spierpijn) en een grotere kans op diabetes. Bovendien blijken statines vooral het LDL-C cholesterol te laten dalen en niet het LDL-P. Een hoog LDL-P en een laag LDL-C worden in verband gebracht met verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Terwijl het omgekeerde, een laag LDL-P en een hoog LDL-C, juist een laag risico met zich meebrengt (5). We zien LDL vaak als LDL, maar LDL bestaat uit vele subfracties. Onderzoek toont aan dat het vermijden van verzadigd vet zo goed als geen effect heeft op het cholesterol (6).

Liegen zonder te liegen
Stel dat 2 op de 100 mensen af en toe wiet rookt, dan is de kans dat we op straat een wietroker treffen 2%. Als we dan een afkickkliniek openen waardoor maar 1 op de 100 mensen wiet rookt, is het wietgebruik met 50% gedaald. Dat klinkt heel indrukwekkend, maar in feite zegt het nauwelijks iets. Want de kans om op straat een wietroker te treffen is nu niet 2%, maar 1%. In beide gevallen is de kans zeer klein. Indrukwekkende procentuele cijfers uit onderzoeken kunnen we soms maar beter met een korreltje Keltisch zeezout nemen...

Cholesterol op een natuurlijke manier verlagen:

- Het mediterrane dieet blijkt beter in staat te zijn om hart- en vaatziekten te voorkomen dan statines (7).
- Kurkuma blijkt het LDL-cholesterol te laten dalen, ook bij mensen die statines slikken (8). Deze mensen kunnen dan wellicht hun medicatie verlagen.
- Het eten van peulvruchten kan het LDL-cholesterol in het bloed met 11,8 mg/dl verlagen (9, 10).
- Avocado’s blijken alle LDL-soorten te verlagen (11).
- Noten (met name amandelen en walnoten) hebben een zeer gunstig effect op het cholesterol (12).
- Het eten van vette vis verlaagt het LDL-cholesterol sterk (13).
- Het eten van haver kan het totale cholesterol met 7% laten dalen en het LDL met 5% (14).
- Vrijwel alle typen groenten met oplosbare vezels verlagen het LDL-cholesterol (15, 16).
- Bittere, pure chocolade van 70% of meer kan het LDL-cholesterol sterk verlagen (17).
- Knoflook heeft een gunstige werking op het cholesterol (18).
- Soja kan het LDL-cholesterol ook flink doen verlagen (19). Kies altijd voor niet-GMO soja van biologische afkomst in gefermenteerde vorm.
- Groene thee gaat het oxideren van LDL-cholesterol tegen (20).
- Onbewerkte olijfolie, rijk aan polyfenolen, draagt licht bij aan het voorkómen van het oxideren van cholesterol (21).
- Stoppen met roken verbetert de cholesterolwaarden (22, 23).
- Eén glas alcohol verhoogt het HDL (24), maar meer drinken verhoogt het LDL (25).
- Kruiden zoals fenegriek, guggul en artisjokblad werken LDL-cholesterolverlagend (26, 27).
- Dagelijks lichaamsbeweging verbetert de cholesterolratio enorm (28).
- Het kwijtraken van overgewicht zorgt voor een gunstiger cholesterolverhouding in het bloed (29).
- Phytosterolen kunnen het LDL-cholesterol laten dalen (30). Hiervoor hebben we geen margarine nodig, want deze zitten ook rijkelijk in erwten, bloemkool, broccoli en bindsla (31).
- Op het gebied van supplementen kunnen helpen de cholesterol te verlagen: vitamine C, psyllium, vitamine B5, berberine en astaxanthine (32, 33, 34, 35, 36).

*Merk op: ik ben geen voorstander van rode gistrijst. Dit is een natuurlijke statine (de synthetische zijn hiervan afgeleid) en heeft dus ook de nadelen van een statine.

Een hoog cholesterol gezond?
Soms mailen mensen mij dat cholesterol gezond is en dat het niet uitmaakt hoe hoog het is. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Cholesterol is inderdaad een onmisbare stof: het is de basis van vitamine D, de geslachtshormonen, de celwanden en nog veel meer. Er zijn veel soorten cholesterol, maar de meest schadelijke is de geoxideerde LDL-variant (37). OxLDL lijkt de echte boosdoener (38). Bij ouderen wordt een hoog LDL- en HDL-cholesterol in verband gebracht met een lagere kans op hart- en vaatziekten (39). Het lijkt er dus op dat de ideale cholesterolwaarden afhankelijk zijn van factoren zoals leeftijd en geslacht. In wezen is cholesterol niet goed of slecht. Net zoals water. Alleen te veel, te weinig of vervuild water is niet goed.

Het is belangrijker om te kijken naar de cholesterolratio, die je kunt berekenen door het totale cholesterol te delen door het HDL-cholesterol. Aangenomen wordt dat een waarde lager dan 5 gunstig is. Dan nog valt het te bezien of dat waar is, want in dat geval hebben we nog altijd niet de hoeveelheid geoxideerd LDL-cholesterol gemeten, alsmede de LDL-P en VLDL-waarde.

Wat ik storend vind, is dat artsen in een 6 minuten consult meteen naar medicatie grijpen, zonder de natuurlijke interventies mee te nemen. Voeding en beweging kunnen meer effect hebben dan medicijnen, waarom wordt dat dan niet naar voren geschoven? Zijn de mensen zo lui, of heeft de medicijnindustrie liever dat artsen zwijgen? Het blijft vreemd dat artsen slechts 5 uur les (zie link) krijgen over voeding, maar wel honderden uren over medicijnen…

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl
https://app.mailerlite.com/g1n1f4/45896 ... 9570/y8v2/

5 Uur les: http://www.nieuwsvoordietisten.nl/aan-h ... spraktijk/
Ook ik kreeg ruim 5 jaar geleden een statine voorgeschreven door de cardioloog.
Na een paar weken merkte ik dat ik steeds minder goed op mijn benen kon staan.
Het opstaan en lopen werd lastiger. Toen ben ik zonder meer met de statine gestopt
en ben kurkuma gaan gebruiken. Kurkuma geeft o.a. de gele kleur aan de kerrie die we in
de keuken gebruiken. We gebruiken het dus als we kerrie gebruiken.
Alleen zit er bij een capsule Kurkuma ook zwarte peper voor een betere opname door het lichaam.
.

.

Vraag je af wat anderen van je denken
en je bent voor altijd hun gevangene.


Lao Tse

Gebruikersavatar
Tammy
Forumbeheerster
Berichten: 80592
Lid geworden op: 04 feb 2005, 18:20

Re: Volvette kaas gezond

Bericht door Tammy » 28 sep 2016, 05:47

Taigitu, mijn man heeft capsules gekocht van Kurkuma.
Ik had verteld over jou over dit middel.
Zit geen zwarte peper in, dat potje was behoorlijk duur.
Maar deze hebben hoge opname, zeggen ze.
Maar hij moet eerst met zijn reumatholoog praten vind ik, want het kan invloed hebben op medicijngebruik las ik.
Mijn man heeft MCTD.

Hij gebruikt geen statines, heeft maar licht verhoogd Cholesterol .
Maar de rest vind hij interessant wat dit kruid kan doen.

Ben benieuwd.

Somewhere, something incredible is waiting to be known.

Carl Sagan.

Gebruikersavatar
taigitu
Orakel
Berichten: 14687
Lid geworden op: 04 dec 2011, 14:37

Re: Volvette kaas gezond

Bericht door taigitu » 28 sep 2016, 09:34

23 redenen waarom je geelwortel (kurkuma) veel vaker zou moeten gebruiken


Als er één voedingsmiddel is dat de titel superfood verdient dan is het wel kurkuma. De gezonde effecten van kurkuma (geelwortel) voor ons lichaam en onze hersenen lijken wel oneindig. Er zijn al meer dan 600 preventieve en therapeutische toepassingen van kurkuma ontdekt en de onderzoeksresultaten blijven maar binnenstromen (Ji, 2013)[1].

In dit artikel:

23 gezondheidsvoordelen van kurkuma
5 tips om kurkuma in de keuken te gebruiken
Recept: pompoensoep met kurkuma

Kurkuma wordt al eeuwenlang in India gebruikt als smaakmaker, kleurstof en geneeskrachtig middel. Kurkuma (curcuma longa) is de wortel van een plant die tot dezelfde familie behoort als gember. In de westerse keuken is het nog minder bekend, behalve als onderdeel van het kruidenmengsel kerrie. De specifieke oranjegele kleur is wat kerriepoeder z’n gele kleur geeft. De kleurstof wordt inmiddels ook in vele andere producten gebruikt, zoals bijvoorbeeld mosterd en margarine.

Er zitten 3 verschillende gele pigmenten (curcuminoïden) in de kurkumawortel en dit zijn meteen ook de stoffen die kurkuma z’n heilzame werking geven. Deze curcuminoïden werken allemaal anti-oxidatief, ontstekingsremmend, en zijn giftig voor tumorcellen. De meest bioactieve en onderzochte stof van de drie is curcumine dat ook antivirale en antischimmel eigenschappen heeft (Wu, 2003) [2]. Ongeveer 3 % (in gewicht) van de kurkuma wortel is curcumine.

De meeste onderzoeken naar de genezende werking van kurkuma worden gedaan met het geëxtraheerde curcumine en hoge doseringen van 500 mg tot 4 gram per dag. Om dat soort hoeveelheden binnen te krijgen moet je supplementen met curcumine gebruiken. Dit geldt met name voor mensen die echt ziek zijn of last hebben van een specifieke aandoening. Voor relatief gezonde mensen zou ik vooral aanraden om regelmatig verse kurkuma of poeder te eten als preventief middel. Op die manier profiteer je van alle verschillende gezonde stofjes die in de wortel aanwezig zijn en waarvan we alle eigenschappen waarschijnlijk nog niet eens kennen.


Waarschuwing: vanwege de bloedverdunnende eigenschappen van kurkuma kunnen patiënten die bloedverdunners gebruiken beter geen hoge doseringen curcumine nemen. Ook mensen met galstenen en/of cholestase moeten voorzichtig zijn evenals mensen met te veel maagzuur. Zwangere vrouwen wordt ook aangeraden om voorzichtig te zijn met kurkuma omdat het een stimulerende werking kan hebben op de baarmoeder. Volgens de University of Maryland Medical Center kan gewoon gebruik als specerij echter geen kwaad.

De belangrijkste toepassingen van kurkuma en curcumine die onderzocht zijn zet ik hier voor jullie op een rij.

23 gezondheidsvoordelen van kurkuma

1. Het is sterk ontstekingsremmend
De belangrijkste eigenschap van de kurkumawortel is dat het sterk ontstekingsremmend is. Geëxtraheerde curcumine is zelfs bijna even effectief als ontstekingsremmende medicijnen (Jurenka, 2009)[3]. Ontstekingsprocessen spelen een centrale rol in bijna alle chronische ziekten waaronder hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen, auto-immuunziekten en problemen in het verteringssysteem[4].

2. Het werkt kanker remmend
Door de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma en in het bijzonder van curcumine werkt het ook kanker remmend (Goel, 2001)[5]. Ontsteking is namelijk ook een essentiële factor bij tumorgroei (Coussens, 2002)[6]. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat curcumine menselijke kankercellen van borst, prostaat, pancreas, maag, dikke darm en slokdarm kan doden (Hutzen, 2009)[7], (Liu, 2011)[8], (Moragoda, 2001)[9]. Het stopt ook de groei van melanoom cellen (Marin, 2007)[10]. Uit dierexperimenteel onderzoek blijkt bovendien dat curcumine ingrijpt op alle drie de ontwikkelingsstadia van kanker: het ontstaan van een eerste aanleg, de ontaarding en de progressieve kanker (Jurenka, 2009)[11]. Met name voor het voorkomen van kanker in het verteringssysteem zijn er al hoopvolle resultaten (Caroll, 2011)[12]. Maar ook voor preventie van uitzaaiingen bij kanker belooft curcumine een effectief middel te zijn (Bachmeier 2007)[13]. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld al dat in combinatie met kanker remmende stoffen in kolen curcumine effectief kan zijn in de behandeling van prostaatkanker (Khor, 2006)[14].

3. Het is een natuurlijke pijnstiller
De ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma maken het ook tot een natuurlijke pijnstiller voor met name chronische pijn zoals bij artritis en reuma. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat kurkuma effectiever is als pijnstiller dan aspirine of andere farmaceutische pijnbestrijders (Srivastava, 1986)[15]. Aangeraden doseringen variëren van 200 tot 500 mg, 1 tot 4 keer per dag. Zowel kurkuma-extract als curcumine werken pijnstillend. Kies wel voor een preparaat met goede biologische beschikbaarheid, bijvoorbeeld een preparaat waar ook zwarte peper in zit.

4. Het kan Alzheimer voorkomen of verminderen
Steeds meer onderzoeken wijzen er op dat kurkuma patiënten met de ziekte van Alzheimer kan helpen. Opvallend is ook dat de ziekte van Alzheimer veel minder voorkomt in India dan in de Westerse wereld. Dit kan te verklaren zijn door de grotere consumptie van currygerechten die kurkuma bevatten. Onderzoekers hebben ook daadwerkelijk een verband gevonden tussen het eten van kerrie en betere cognitieve functies (Ng, 2006)[16]. Door de ontstekingsremmende eigenschappen en antioxidant werking verbetert kurkuma de cognitieve functies van mensen met Alzheimer. Dit komt onder andere doordat cucuminoïden het ontstaan van plak in de hersenen verminderen (Mishra, 2008)[17]. Deze amyloïde plak is een kenmerk van Alzheimer. Bij proefdierexperimenten waren zelfs lage doses curcumine in staat om de plak significant te doen afnemen en cognitieve tekorten zoals een aangetast geheugen te verbeteren (Ringman, 2005)[18].

Een ander bestanddeel van kurkuma, aromatische turmerone, lijkt ook bij te dragen aan de positieve effecten op de hersenen van kurkuma. Recent ontdekten onderzoekers dat ar-turmerone het herstel van stamcellen in de hersenen stimuleert. Deze stamcellen spelen een belangrijke rol bij de genezing van neuro-degeneratieve ziektes zoals een hersenaanval en Alzheimer (Hucklenbroich, 2014)[19].

5. Het verbetert de cognitie
Curcumine heeft überhaupt positieve effecten op onze cognitieve vermogens. Het verbetert bijvoorbeeld het ruimtelijk geheugen en de cognitie door een vermindering van vetzuur peroxidatie in de hersenen (Belviranli, 2013)[20]. Bij ouderen bleek dat curcumine-supplementen een snelle en significante verbetering gaven in het werkgeheugen en in aandacht. Op de lange termijn leidde het zelfs tot een betere stemming. Mensen waren minder vermoeid, kalmer en meer tevreden.

6. Het is goed voor je darmen en verteringssysteem
Van kurkuma is al heel lang bekend dat het helpt bij verteringsproblemen. Het helpt bijvoorbeeld heel goed bij een slechte vertering van vetten. Maar ook als je last hebt van het prikkelbare-darmsyndroom of de ziekte van Crohn kan kurkuma enorm veel voor je betekenen (Jurenka, 2009)[21]. Dit komt onder andere doordat het ontstekingen in de darmwand tegengaat (Yu, 2015)[22]. Ook voor mensen met een maagzweer kan curcumine een uitkomst zijn. In een klinisch onderzoek werd aan 25 patiënten met een maagzweer dagelijks vijf keer 600 mg curcumine gegeven gedurende 12 weken. Bijna de helft van hen had na vier weken geen maagzweer meer, en tegen het einde van de studie was de maagzweer bij 76% verdwenen (Prucksunand, 2001)[23].

7. Het verlaagt je cholesterol
Geelwortel verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed, hierdoor voorkom je ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten. Suppletie met curcumine leidde in onderzoek tot een significante afname van het totale cholesterolgehalte, evenals het LDL-cholesterolgehalte (Cox, 2014)[24].

8. Het verhoogt je weerstand
Kurkuma helpt je immuunsysteem om infecties in het lichaam te voorkomen, onder andere doordat het de productie van een bepaald eiwit stimuleert dat onmisbaar is voor het immuunsysteem. Dit eiwit (CAMP) helpt om verschillende bacteriën, virussen en schimmels te bestrijden zelfs als je immuunsysteem er nog niet bekend mee is (Gombart, 2012)[25].

9. Het helpt bij lever- en galkwalen
Door de ontstekingsremmende eigenschappen beschermt kurkuma ook de gezondheid van je lever. Het is eigenlijk een natuurlijke ontgifter voor de lever. Het wordt aangeraden bij hepatitis en kan schadelijke leverenzymen verlagen (Fu, 2008)[26]. Curcuminoïden verhogen ook de productie van galvloeistof in de galblaas en kunnen helpen om de galactiviteit op te wekken.

10. Het helpt tegen overgewicht
Kurkuma kan helpen om af te vallen en overgewicht te voorkomen doordat het de vorming van nieuwe vetcellen verhindert. Daarnaast is er ook weer een verband tussen ontsteking in het lichaam en overgewicht. Overgewicht wordt inmiddels zelfs als een chronische ontstekingsziekte gezien (Lumeng, 2011)[27]. Curcumine heeft ook invloed op of het lichaam triglyceriden (vetten in het bloed) als vet opslaat of als energie gebruikt. Een onderzoek in The Journal of Nutrition liet zien hoe curcumine ons metabolisme juist weg kan leiden van vetopslag (Ejaz, 2009)[28].

11. Het vertraagt diabetes
Bij mensen met pre-diabetes vertragen curcumine supplementen het ontstaan van diabetes type 2. Dit heeft wederom te maken met de ontstekingsremmende en antioxidant werking van curcumine (Chuengsamarn, 2012)[29]. Ook bleek uit experimenten dat curcumine een gunstige invloed heeft op de bloedsuikerspiegel van ratten met diabetes (Arun, 2002)[30].

12. Het verbetert bloedvaten en kan hartaandoeningen voorkomen
Curcumine gaat op verschillende manieren het ontstaan van hartaandoeningen tegen, onder andere doordat het oxidatieve stress en ontstekingen in de vaatwanden tegengaat (Wongcharoen, 2009)[31]. Suppletie met curcumine leidde in experimenten tot herstel van de elasticiteit van de bloedvaten (Fleenor, 2013)[32]. Een andere belangrijke functie is dat curcumine het endotheel ondersteunt. Dat is het binnenweefsel van bloed- en lymfevaten (Akazawa, 2012)[33].

13. Het verlaagt de kans op een hartaanval
Suppletie met curcumine verlaagt het risico van een hartaanval na een bypassoperatie met 65%. In een experiment uitgevoerd in 2012 kregen bypass patiënten 3 dagen voor de ingreep tot 5 dagen erna een supplement met 4 gram kurkuma. Bij deze patiënten was de kans op een hartaanval 65 % lager dan bij de controlegroep (Wongcharoen, 2012)[34].

14. Het is goed voor je huid
Kurkuma reinigt en ontgift je huid. Verwerkt in een crème heeft het een voedend en hydraterend effect op je huid waardoor je huid weer kan gaan glanzen (Deep Kaur, 2011) [35]. Inwendig gebruik van kurkuma kan ook helpen om de geode bacteriën op je huid in evenwicht te brengen wat bijdraagt aan een gezonde huid. Kurkuma wordt ook gebruikt bij de behandeling van psoriasis en andere ontstekingsgerelateerde huidaandoeningen (Antiga, 2015)[36]. Je kan kurkumawortel zelf als een pasta gebruiken als je het fijnstampt met wat water om ‘s nachts op geïrriteerde huid of pukkels te smeren.

15. Het verlicht depressieve klachten
Suppletie met curcumine is ook effectief gebleken bij de behandeling van ernstige depressies. 2 x per dag 500 mg curcumine gaf na vier weken significante verlichting en een afname van ervaren angst (Lop*resti, 2014)[37]. De resultaten waren zelfs vergelijkbaar met die van Pro*zac (Sanmukhani, 2014)[38]. Niet verbazingwekkend gezien de aanwijzingen dat curcumine stimulerend werkt op de belangrijke feelgood neurotransmitters serotonine en dopa*mine (Kulkarni, 2008)[39].

16. Het voorkomt spierschade en helpt tegen spierpijn
Een curcumine supplement kan ook ideaal zijn na het sporten om spierpijn te verminderen en herstel van spierschade te versnellen (Nicol, 2015)[40]. Een team van het Olympic Training Centre in Barcelona experimenteerde met curcumine supplementen bij grote inspanningen. Aanvulling met 200 mg curcumine 2 dagen voor de inspanning en 1 dag erna bleek de schade aan het spierweefsel en de spierpijn sterk te verminderen (Dropnic, 2014)[41].

17. Verlicht reuma en artrose / artritis en gewrichtspijn
Door de ontstekingsremmende eigenschappen is kurkuma een ideaal middel voor mensen met gewrichtsproblemen (Park, 2007)[42]. Curcumine bleek bij mensen met reumatoïde artritis effectiever dan medicijnen en verminderde zowel de pijnlijkheid als de ziekteactiviteit en zwelling (Chandran, 2012)[43]. Bij mensen met osteo-artritis in de knie werkte een supplement met kurkuma extract even goed als ibuprofen (Kuptniratsaikul, 2009)[44].

18. Beschermt tegen hersenbeschadiging door fluoride
Consumptie van gefluorideerd drinkwater kan hersenschade tot gevolg hebben, met name in bepaalde gebieden van de hippocampus. Curcumine kan deze neurodegeneratieve werking van fluoride tegengaan blijkt uit onderzoek met ratten (Sharma, 2014)[45].

19. Vermindert ongezonde effecten van hoge verhitting van voeding

Bij hoge verhitting van voedingsmiddelen met veel koolhydraten kan de giftige stof acrylamide gevormd worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld snel bij frituren maar ook bij gebak zoals ontbijtkoek of eierkoeken. De stof acrylamide blijkt in dierproeven genotoxische en kankerverwekkende eigenschappen te bezitten. Curcumine kan hiertegen bescherming bieden, waarschijnlijk doordat curcumine via een antioxidantmechanisme de cel schade door acrylamide beperkt (Cao, 2008)[46].

20. Beschermt tegen candida
Door de schimmelwerende werking van curcumine kan het beschermen tegen overmatige groei van de candidaschimmel. Candida kan zowel in de vagina als in de darmen, de huid of in de mond tot uiting komen. Uit onderzoek blijkt dat curcumine de aankleving van candidasoorten op humane epitheelcellen van het mondslijmvlies vermindert. Curcumine bleek in veel gevallen zelfs effectiever dan het vaak toegepaste antischimmelmiddel fluco*nazol (Martins, 2009)[47].

21. Helpt tegen chronische vermoeidheid
Uit onderzoek blijkt dat de symptomen van CVS (chronisch vermoeidsheidssyndroom), zoals vermoeidheid, gespannen spieren, depressiviteit en een grieperig gevoel, de uitingsvormen zijn van een ontstekingsreactie in het lichaam. Curcumine kan deze symptomen verminderen doordat het de productie van een belangrijke ontstekingsfactor (NF-kB ofwel nuclear factor-kappa B) remt (Maes, 2007)[48].

22. Beschermt tegen effecten van giftige chemische stoffen
Het is moeilijk om tegenwoordig niet met chemische stoffen in aanraking te komen. Bestrijdingsmiddelen op ons voedsel, BPA in plastic, parabenen in crèmes, er zijn duizenden chemische stoffen die in producten, de lucht en het water zitten. In ons lichaam hopen deze stoffen zich op en kunnen onze hormonale systemen flink ontregelen. Curcumine beschermt tegen minstens 31 chemische stoffen (Ji, 2014)[49]

23. Kan keelpijn remmen
Je kan kurkuma ook gebruiken om een beginnende keelpijn tegen te gaan door wat kurkumapoeder te mengen met honing en daarmee je keel te smeren.

Deze lijst van toepassingen van kurkuma en/of curcumine is nog lang niet volledig. Er zijn nog meer onderzoeken nodig, met name bij mensen, om alle potentiele toepassingen helder te krijgen. Maar intussen heeft deze excentrieke gele wortel al ruimschoots bewezen één van de veiligste en sterkste ziektebestrijders te zijn die Moeder Natuur ons te bieden heeft.

Bronnen, zie de site:
http://jessevandervelde.com/23-redenen- ... gebruiken/

Lees ook onderstaande links over het 'doolhof' van cholesterol:
http://jessevandervelde.com/ldl-cholest ... -of-fabel/
http://energiekevrouwenacademie.nl/verv ... sleiden-2/
http://www.volkskrant.nl/archief/oudere ... l~a579149/
.

.

Vraag je af wat anderen van je denken
en je bent voor altijd hun gevangene.


Lao Tse

Gebruikersavatar
Tammy
Forumbeheerster
Berichten: 80592
Lid geworden op: 04 feb 2005, 18:20

Re: Volvette kaas gezond

Bericht door Tammy » 28 sep 2016, 13:17

Heb de linken gelezen Taigitu.
Jeetje wat een uitgebreide informatie allemaal.
Dank voor het plaatsen. :hands:

En "pm:

Somewhere, something incredible is waiting to be known.

Carl Sagan.

Plaats reactie