WHO wil per 2023 geen transvetten meer in bewerkte voedingsmiddelen

In sommige opzichten is het menselijk lichaam te vergelijken met een machine, soms zelfs een zeer geavanceerde: het lichaam herstelt zich en past zich aan aan de omstandigheden. Alles hier over virologie, anatomie, biomedische technologie en genetica en nog veel meer.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
taigitu
Orakel
Berichten: 14687
Lid geworden op: 04 dec 2011, 14:37

WHO wil per 2023 geen transvetten meer in bewerkte voedingsmiddelen

Bericht door taigitu » 20 mei 2018, 12:14

WHO wil per 2023 geen transvetten meer in bewerkte voedingsmiddelen

Binnen vijf jaar wil de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) industrieel geproduceerde transvetten uit alle voedingsmiddelen verbannen.
Dat maakte de organisatie gisteren bekend. De New York Times juicht het bericht toe. Aan mogelijke bijwerkingen wordt geen aandacht besteed.

Deze week lanceerde de WHO het initiatief REPLACE, een stappenplan om wereldwijd transvet uit voedingsmiddelen te elimineren.
Het bewust maken van consumenten van de negatieve invloed die transvetten hebben op de gezondheid en het vervangen van industrieel
bewerkte producten door gezondere varianten zijn twee onderdelen van het plan. Transvetten zitten vooral in bewerkte voedingsproducten
zoals harde margarines, frituur-, bak- en braadvetten en kunnen het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verhogen.
Om deze reden roept de WHO consumenten, bedrijven en professionals ook op om mee te denken over nieuwe richtlijnen voor verzadigd vet en transvet.

In een opinie juicht de New York Times het besluit van de WHO toe. De krant vindt plantaardige oliën een veel gezondere optie dan
goedkope geharde vetten die gemakkelijk te verwerken zijn in houdbare producten.
Over de al dan niet kwalijke effecten daarvan is het laatste decennium in de media veel te doen geweest.
In Nederland wees levensmiddelentechnoloog professor Tiny van Boekel op de kwalijke effecten van het gebruik van vloeibare frituurolie
vanwege het risico op kanker dat wordt genomen om het risico om hart- en vaatziekten terug te dringen.

Voorts is er al zo'n twee decennia discussie over de vraag of grootschalige introductie van plantaardige vetten in ons menu
mogelijk ontstekingsbevorderend werkt en via die weg tot welvaartsziekten leidt.

Foodlog
https://www.nytimes.com/2018/05/14/opin ... -fats.html
.

.

Vraag je af wat anderen van je denken
en je bent voor altijd hun gevangene.


Lao Tse

Plaats reactie