Magnetron gevaarlijk voor de gezondheid: onderzoeken tonen het steeds weer aan
4 jaar ago
Een gezond voedingspatroon is de basis voor een goede gezondheid. Met de gevleugelde uitspraak “je bent wat je eet” sla je daarom zeker de spijker op zijn kop. Echter, je bent niet alleen wat je eet, maar ook hoe je het bereidt!
Het beste kun je zoveel mogelijk rauwe voeding eten, omdat je op die manier zeker weet dat alle gezonde voedingsstoffen in je voeding bewaard blijven. Maar alleen maar rauwe voeding eten kan op den duur een beetje saai worden, dus het is begrijpelijk dat je voeding af en toe wil verwarmen, bakken, stoven of koken. Vroeger gebeurde dat meestal in een pannetje of in de oven, maar sinds de magnetron in de jaren zeventig haar intrede deed is dit tijdsbesparende keukenwonder niet meer weg te denken uit de meeste Nederlandse keukens. Een magnetron is ideaal voor het ontdooien van ingevroren voeding of het opwarmen van restjes. Veel mensen gebruiken de magnetron daarnaast ook om hun maaltijden te bereiden, omdat hiermee de kooktijd van de meeste gerechten enorm wordt verkort. Echter, voor dit kookgemak betalen wij een flinke prijs ten koste van onze gezondheid. Alle onderzoeken die door de jaren heen zijn uitgevoerd met betrekking tot de risico’s van het gebruik van de magnetron wijzen namelijk uit dat deze handige hulp in de keuken niet alleen de voedingswaarde van je voeding tot bijna het nulpunt laat dalen, in het ergste geval kunnen de voedingsstoffen die overblijven zelfs kankerverwekkend zijn.
Wat gebeurt er met je eten als je het verwarmt in de magnetron
Een magnetron verwarmt en kookt eten door de watermoleculen in de voeding op hele hoge snelheid te laten trillen zodat ze uiteindelijk in stoom veranderen. De warmte die door de stoom wordt afgegeven verwarmt uiteindelijk het eten. Omdat bij veel soorten voeding de hoeveelheid watermoleculen niet evenredig over het product is verdeeld vindt verhitting in de magnetron ongelijkmatig plaats. Bij traditionele manieren van verwarmen wordt eten van buitenaf verwarmt. Echter, bij bereiding in de magnetron wordt het eten van binnenuit verwarmt, al moet daarbij opgemerkt worden dat als grotere hoeveelheden eten in de magnetron worden gekookt eerst de buitenste lagen van de voeding worden verhit, waarna vervolgens de binnenste delen van het eten via warmteoverdracht uit de buitenste lagen worden verwarmd.
De gevaren van magnetrongebruik
Alhoewel een magnetron in staat is om voeding in een veel sneller tempo te ontdooien, verwarmen en te garen, heeft die tijdsbesparing ook een keerzijde. Sinds de introductie van de magnetron zijn er talloze onderzoeken uitgevoerd die wijzen op de vele gevaren die kleven aan het gebruik van de magnetron:
- Bij bereiding van voedsel in de magnetron bestaat het risico dat je brandwonden kan oplopen. Als je eten opwarmt of kookt in de magnetron zal het je vast weleens zijn opgevallen: eten wordt ongelijkmatig verwarmd. Door je eten af en toe te keren en/of te roeren kun je dit probleem deels oplossen, maar er zullen altijd zogenaamde “hot spots” in het eten zitten die een stoomexplosie of brandwonden kunnen veroorzaken. Om die reden wordt het ouders sterk afgeraden om babymelk op te warmen in de magnetron, omdat er in het verleden veel baby’s brandwonden in de mond en slokdarm hebben opgelopen als gevolg van ongelijkmatige verhitting die niet tijdig was opgemerkt.
- Plastic bakjes die gebruikt worden om eten op te warmen in de magnetron kunnen kankerverwekkende stoffen afgeven die vervolgens in je eten terecht komen. In 1990 stond er een uitgebreid artikel in de Amerikaanse Nutrition Action Newsletter over het lekken van schadelijke chemische stoffen uit magnetronbestendige verpakkingen van veel verkochte voedingsmiddelen zoals pizza’s en popcorn. De chemicaliën die vrijkwamen waren onder andere polyethyleentereftalaat (PET), benzeen, tolueen en xyleen. Het opwarmen van vetrijke voeding in plastic bakjes in de magnetron kan ook leiden tot het vrijkomen van giftige stoffen en dioxines, die bekend staan als kankerverwekkend. Een van de meest schadelijke stoffen die kan vrijkomen is BPA, ofwel Bisphenol-A, een oestrogeenachtige stof die veel wordt gebruikt in plastics, zoals plastic opbergbakjes en zelfs speciaal voor de magnetron bestemde bakjes en schalen.
- Via de magnetron kan er straling lekken. Het lekken van magnetronstralen is bij de nieuwste magnetronmodellen van de laatste jaren minimaal, maar er komt nog steeds straling vrij via het glazen deurtje. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is de hoeveelheid straling die lekt onbeduidend en ver beneden het maximaal toelaatbare niveau waardoor het onschadelijk is voor mensen. Je zou dus denken dat magnetrons veilig zijn, maar volgens Powerwatch, een Amerikaanse onafhankelijke consumentenorganisatie, is de hoeveelheid straling die vrijkomt als de magnetron aan staat nog altijd vele malen hoger dan een gsm-mast die dicht in jouw buurt staat kan produceren. Men raadt dan ook aan om gedurende het gebruik van de magnetron niet bij het deurtje te blijven staan of door het raampje te kijken, omdat een te hoge blootstelling aan magnetrongolven kan leiden tot staar in de ogen. Nog gevaarlijker wordt het als het deurtje van de magnetron niet meer goed sluit, beschadigd of gedeukt is. In dat geval wordt aangeraden de magnetron niet meer te gebruiken, want als je lichaam direct wordt blootgesteld aan magnetronstralen kunnen je weefsels ernstige beschadigingen oplopen en verhoog je het risico op de “magnetronziekte”. Symptomen van deze ziekte zijn: slapeloosheid, nachtzweten, hoofdpijn, duizeligheid, opgezette lymfeklieren, een verzwakt immuunsysteem, verminderd bewustzijn, depressie, geïrriteerdheid, misselijkheid, lusteloosheid, gezichts- en oogproblemen, vaak moeten plassen en veel dorst. Veelvuldige blootstelling aan magnetronstralen kan zelfs leiden tot kanker, lange-termijn hersenschade, verstoring van de hormoonproductie, afwijkingen in het immuunsysteem, geheugenverlies, concentratieproblemen, emotionele instabiliteit en afname van het IQ.
- Russische onderzoekers hebben ontdekt dat er gedurende verhitting in de magnetron in bijna alle soorten voeding die werden getest kankerverwekkende stoffen werden gevormd. Zo werden bij het verhitten van melk en granen bepaalde aminozuren omgevormd in kankerverwekkende stoffen, werd in vlees de kankerverwekkende stof d-Nitrosodienthanolamines gevonden en werden bij het ontdooien van bevroren fruit in de magnetron delen van de glucosides en galactosides omgevormd tot kankerverwekkende stoffen.
- Een recent onderzoek aan de Amerikaanse Trent University heeft aangetoond dat magnetrongebruik ook invloed heeft op je hart. Bij een onderzoek naar de effecten van 2.4 GHz straling (wat de stralingsfrequentie is van o.a. magnetrons en Wifi routers) werd onomstotelijk vastgesteld dat magnetronstraling effect heeft op het hart. Volgens Dr. Magda Havas van de Trent University is dit het eerste onderzoek dat directe en significante gevolgen van straling geproduceerd door magnetrons (die overigens aan alle Amerikaanse en Canadese consumentenveiligheidseisen voldoen) voor zowel hartslag en hartslagvariatie heeft gedocumenteerd. Er bestaat ook bewijs dat bij bepaalde mensen die daarvoor gevoelig zijn dezelfde stralingsfrequentie ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel sterk stijgt en zelfs de oorzaak kan zijn voor een bepaalde vorm van diabetes.
Met de magnetron haal je binnen een handomdraai alle gezonde voedingsstoffen eruit
Afgezien van alle eerdergenoemde vooral praktische risico’s en gevaren voor de mens doet de magnetron ook wat met het eten zelf. Door magnetronverhitting worden de cellen in veel soorten voeding uit elkaar gereten en de celstructuur zwaar beschadigd. Behalve de zeer gewelddadige effecten van de wrijvingswarmte, ook wel de thermische effecten genoemd, vinden er tijdens magnetronverhitting ook athermische effecten plaats die nog niet zo goed worden begrepen omdat ze niet zo makkelijk kunnen worden gemeten. Men vermoedt dat deze athermische effecten verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de vervorming en degradatie van cellen en moleculen. Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar dit aspect van magnetrongebruik, maar alle tot nu toe uitgevoerde onderzoeken zijn het voor het grootste deel met elkaar eens dat door de magnetron de voedingswaarde ernstig wordt aangetast. Met een magnetron verander je jouw prachtige, duurbetaalde biologische groenten in “dode voeding” die zelfs ziekten kunnen veroorzaken! Als je eten op welke manier dan ook verwarmt verliest het altijd wat van zijn voedingswaarde, maar als je een magnetron gebruikt blijft er bijna niets meer van over.
Alhoewel veel onderzoeken naar magnetrongebruik niet nieuw zijn laten ze toch allemaal zien dat het gebruik van de magnetron voor de bereiding van voeding de voedingswaarde niet ten goede komt:
- In november 2003 werd er een onderzoek in The Journal of the Science of Food and Agriculture gepubliceerd, waarin men ontdekte dat broccoli dat in een klein laagje water in de magnetron werd verwarmd ongeveer 97 procent van alle zo belangrijke en gezonde antioxidanten verloor. Ter vergelijking, als je broccoli stoomt in een pannetje verliest het slechts 11 procent van alle antioxidanten. Daarnaast werd er na bereiding in de magnetron ook een sterke reductie waargenomen van de fenolische verbindingen en glucosinolaten, maar het mineralengehalte bleef wel onveranderd.
- Een Scandinavisch onderzoek uit 1999 toonde aan dat indien asperges in de magnetron werden gekookt er een sterke reductie van het vitamine C gehalte was waar te nemen. Bij een onderzoek naar knoflook was 60 seconde in de magnetron voldoende om ervoor te zorgen dat de stof allinase, het meest actieve kankerremmende ingrediënt van knoflook, werd uitgeschakeld.
- Een Japans onderzoek naar verwarming van melk in de magnetron toonde aan dat na 6 minuten verhitting zo’n 30-40 procent van de B12 in de melk inactief en dus niet meer werkzaam was.
- Een recent onderzoek uit Australië liet zien dat bij verhitting van borstmelk in de magnetron essentiële ziekteremmende eigenschappen van borstvoeding die bescherming bieden aan de baby worden vernietigd. In 1992 werd reeds ontdekt dat bij opwarming van borstmelk in de magnetron de lysozyme-activiteit werd verlaagd en antilichamen verloren gingen, en dat de groei van meer potentieel pathogene bacteriën hiermee werd bevorderd. In een ander onderzoek met betrekking tot verhitting van babyvoeding in de magnetron ontdekte men dat het vitaminegehalte in borstvoeding en babymelk uitgeput raakt en dat bepaalde aminozuren worden omgezet in andere stoffen die biologisch inactief zijn. Sommige van deze gewijzigde aminozuren zijn bovendien schadelijk voor het zenuwstelsel en de nieren.
- Magnetrongolven kunnen biofotonen in voeding vernietigen, waardoor je voeding dood en levenloos wordt. Biofotonen zijn de kleinste fysieke deeltjes of licht die worden opgeslagen en gebruikt door alle levende organismen. Normaalgesproken krijg je biofotonen via je voeding binnen, maar als je eten opwarmt of bereid in de magnetron blijft er dus niet veel meer van die biofotonen over.
- De lange-termijn effecten van blootstelling aan magnetronstralen zijn nog steeds niet duidelijk. Sommige experts zeggen dat de niet-ioniserende straling die magnetrons produceren je bloedcellen niet kunnen beschadigen en dat dit zogenaamde “magnetroneffect” een fabeltje is. Echter, een tamelijk overtuigend bewijs dat de schadelijke effecten van magnetrongebruik op de lange termijn ondersteunt komt van een veelgeciteerd onderzoek uitgevoerd door de Zwitserse voedingsdeskundige Dr. Hans Hertel. Hij was de eerste wetenschapper die de effecten van magnetronvoeding op het bloed en de fysiologie van het menselijk lichaam bestudeerde. Hertel concludeerde dat magnetrongebruik de voedingswaarde van eten verandert, en dat er daardoor veranderingen in het bloed kunnen plaatsvinden die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Magnetrongebruik kan volgens Hertel daardoor leiden tot een verhoogd cholesterol, een vermindering van het aantal leukocyten (witte bloedcellen) welke wijzen op een vergiftiging, vermindering van de rode bloedcellen, de productie van radiolytische verbindingen en verlaagde hemoglobinewaarden die wijzen op bloedarmoede. Ondanks dat de onderzoeksmethode van Hertel kritisch werd beoordeeld (hij maakte o.a. gebruik van een te beperkt aantal proefpersonen om tot een wetenschappelijk onderbouwde conclusie te kunnen komen), is men zich toch ernstige zorgen gaan maken over wat deze vorm van straling doet met je eten en is men zich ervan bewust geworden dat deze voorlopige conclusie om meer en grondiger onderzoek vraagt waarbij Hertel’s bevindingen zouden kunnen dienen als uitgangspunt.
Zo verlos je jezelf van de magnetron
Het mag wel duidelijk zijn dat je de magnetron gewoon beter helemaal niet kunt gebruiken.
Maar mocht je jouw magnetron toch niet meteen aan de straat willen zetten dan zou je hem nog kunnen gebruiken om vaatdoekjes en andere schoonmaakhulpmiddelen in te ontsmetten, want daar is een magnetron veel effectiever in dan een wasmachine. Maar raak niet meteen in paniek, je kunt echt zonder magnetron overleven in de keuken! Steeds meer mensen zien af van magnetrongebruik – het enige dat je hoeft te doen is een paar kleine aanpassingen maken in je kookagenda, zoals:
- Plan vooruit. Haal je ingevroren vlees de avond of ochtend van tevoren uit de vriezer en leg het in de koelkast om te ontdooien.
- Verdeel de levensmiddelen die je wil invriezen in porties, zodat je alleen de hoeveelheid hoeft de ontdooien die je voor een maaltijd nodig hebt.
- Soepen en stoofgerechten kun je invriezen in diepvrieszakjes. Zodra je ’s avonds thuis komt doe je deze met zak en al in een pan met heet water en laat het een uurtje ontdooien totdat de buitenkant zacht genoeg is. Daarna haal je het uit het zakje en warm je het op in een pan.
- Restjes zijn heel makkelijk op te warmen in een oven of heteluchtoven. Zet de oven op een lage temperatuur (100-125 C) en warm de restjes 20-30 minuten op.
- Kook altijd wat extra porties om in te vriezen, zodat je die kan opwarmen op de dagen dat je het te druk hebt om uitgebreid te koken.
- Probeer meer rauwe biologische voeding te eten, hierbij bereik je de meeste gezondheidsvoordelen op de lange termijn omdat in rauwe voeding alle gezonde voedingsstoffen het beste bewaar blijven.
http://jessevandervelde.com/magnetron-g ... -weer-aan/