Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Voor alle wetenschappelijke onderwerpen, die niet in een ander subforum thuis horen.
Ufo

Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door Ufo » 22 jul 2016, 13:09

Het is een vaak gehoorde stelling: eten uit de magnetron is hartstikke ongezond. Er zou weinig voedingswaarde overblijven na de blootstelling aan al die straling.

Voor die stelling is het nodige bewijs te vinden. Wetenschappers schreven in 2003 bijvoorbeeld in The Journal of the Science of Food and Agriculture dat broccoli in de magnetron 97 procent van zijn heilzame antioxidanten kwijtraakt. Toen broccoli werd gestoomd ging slechts 11 procent van de antioxidanten verloren.

Tijdens een andere studie bleek dat het actieve bestanddeel van knoflook, het enzym aliinase, al na 60 seconden in de magnetron onbruikbaar was geworden.

Onderzoek heeft aangetoond dat moedermelk na opwarming in de magnetron minder lysozymen en antilichamen bevat en meer schadelijke bacteriën.

Japanse onderzoekers ontdekten dat melk na zes minuten in de magnetron 40 procent minder vitamine B12 bevat en vrijwel geen voedingswaarde meer heeft. En Scandinavische wetenschappers kwamen erachter dat asperges die zijn opgewarmd in de magnetron aanzienlijk minder vitamines bevatten.

Het is daarnaast een slecht idee om voedsel in plastic verpakkingen op te warmen in de magnetron. Veel plastic producten bevatten namelijk hormoonverstoorders, die in het voedsel terecht kunnen komen.

In plastic zitten onder meer ftalaten: olieachtige vloeistoffen die worden toegevoegd aan kunststoffen om ze flexibeler te maken. Als je dergelijke chemicaliën binnenkrijgt, kun je hoge bloeddruk en insulineresistentie krijgen, wat uiteindelijk weer kan resulteren in diabetes.

http://www.collective-evolution.com/201 ... -bad-idea/

gusteman

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door gusteman » 22 jul 2016, 17:29

Ufo schreef:In plastic zitten onder meer ftalaten: olieachtige vloeistoffen die worden toegevoegd aan kunststoffen om ze flexibeler te maken.
Kleine correctie: om de waarheid geen geweld aan te doen dient dit te worden gelezen als "in sommige soorten plastic".

Plastic wat mag gebruikt worden om voedingswaren te bewaren of zelfs in te vriezen of op te warmen moeten een internationaal aanvaard logo dragen (gestileerde vork en mes).
Fabrikanten van dergelijke producten mogen al sedert jaren geen ftalaten meer toevoegen in het plastic van dergelijke producten. Die producten worden dan ook streng gecontroleerd.

Indien de consument consequent is in het gebruik van plastic verpakkingsmiddelen bestaat er geen enkel gevaar voor opname van toxische stoffen bij bewaren, invriezen of opwarmen van etenswaren in daartoe bestemde plastic verpakkingen.

Ooit was het inderdaad anders en werden ftalaten gebruikt; tegenwoordig zijn die volledig verbannen uit de productie van plastic wat bedoeld is om voedsel in te bewaren of te bereiden.
Ufo schreef:Japanse onderzoekers ontdekten dat melk na zes minuten in de magnetron 40 procent minder vitamine B12 bevat en vrijwel geen voedingswaarde meer heeft.
Eerlijk gezegd: je moet al goed gek zijn om melk zes minuten in een magnetron op te warmen. Al na één minuut gaat het spul koken en spat het rondom in je magnetron.

Indien je tijdens het gebruik van een magnetron ook je hersenen gebruikt kan je niet veel schade veroorzaken.
Dat geldt ook voor het gebruik van anti-aanbak pannen, grill pannen, stoomketels, traditionele ovens, wok enzovoort.

Ufo

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door Ufo » 22 jul 2016, 19:14

gusteman schreef:Indien je tijdens het gebruik van een magnetron ook je hersenen gebruikt kan je niet veel schade veroorzaken.
Het is al jaren bekend, dat de magnetron onderwerp van controversiële gesprekken en dat veel mensen zich zorgen maken over dit bizarre apparaat, dat via een bombardement van microgolven, de moleculen in het voedsel dat je ermee wilt bereiden, door elkaar schudt. En dat wel op een zodanige manier, dat er hitte ontstaat IN de celkern.

Het voedsel wordt dus niet van buiten opgewarmd, maar van BINNEN NAAR BUITEN. Het is dus niet de straling waar het om gaat, die ter discussie staat. Het gaat om wat er BINNEN die voedselcel plaatsvindt.

Er zijn vele onderzoeken die aantonen dat de magnetron het DNA in ons voedsel aantast en dat op een manier doet, waarop onze lichamen het niet kunnen herkennen. Ons lichaam wordt uiteindelijk met de dode voedselcel geconfronteerd en kan niets anders dan deze snel af te scheiden of het kapotte voedsel-DNA in vet inkapselen.

Je kunt dit zelf testen door 1 Liter water te koken in de magnetron en 1 liter water te koken in de waterkoker. Doe deze 2 liters in verschillende schone flessen en zorg er natuurlijk voor dat je je flessen kunt onderscheiden.

Zorg dat je 2 dezelfde kleine plantjes haalt bij de bloemist of plantenwinkel en begin beide potjes te begieten met het water, met dien verstande, dat je het ene plantje consequent het magnetronwater geeft en het andere plantje consequent het gewoon gekookte water.

Hieronder is dit proefje in beeld uitgewerkt. De resulaten van dit proefje zijn eigenlijk schrikbarend te noemen.

Afbeelding

Als je verpakt voedsel opwarmt in de magnetron kunnen kankerverwekkende stoffen in het voedsel ontstaan. Op basis van Russisch en Duits onderzoek heeft de Russische overheid een waarschuwing uitgevaardigd over het gevaar van de magnetron voor het menselijk lichaam en de natuur.

http://articles.mercola.com/sites/artic ... spx#_edn10

Zwitsers onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren van melk en groenten uit de magnetron invloed heeft op de samenstelling van je bloed. Het aantal rode bloedcellen van de proefpersonen nam af, terwijl het aantal witte bloedcellen en het cholesterolgehalte toenamen. De niet-ioniserende straling van de magnetron kan veranderingen in je bloed en je hartslag veroorzaken.

http://www.huffingtonpost.com/dr-mercol ... 84662.html

http://www.medicaldaily.com/microwaves- ... lth-250145

gusteman

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door gusteman » 22 jul 2016, 23:35

Kijk, beste Ufo, microgolven kunnen inderdaad structurele celschade aanbrengen.

En ik vind het heel erg positief dat je onderzoek doet naar het wat, hoe en waarom van de dingen.

Maar waarom haal je dan argumenten aan die nergens op slaan?

Je schrijft dat iedereen zelf een test kan uitvoeren.
Misschien is dat wel zo maar levert zo'n eigen uitgevoerde test dan een betrouwbaar resultaat?
Neen, dat doet het niet, want jij schrijft
Ufo schreef:Zorg dat je 2 dezelfde kleine plantjes haalt bij de bloemist of plantenwinkel ...
en hier loopt het al fout.

Je hebt geen enkele garantie over de vergelijkbaarheid tussen de twee plantjes. Je weet niet waar ze vandaan komen, onder welke omstandigheden ze erden gekweekt ..... het is zelfs niet eens zeker dat ze van dezelfde kweker afkomstig zijn.
Hebben die plantjes blootgestaan aan één of andere besmetting? Hoe werden ze gekweekt? Groeiden ze op onder exact dezelfde omstandigheden?

Er zijn zo veel mogelijke externe factoren in het spel dat je onmogelijk met zekerheid kan stellen dat je iets "bewijst" door beide plantjes met een ander water te bevloeien.

Maar nu we het toch over de magnetron en microgolven hebben, gebruik jij een smartphone, of tablet, of laptop, of gewoon mobieltje, of draadloos printen?

Want indien dit zo is dan ondervindt jouw lichaam honderden keren meer schade door één van dergelijke toestellen dan dat je dag na dag elke maaltijd zou bereiden in de magnetron.

Gebruikersavatar
Vitharr
Brabbeldas
Berichten: 8161
Lid geworden op: 23 jul 2012, 10:39

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door Vitharr » 23 jul 2016, 11:11

Aangezien dit artikel in een wetenschapsrubriek staat is er nog meer kritiek van toepassing hoor. Het begint helaas hier al mee:
ufo schreef:Het is al jaren bekend, dat de magnetron onderwerp van controversiële gesprekken en dat veel mensen zich zorgen maken over dit bizarre apparaat, dat via een bombardement van microgolven, de moleculen in het voedsel dat je ermee wilt bereiden, door elkaar schudt. En dat wel op een zodanige manier, dat er hitte ontstaat IN de celkern.

Het voedsel wordt dus niet van buiten opgewarmd, maar van BINNEN NAAR BUITEN. Het is dus niet de straling waar het om gaat, die ter discussie staat. Het gaat om wat er BINNEN die voedselcel plaatsvindt.
Die discussies zijn helaas meestal het gevolg van een verbazingwekkend gebrek aan kennis over de werking van een magnetron. Hetzelfde gebrek aan kennis wat overigens de meeste schadelijkheid aanricht bij het bereiden van voedsel.

Het 'schudden' van de moleculen is wat in de fysica bekend staat als de temperatuur. De mate van schudden bepaalt de hoogte van de temperatuur.

De straling die in een magnetron gebruikt wordt gaat niet dwars door het voedsel heen zoals boze tongen vaak beweren. De gebruikte vorm van straling heeft slechts een penetratie van enkele cm's. Technisch bekeken is er dus nog steeds gewoon sprake van verwarming van buitenaf.

Het hele kunstje betreft overdracht van energie. De meeste moleculen zijn elektrisch neutraal. Door ongelijke verdeling van de lading ontstaan echter wel regelmatig polaire moleculen, zoals bijvoorbeeld water en ook eiwitten. Het zijn deze polaire moleculen die reageren op de straling door in beweging te komen, en die beweging vertaalt zich in een stijging van de temperatuur.

Het grote verschil met een magnetron en traditionelere manieren van koken zit hem dus vooral in de penetratie van de straling VOOR opwarming, waar traditionele externe hitte op de buitenkant van het voedsel toe wordt gepast en zich van daaruit verder voortplant.

Het grote voordeel zit hem dus in de gelijkmatigere opwarming, maar tegelijk schuilt daar een risico in wat vooral onwetenden treft. Wanneer bij traditioneel koken teveel energie toegevoerd wordt brandt iets aan. Wanneer dit bij een magnetron gebeurt brandt iets als het ware inwendig aan. Daarom is een magnetron ook in staat tot wonderen zoals superheating waarbij water ruim boven het kookpunt zit qua temperatuur, maar pas (explosief) kookt wanneer je er een geleider in steekt zoals bijvoorbeeld een lepel.

In magnetrons met een hoog vermogen en een slechte constructie ontploffen de soepballen in mijn tomatensoep altijd om bovengenoemde reden. Een ander bekend vervelend fenomeen betreft het transformeren van brood tot een blok beton door complete verdamping van al het vocht in dat brood.

De oorzaak zit eenvoudigweg in het toevoeren van teveel energie in een te korte tijd. Hierdoor staan de opgewarmde moleculen hun energie niet af aan de omgeving, maar gaan over in een andere aggregatietoestand en dankzij entropie gaan ze zich dan buiten het voedsel begeven.

Met een magnetron kun je dus zeker wel schade aanrichten in je voedsel, maar dat betreft dan een verkeerde bereidingswijze. (meestal haast) Hetzelfde geldt voor traditioneel koken, iets aan laten branden levert immers ook transformaties op die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Er zijn veel studies naar gedaan. Toch heeft men een voorkeur voor de zichtbaar slechte studies. Zo blijkt helaas ook hier weer. Een wetenschapper kwantificeert zijn experimenten zeer zeker niet met 'x minuten in de magnetron' namelijk. Zet 5 willekeurige magnetrons naast elkaar, stop daar 4 minuten hetzelfde voedsel in en je krijgt 5 verschillende resultaten.

Het begint met het vermogen van de magnetron. Hoeveel straling kan hij produceren? Dan komt de vraag hoe efficiënt is de magnetron? De constructie is bepalend voor de effectiviteit van overdracht namelijk. Als je dat weet kun je bepalen hoe lang een bepaalde voedselsoort op welk vermogen bereid moet worden om goed bereid te worden.

Iemand die roept dat voedsel na 6 minuten in de magnetron schade heeft ondervonden is een prutser en geen wetenschapper. :wink:

In het huidige seizoen kan men zich beter eens buigen over de giftige gassen die men produceert met de bbq en de tuinhaard als men bezorgd is over de gezondheid. Dioxinelapje iemand? :grin:
Morgen is vandaag ook gisteren....

Gebruikersavatar
univers
Observer
Berichten: 33354
Lid geworden op: 27 jan 2013, 11:10

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door univers » 23 jul 2016, 11:55

Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond
Maar het is verrot makkelijk.
Een mens is net een open boek, je moet het enkel kunnen lezen.

gusteman

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door gusteman » 23 jul 2016, 12:54

Vitharr schreef:In het huidige seizoen kan men zich beter eens buigen over de giftige gassen die men produceert met de bbq en de tuinhaard als men bezorgd is over de gezondheid. Dioxinelapje iemand? :grin:
Niet alleen de giftige gassen kunnen schade berokkenen.
Ook het fenomeen barbecue verdient even aandacht.

Want daar waar de meeste mannen het zelden verder schoppen dan het koken of bakken van een ei (te frituren kant en klaar rommel daar nog gelaten) ontpoppen zij zich tijdens de zomermaanden tot zelfverklaarde specialisten waar het de BBQ betreft. Dat heeft waarschijnlijk zijn wortels in de oerdrift van de cro magnon mens die als jager de voornaamste kostwinner was.

Meestal loopt zo'n schrans festijn uit op een "kok" die steviger gemarineerd is dan het vlees waardoor het eindresultaat bestaat uit zwartgeblakerde worsten, kippenbouten en ander lekkers van dierlijke afkomst; net goed genoeg om bij het restafval te kieperen.
Dit alles onder de meewarige blik van de vriendin of echtgenote die, uit ervaring geleerd, ervoor heeft gezorgd dat er voldoende verse knapperige groentjes, aardappeltjes, koude pasta en/of rijstschotels voorhanden zijn, zodat iedereen (met enige voorkeur zeker de kinderen) zijn honger voldoende kan stillen met gezond spul.

Gebruikersavatar
Vitharr
Brabbeldas
Berichten: 8161
Lid geworden op: 23 jul 2012, 10:39

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door Vitharr » 23 jul 2016, 15:06

O, zo waar. :mrgreen:

Toch wordt vaak voorbij gegaan aan een belangrijk principe waar ik rotsvast van overtuigd ben. Als je blij wordt van wat je eet dan heeft dat een positief effect op je lichaam waardoor je stiekem een hoop troep kan verwerken.

In het magnetronkader; ik vond het altijd een ergernis dat ik in de nachtdienst brood moest eten. Toen kwam ik eens de eerste magnetronfriet en -frikandellen tegen. Ik nam ze mee naar mijn werk en warmde ze vol verwachting op. Toen ik de magnetron weer opende kwamen er 2 rubberen frikandellen uit met wat taaie friet. Het smaakte, eeuh, 'anders', maar ik luisterde naar mijn buikje en dat jubelde van plezier. Ik besloot het geen friet te noemen, maar magnetronsnack en het is daarna jarenlang mijn hoogtepunt in de nachtdienst geweest. Ik werd er energieker van en sliep daarna beter. ;P!

Later ontdekte ik dat pannenkoeken me nog blijer maken en dat is het dan ook nu. Dus om nou te zeggen dat ik slechter werd van een magnetron? Ik denk dat de gezondheidsfreaks niet moeten vergeten dat je je ook ziek kan denken. :wink:
Morgen is vandaag ook gisteren....

Gast1

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door Gast1 » 23 jul 2016, 16:43

:rolfl: :rolfl: ... jipieieieie ... :chicken:

Gebruikersavatar
taigitu
Orakel
Berichten: 14687
Lid geworden op: 04 dec 2011, 14:37

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door taigitu » 23 jul 2016, 17:52

Magnetron gevaarlijk voor de gezondheid: onderzoeken tonen het steeds weer aan
4 jaar ago

Een gezond voedingspatroon is de basis voor een goede gezondheid. Met de gevleugelde uitspraak “je bent wat je eet” sla je daarom zeker de spijker op zijn kop. Echter, je bent niet alleen wat je eet, maar ook hoe je het bereidt!

Het beste kun je zoveel mogelijk rauwe voeding eten, omdat je op die manier zeker weet dat alle gezonde voedingsstoffen in je voeding bewaard blijven. Maar alleen maar rauwe voeding eten kan op den duur een beetje saai worden, dus het is begrijpelijk dat je voeding af en toe wil verwarmen, bakken, stoven of koken. Vroeger gebeurde dat meestal in een pannetje of in de oven, maar sinds de magnetron in de jaren zeventig haar intrede deed is dit tijdsbesparende keukenwonder niet meer weg te denken uit de meeste Nederlandse keukens. Een magnetron is ideaal voor het ontdooien van ingevroren voeding of het opwarmen van restjes. Veel mensen gebruiken de magnetron daarnaast ook om hun maaltijden te bereiden, omdat hiermee de kooktijd van de meeste gerechten enorm wordt verkort. Echter, voor dit kookgemak betalen wij een flinke prijs ten koste van onze gezondheid. Alle onderzoeken die door de jaren heen zijn uitgevoerd met betrekking tot de risico’s van het gebruik van de magnetron wijzen namelijk uit dat deze handige hulp in de keuken niet alleen de voedingswaarde van je voeding tot bijna het nulpunt laat dalen, in het ergste geval kunnen de voedingsstoffen die overblijven zelfs kankerverwekkend zijn.

Wat gebeurt er met je eten als je het verwarmt in de magnetron
Een magnetron verwarmt en kookt eten door de watermoleculen in de voeding op hele hoge snelheid te laten trillen zodat ze uiteindelijk in stoom veranderen. De warmte die door de stoom wordt afgegeven verwarmt uiteindelijk het eten. Omdat bij veel soorten voeding de hoeveelheid watermoleculen niet evenredig over het product is verdeeld vindt verhitting in de magnetron ongelijkmatig plaats. Bij traditionele manieren van verwarmen wordt eten van buitenaf verwarmt. Echter, bij bereiding in de magnetron wordt het eten van binnenuit verwarmt, al moet daarbij opgemerkt worden dat als grotere hoeveelheden eten in de magnetron worden gekookt eerst de buitenste lagen van de voeding worden verhit, waarna vervolgens de binnenste delen van het eten via warmteoverdracht uit de buitenste lagen worden verwarmd.

De gevaren van magnetrongebruik

Alhoewel een magnetron in staat is om voeding in een veel sneller tempo te ontdooien, verwarmen en te garen, heeft die tijdsbesparing ook een keerzijde. Sinds de introductie van de magnetron zijn er talloze onderzoeken uitgevoerd die wijzen op de vele gevaren die kleven aan het gebruik van de magnetron:

- Bij bereiding van voedsel in de magnetron bestaat het risico dat je brandwonden kan oplopen. Als je eten opwarmt of kookt in de magnetron zal het je vast weleens zijn opgevallen: eten wordt ongelijkmatig verwarmd. Door je eten af en toe te keren en/of te roeren kun je dit probleem deels oplossen, maar er zullen altijd zogenaamde “hot spots” in het eten zitten die een stoomexplosie of brandwonden kunnen veroorzaken. Om die reden wordt het ouders sterk afgeraden om babymelk op te warmen in de magnetron, omdat er in het verleden veel baby’s brandwonden in de mond en slokdarm hebben opgelopen als gevolg van ongelijkmatige verhitting die niet tijdig was opgemerkt.

- Plastic bakjes die gebruikt worden om eten op te warmen in de magnetron kunnen kankerverwekkende stoffen afgeven die vervolgens in je eten terecht komen. In 1990 stond er een uitgebreid artikel in de Amerikaanse Nutrition Action Newsletter over het lekken van schadelijke chemische stoffen uit magnetronbestendige verpakkingen van veel verkochte voedingsmiddelen zoals pizza’s en popcorn. De chemicaliën die vrijkwamen waren onder andere polyethyleentereftalaat (PET), benzeen, tolueen en xyleen. Het opwarmen van vetrijke voeding in plastic bakjes in de magnetron kan ook leiden tot het vrijkomen van giftige stoffen en dioxines, die bekend staan als kankerverwekkend. Een van de meest schadelijke stoffen die kan vrijkomen is BPA, ofwel Bisphenol-A, een oestrogeenachtige stof die veel wordt gebruikt in plastics, zoals plastic opbergbakjes en zelfs speciaal voor de magnetron bestemde bakjes en schalen.

- Via de magnetron kan er straling lekken. Het lekken van magnetronstralen is bij de nieuwste magnetronmodellen van de laatste jaren minimaal, maar er komt nog steeds straling vrij via het glazen deurtje. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is de hoeveelheid straling die lekt onbeduidend en ver beneden het maximaal toelaatbare niveau waardoor het onschadelijk is voor mensen. Je zou dus denken dat magnetrons veilig zijn, maar volgens Powerwatch, een Amerikaanse onafhankelijke consumentenorganisatie, is de hoeveelheid straling die vrijkomt als de magnetron aan staat nog altijd vele malen hoger dan een gsm-mast die dicht in jouw buurt staat kan produceren. Men raadt dan ook aan om gedurende het gebruik van de magnetron niet bij het deurtje te blijven staan of door het raampje te kijken, omdat een te hoge blootstelling aan magnetrongolven kan leiden tot staar in de ogen. Nog gevaarlijker wordt het als het deurtje van de magnetron niet meer goed sluit, beschadigd of gedeukt is. In dat geval wordt aangeraden de magnetron niet meer te gebruiken, want als je lichaam direct wordt blootgesteld aan magnetronstralen kunnen je weefsels ernstige beschadigingen oplopen en verhoog je het risico op de “magnetronziekte”. Symptomen van deze ziekte zijn: slapeloosheid, nachtzweten, hoofdpijn, duizeligheid, opgezette lymfeklieren, een verzwakt immuunsysteem, verminderd bewustzijn, depressie, geïrriteerdheid, misselijkheid, lusteloosheid, gezichts- en oogproblemen, vaak moeten plassen en veel dorst. Veelvuldige blootstelling aan magnetronstralen kan zelfs leiden tot kanker, lange-termijn hersenschade, verstoring van de hormoonproductie, afwijkingen in het immuunsysteem, geheugenverlies, concentratieproblemen, emotionele instabiliteit en afname van het IQ.

- Russische onderzoekers hebben ontdekt dat er gedurende verhitting in de magnetron in bijna alle soorten voeding die werden getest kankerverwekkende stoffen werden gevormd. Zo werden bij het verhitten van melk en granen bepaalde aminozuren omgevormd in kankerverwekkende stoffen, werd in vlees de kankerverwekkende stof d-Nitrosodienthanolamines gevonden en werden bij het ontdooien van bevroren fruit in de magnetron delen van de glucosides en galactosides omgevormd tot kankerverwekkende stoffen.

- Een recent onderzoek aan de Amerikaanse Trent University heeft aangetoond dat magnetrongebruik ook invloed heeft op je hart. Bij een onderzoek naar de effecten van 2.4 GHz straling (wat de stralingsfrequentie is van o.a. magnetrons en Wifi routers) werd onomstotelijk vastgesteld dat magnetronstraling effect heeft op het hart. Volgens Dr. Magda Havas van de Trent University is dit het eerste onderzoek dat directe en significante gevolgen van straling geproduceerd door magnetrons (die overigens aan alle Amerikaanse en Canadese consumentenveiligheidseisen voldoen) voor zowel hartslag en hartslagvariatie heeft gedocumenteerd. Er bestaat ook bewijs dat bij bepaalde mensen die daarvoor gevoelig zijn dezelfde stralingsfrequentie ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel sterk stijgt en zelfs de oorzaak kan zijn voor een bepaalde vorm van diabetes.

Met de magnetron haal je binnen een handomdraai alle gezonde voedingsstoffen eruit
Afgezien van alle eerdergenoemde vooral praktische risico’s en gevaren voor de mens doet de magnetron ook wat met het eten zelf. Door magnetronverhitting worden de cellen in veel soorten voeding uit elkaar gereten en de celstructuur zwaar beschadigd. Behalve de zeer gewelddadige effecten van de wrijvingswarmte, ook wel de thermische effecten genoemd, vinden er tijdens magnetronverhitting ook athermische effecten plaats die nog niet zo goed worden begrepen omdat ze niet zo makkelijk kunnen worden gemeten. Men vermoedt dat deze athermische effecten verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de vervorming en degradatie van cellen en moleculen. Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar dit aspect van magnetrongebruik, maar alle tot nu toe uitgevoerde onderzoeken zijn het voor het grootste deel met elkaar eens dat door de magnetron de voedingswaarde ernstig wordt aangetast. Met een magnetron verander je jouw prachtige, duurbetaalde biologische groenten in “dode voeding” die zelfs ziekten kunnen veroorzaken! Als je eten op welke manier dan ook verwarmt verliest het altijd wat van zijn voedingswaarde, maar als je een magnetron gebruikt blijft er bijna niets meer van over.

Alhoewel veel onderzoeken naar magnetrongebruik niet nieuw zijn laten ze toch allemaal zien dat het gebruik van de magnetron voor de bereiding van voeding de voedingswaarde niet ten goede komt:

- In november 2003 werd er een onderzoek in The Journal of the Science of Food and Agriculture gepubliceerd, waarin men ontdekte dat broccoli dat in een klein laagje water in de magnetron werd verwarmd ongeveer 97 procent van alle zo belangrijke en gezonde antioxidanten verloor. Ter vergelijking, als je broccoli stoomt in een pannetje verliest het slechts 11 procent van alle antioxidanten. Daarnaast werd er na bereiding in de magnetron ook een sterke reductie waargenomen van de fenolische verbindingen en glucosinolaten, maar het mineralengehalte bleef wel onveranderd.

- Een Scandinavisch onderzoek uit 1999 toonde aan dat indien asperges in de magnetron werden gekookt er een sterke reductie van het vitamine C gehalte was waar te nemen. Bij een onderzoek naar knoflook was 60 seconde in de magnetron voldoende om ervoor te zorgen dat de stof allinase, het meest actieve kankerremmende ingrediënt van knoflook, werd uitgeschakeld.

- Een Japans onderzoek naar verwarming van melk in de magnetron toonde aan dat na 6 minuten verhitting zo’n 30-40 procent van de B12 in de melk inactief en dus niet meer werkzaam was.

- Een recent onderzoek uit Australië liet zien dat bij verhitting van borstmelk in de magnetron essentiële ziekteremmende eigenschappen van borstvoeding die bescherming bieden aan de baby worden vernietigd. In 1992 werd reeds ontdekt dat bij opwarming van borstmelk in de magnetron de lysozyme-activiteit werd verlaagd en antilichamen verloren gingen, en dat de groei van meer potentieel pathogene bacteriën hiermee werd bevorderd. In een ander onderzoek met betrekking tot verhitting van babyvoeding in de magnetron ontdekte men dat het vitaminegehalte in borstvoeding en babymelk uitgeput raakt en dat bepaalde aminozuren worden omgezet in andere stoffen die biologisch inactief zijn. Sommige van deze gewijzigde aminozuren zijn bovendien schadelijk voor het zenuwstelsel en de nieren.

- Magnetrongolven kunnen biofotonen in voeding vernietigen, waardoor je voeding dood en levenloos wordt. Biofotonen zijn de kleinste fysieke deeltjes of licht die worden opgeslagen en gebruikt door alle levende organismen. Normaalgesproken krijg je biofotonen via je voeding binnen, maar als je eten opwarmt of bereid in de magnetron blijft er dus niet veel meer van die biofotonen over.

- De lange-termijn effecten van blootstelling aan magnetronstralen zijn nog steeds niet duidelijk. Sommige experts zeggen dat de niet-ioniserende straling die magnetrons produceren je bloedcellen niet kunnen beschadigen en dat dit zogenaamde “magnetroneffect” een fabeltje is. Echter, een tamelijk overtuigend bewijs dat de schadelijke effecten van magnetrongebruik op de lange termijn ondersteunt komt van een veelgeciteerd onderzoek uitgevoerd door de Zwitserse voedingsdeskundige Dr. Hans Hertel. Hij was de eerste wetenschapper die de effecten van magnetronvoeding op het bloed en de fysiologie van het menselijk lichaam bestudeerde. Hertel concludeerde dat magnetrongebruik de voedingswaarde van eten verandert, en dat er daardoor veranderingen in het bloed kunnen plaatsvinden die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Magnetrongebruik kan volgens Hertel daardoor leiden tot een verhoogd cholesterol, een vermindering van het aantal leukocyten (witte bloedcellen) welke wijzen op een vergiftiging, vermindering van de rode bloedcellen, de productie van radiolytische verbindingen en verlaagde hemoglobinewaarden die wijzen op bloedarmoede. Ondanks dat de onderzoeksmethode van Hertel kritisch werd beoordeeld (hij maakte o.a. gebruik van een te beperkt aantal proefpersonen om tot een wetenschappelijk onderbouwde conclusie te kunnen komen), is men zich toch ernstige zorgen gaan maken over wat deze vorm van straling doet met je eten en is men zich ervan bewust geworden dat deze voorlopige conclusie om meer en grondiger onderzoek vraagt waarbij Hertel’s bevindingen zouden kunnen dienen als uitgangspunt.

Zo verlos je jezelf van de magnetron
Het mag wel duidelijk zijn dat je de magnetron gewoon beter helemaal niet kunt gebruiken. Maar mocht je jouw magnetron toch niet meteen aan de straat willen zetten dan zou je hem nog kunnen gebruiken om vaatdoekjes en andere schoonmaakhulpmiddelen in te ontsmetten, want daar is een magnetron veel effectiever in dan een wasmachine. Maar raak niet meteen in paniek, je kunt echt zonder magnetron overleven in de keuken! Steeds meer mensen zien af van magnetrongebruik – het enige dat je hoeft te doen is een paar kleine aanpassingen maken in je kookagenda, zoals:

- Plan vooruit. Haal je ingevroren vlees de avond of ochtend van tevoren uit de vriezer en leg het in de koelkast om te ontdooien.
- Verdeel de levensmiddelen die je wil invriezen in porties, zodat je alleen de hoeveelheid hoeft de ontdooien die je voor een maaltijd nodig hebt.
- Soepen en stoofgerechten kun je invriezen in diepvrieszakjes. Zodra je ’s avonds thuis komt doe je deze met zak en al in een pan met heet water en laat het een uurtje ontdooien totdat de buitenkant zacht genoeg is. Daarna haal je het uit het zakje en warm je het op in een pan.
- Restjes zijn heel makkelijk op te warmen in een oven of heteluchtoven. Zet de oven op een lage temperatuur (100-125 C) en warm de restjes 20-30 minuten op.
- Kook altijd wat extra porties om in te vriezen, zodat je die kan opwarmen op de dagen dat je het te druk hebt om uitgebreid te koken.
- Probeer meer rauwe biologische voeding te eten, hierbij bereik je de meeste gezondheidsvoordelen op de lange termijn omdat in rauwe voeding alle gezonde voedingsstoffen het beste bewaar blijven.

http://jessevandervelde.com/magnetron-g ... -weer-aan/
Dit is een verslag van 4 jaar terug, dus kunnen er dingen anders zijn door nieuwere
magnetrons die 'aangepast' zijn? Maar wat hier staat geschreven over hoe en wat met
voeding in de magnetron las ik over de jaren wel vaker.
Zelf gebruik ik mijn magnetron zelden ( meestal bak ik iets op of doe het in de oven).
En dan meestal nog om iets in 1 of een paar minuten te verwarmen.
En dan gebruik ik glazen of stenen bakjes om te verwarmen. Geen plastic meer.
Wat ik wel doe is dus mijn vaatdoekjes in de magnetron bacterie vrij te maken en
afwassponsjes. Ik vind dat een logisch en prettig idee.
Wat Vitharr zegt over wat je denkt over je voeding (goed of slecht) is zeker mede van
invloed hoe je lichaam de voeding die je tot je neemt, verwerkt. Dat is voor mij ook een
reden om de agressieve /negatieve teksten op pakjes shag en sigaretten oerdom te vinden.
.

.

Vraag je af wat anderen van je denken
en je bent voor altijd hun gevangene.


Lao Tse

Gebruikersavatar
Vitharr
Brabbeldas
Berichten: 8161
Lid geworden op: 23 jul 2012, 10:39

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door Vitharr » 23 jul 2016, 20:55

Ik denk dat de kunst is om goed naar je lichaam te luisteren. Ik heb bijvoorbeeld een weerzin tegen luxe broodjes die meestal hard zijn. Ik ontdekte recent dat ik behoorlijk wat tijd nodig heb om normale boterhammen weg te kauwen. Ik doe ongeveer 5 minuten over een boterham. Luxe broodjes kosten mij meer tijd dan in mijn pauze zit waardoor ik ga schrokken en drinken als doorspoelmiddel gebruik. Daar knapt mijn maag niet van op.

Maar dit besef verklaarde dus prima mijn specifieke voedselvoorkeuren op bepaalde momenten. En de discussie over de gezondheid van die keuzes is zinloos als je de manier van eten niet meeweegt. :wink:

Ik ben zelf overigens ook geen fanatiek gebruiker van de magnetron hoor. Ik warm er mijn soep in op om afwas te besparen en de eerder genoemde pannenkoeken schuif ik er van tijd tot tijd graag in. Verder doe ik er heel erg weinig mee. Ik heb deze magnetron meer uit sentimentele overwegingen. 18 jaar geleden heeft mijn moeder hem aan me geschonken en hij is nog als nieuw. :mrgreen:

Voor de dames heb ik nog wel een gouden tip. Doe een beker vol met slagroom en roer daar chocomelk doorheen. Warm dit op in de magnetron en er komt iets uit waar je spontaan van in katzwijm valt. ;P!
Morgen is vandaag ook gisteren....

gouwepeer

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door gouwepeer » 24 jul 2016, 18:30

www.nationalgeographic.nl schreef:Het is een vaak gehoorde stelling: eten uit de magnetron is hartstikke ongezond. Er blijft volgens tegenstanders weinig voedingswaarde over na de blootstelling aan al die straling.

Onderzoekers aan de Harvard universiteit hebben nu maar eens helder uitgelegd waarom deze stelling toch echt een mythe is. Dat begint met een goed begrip van hoe de magnetron dingen nu eigenlijk precies verwarmt. De, totaal ongevaarlijke, elektromagnetische straling die een magnetron uitzendt, gaat op zoek naar watermoleculen in voeding. De microgolven zorgen ervoor dat deze moleculen gaan trillen. Dat gaat zo hard tekeer dat er wrijving ontstaat die warmte veroorzaakt.

Nu is het wel zo dat sommige voedingsstoffen, zoals vitamine C, langzaam afbreken wanneer ze worden blootgesteld aan hitte. Dat geldt zowel voor hitte van de magnetron, als voor hitte in een oven of boven een haardvuur. Maar omdat de opwarming in een magnetron veel sneller gaat dan bijvoorbeeld in een oven, is het wat vitamine C betreft dus eigenlijk gezonder om dingen in je magnetron op te warmen dan in een warmtebron die er een stuk langer over doet. Een ander voordeel van de magnetron, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het koken van groenten in een pan water, is dat vitaminen niet weg kunnen lekken in het kookwater.

Het enige nadeel van een magnetron is dat de warmte soms niet helemaal gelijk wordt verdeeld. Zelfs wanneer er een draaiplaat in zit, kan het binnenste deel van bijvoorbeeld een bevroren lasagne, minder goed verwarmd worden dan de buitenste randen. Daarom is het belangrijk om maaltijden in kleine gelijke stukjes op te warmen en tussendoor vaak om te scheppen.

Eten uit de magnetron is dus helemaal niet ongezond. Met een paar goede tips en wat lekkere recepten, kom je een heel eind.
Bron: nationalgeographic.nl

Gebruikersavatar
taigitu
Orakel
Berichten: 14687
Lid geworden op: 04 dec 2011, 14:37

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door taigitu » 25 jul 2016, 01:29

Vitharr schreef: Voor de dames heb ik nog wel een gouden tip. Doe een beker vol met slagroom en roer daar chocomelk doorheen. Warm dit op in de magnetron en er komt iets uit waar je spontaan van in katzwijm valt. ;P!
Ik ben ietwat voorzichtig....... moet ik na dit experiment gaan soppen en dweilen?
.

.

Vraag je af wat anderen van je denken
en je bent voor altijd hun gevangene.


Lao Tse

gusteman

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door gusteman » 25 jul 2016, 13:32

taigitu schreef:.... moet ik na dit experiment gaan soppen en dweilen?
Gewoon DOEN, beste taigitu.
Het leven is zo veel leuker als je af en toe eens een onberekend risico neemt ..... ga ervoor, zou ik zeggen :mrgreen:

Gebruikersavatar
taigitu
Orakel
Berichten: 14687
Lid geworden op: 04 dec 2011, 14:37

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door taigitu » 25 jul 2016, 18:00

gusteman schreef:
taigitu schreef:.... moet ik na dit experiment gaan soppen en dweilen?
Gewoon DOEN, beste taigitu.
Het leven is zo veel leuker als je af en toe eens een onberekend risico neemt ..... ga ervoor, zou ik zeggen :mrgreen:
Weet je... ik heb al eens een avontuur gehad met de magnetro; niet leuk!
Maar wie weet krijg ik een dolle bui en probeer ik het een keer.
.

.

Vraag je af wat anderen van je denken
en je bent voor altijd hun gevangene.


Lao Tse

Gebruikersavatar
Vitharr
Brabbeldas
Berichten: 8161
Lid geworden op: 23 jul 2012, 10:39

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door Vitharr » 28 jul 2016, 18:35

taigitu schreef:
gusteman schreef:
taigitu schreef:.... moet ik na dit experiment gaan soppen en dweilen?
Gewoon DOEN, beste taigitu.
Het leven is zo veel leuker als je af en toe eens een onberekend risico neemt ..... ga ervoor, zou ik zeggen :mrgreen:
Weet je... ik heb al eens een avontuur gehad met de magnetro; niet leuk!
Maar wie weet krijg ik een dolle bui en probeer ik het een keer.
Ha ha, maak je geen zorgen hoor. Er gebeuren geen enge dingen. Ik ben nogal van het experimenteren en ontdekte dat op deze manier de slagroom volledig opgenomen wordt in de emulsie. Het lijkt of het magnetronproces kleine luchtbelletjes laat ontstaan die door de viscositeit niet uit de vloeistof kunnen ontsnappen. Het resultaat is een soort vloeibare slagroom met chocoladesmaak. Werkelijk ongeëvenaard!
Morgen is vandaag ook gisteren....

Gebruikersavatar
Vitharr
Brabbeldas
Berichten: 8161
Lid geworden op: 23 jul 2012, 10:39

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door Vitharr » 28 jul 2016, 18:51

gouwepeer schreef:Maar omdat de opwarming in een magnetron veel sneller gaat dan bijvoorbeeld in een oven, is het wat vitamine C betreft dus eigenlijk gezonder om dingen in je magnetron op te warmen dan in een warmtebron die er een stuk langer over doet.
Dit zijn nu juist de dubieuze punten. Bij opwarmen in een oven verwarm je vanaf buiten en is het onmogelijk om een hogere temperatuur in je voedsel te krijgen dan de ingestelde oventemperatuur. In een magnetron echter zou je inwendig moeten stomen, maar door het gebrek aan controle en het werkingsprincipe kun je lokaal ruim boven een oventemperatuur komen en daar dus behoorlijke schade aanrichten aan bijvoorbeeld vitaminen en eiwitten. Zoals ik al eerder zei komt het regelmatig voor dat mijn soepballen ontploffen terwijl de soep nog steenkoud is.

Men voert energie toe (instelbaar als wattage) en die energie wordt in het voedsel lokaal omgezet in warmte (voornamelijk via de watermoleculen die als het ware resoneren met de microgolfstraling). Deze geproduceerde warmte wordt via de gebruikelijke processen verdeeld over de omgeving waarbij na x tijd een gelijkmatige warmteverdeling ontstaat. (daarom kun je het beste magnetronvoer even laten rusten na opwarmen)

Het probleem ontstond toen de magnetron gebruikt werd voor tijdwinst. De overdracht van microgolf naar warmte gaat sneller dan de homogenisering van warmte waardoor verhoging van het wattage leidt tot veel hogere lokale temperaturen. Natuurlijk is je eten dan ook sneller warm, maar de schade is ook veel groter.

Ergens zit daar een balans in. De schade bij normaal bereiden zit aan de buitenkant, bij een magnetron is die schade verdeeld over de penetratiediepte. Redenerend vanaf 0 Watt tot ca 900 Watt zou je kunnen zeggen dat een magnetron begint met een voordeel qua schade ten opzichte van traditioneel koken, maar dat voordeel wordt kleiner bij het stijgende Wattage totdat een kantelpunt bereikt wordt en een magnetron meer schade toebrengt dan traditioneel verwarmen.

Wanneer juist toegepast is een magnetron gunstiger voor stoffen die geen schade ondervinden van temperaturen van 100 graden Celsius en ook aanzienlijk efficiënter. Maar laten we in dit soort discussies ook niet vergeten dat we al hadden geleerd om schade aan ons voedsel te accepteren mits dat de veel schadelijkere bacterieën dood. Daar koken we immers vaak ook voor. :wink:
Morgen is vandaag ook gisteren....

Gebruikersavatar
Tammy
Forumbeheerster
Berichten: 80371
Lid geworden op: 04 feb 2005, 18:20

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door Tammy » 29 jul 2016, 14:26

Ik denk dat de schadelijke effecten van de magnetron pas tientallen jaren na het gebruik zichtbaar worden.
Dat was met asbest ook en met zoveel anderen dingen.
Dat gaat altijd zo.

Somewhere, something incredible is waiting to be known.

Carl Sagan.

Gebruikersavatar
Vitharr
Brabbeldas
Berichten: 8161
Lid geworden op: 23 jul 2012, 10:39

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door Vitharr » 29 jul 2016, 20:00

Tammy schreef:Ik denk dat de schadelijke effecten van de magnetron pas tientallen jaren na het gebruik zichtbaar worden.
Dat was met asbest ook en met zoveel anderen dingen.
Dat gaat altijd zo.
'Gelukkig' voor ons niet altijd hoor Tam. Er wordt tegenwoordig driftig geëxperimenteerd met ratten. Er is gebleken dat ze vergelijkbare reacties vertonen met de mens, maar dat de effecten zich sneller manifesteren. Daarom fokt men enkele generaties door en daar komt dan een sterfte-/aandoeningscijfer uitrollen. Dat wordt vermenigvuldigd met 10 om rekening te houden met gevoeligere mensen (ouderen etc.) en dan nog een keer met 10 voor de zekerheid. Zo komt men inderdaad aan een redelijke inschatting van een risico. Met asbest lag het anders omdat men toen meer uitging van gezond verstand en daardoor het risico onderschatte. Nu kijken ze eerst wanneer zo'n rat dood gaat, eenvoudigweg omdat TE altijd slecht is.

Ik heb daar altijd gemengde gevoelens over. We voorkomen menselijke slachtoffers, maar martelen daar wel een hoop andere levende wezens voor. [think]
Morgen is vandaag ook gisteren....

Gebruikersavatar
univers
Observer
Berichten: 33354
Lid geworden op: 27 jan 2013, 11:10

Re: Wetenschap: eten bereid in magnetron ongezond

Bericht door univers » 29 jul 2016, 20:35

Ik hoor niemend over de lucht die wij inademen.
Denk dat het ongezonder is dan de magnetron.
Een mens is net een open boek, je moet het enkel kunnen lezen.

Plaats reactie