'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Voor alle wetenschappelijke onderwerpen, die niet in een ander subforum thuis horen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
univers
Observer
Berichten: 33354
Lid geworden op: 27 jan 2013, 11:10

'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Bericht door univers » 10 nov 2017, 08:47

'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingslanden

Ze zijn zo aangepast dat ze veel meer vitamine A en E bevatten.

De gouden aardappel is nog niet op de markt. Maar als het aan onderzoekers ligt, komt daar snel verandering in. Onderzoekers tonen namelijk aan dat de genetisch gemanipuleerde aardappel doet wat ‘ie moet doen: veel meer vitamine A en E leveren dan de traditionele ‘witte’ aardappel doet.

Engineering
De gouden aardappel is het resultaat van wat onderzoekers metabolische engineering noemen. Hierbij worden genen van planten in het laboratorium zo aangepast dat de planten meer van een gegeven stofje aanmaken. In dit geval resulteert dat dus in een vrucht – de aardappel – die veel meer vitamine A en E bevat.

Afbeelding
Helemaal rechts zie je de gouden aardappel die dus veel rijker is aan vitamine A en E. Afbeelding: Mark Failla.

Experiment
Dat schrijven onderzoekers in het blad PLoS ONE. Ze baseren zich op een interessant experiment. Ze simuleerden in het lab een stofwisselingssysteem dat bestond uit een virtuele mond, maag en dunne darm om precies vast te kunnen stellen hoeveel vitamine A en E het lichaam tijdens het eten van gouden aardappelen absorbeert en ook daadwerkelijk kan gebruiken. Het onderzoek wijst uit dat een kind uit een portie van deze aardappelen 42% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine A en 34 procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamine E kan halen. Jonge vrouwen zouden uit dezelfde portie (zo’n 150 gram) 15 procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamine A en 17 procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamine E kunnen halen. “Deze gouden aardappelen herbergen veel meer vitamine A en E dan witte aardappelen en dat kan een significant verschil maken in bepaalde populaties waar vitaminetekorten – en daarmee samenhangende ziekten – vaak voorkomen,” aldus onderzoeker Mark Failla.
Vitamine A is van cruciaal belang voor het zicht, immuunsysteem, de ontwikkeling van organen en groei. Een tekort aan deze vitamine is de belangrijkste oorzaak van blindheid onder kinderen. Vitamine E beschermt tegen oxidatieve stress en ontstekingen, die weer kunnen leiden tot beschadigingen aan zenuwen, spieren en het immuunsysteem.
Tekorten
Wereldwijd wordt de aardappel – naast rijst, tarwe en maïs – veelvuldig gegeten. En in sommige Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen is de aardappel zelfs het hoofdvoedsel. In diezelfde landen hebben mensen echter ook vaak te maken met tekorten aan vitamine A en E. “Voor meer dan 800.000 mensen is de aardappel de belangrijkste bron van energie en veel van deze individuen krijgen niet voldoende van deze vitale voedingsstoffen (de genoemde vitamines, red.) binnen.”

De gouden aardappel kan daar verandering in brengen. Maar niet iedereen is enthousiast over de genetische aanpassen die daarvoor nodig zijn. De onderzoekers benadrukken echter dat we niet moeten vergeten dat deze aardappelen letterlijk levens kunnen redden. Ze denken dan met name aan die van jonge kinderen en moeders in ontwikkelingslanden. “We moeten eraan denken dat de voedingsstoffen die mensen nodig hebben van land tot land verschillen en dat ons uiteindelijke doel is om veilig, voedzaam voedsel te leveren aan negen miljard mensen wereldwijd,” aldus onderzoeker Giovanni Giuliano.

https://www.scientias.nl/gouden-aardapp ... ngslanden/

https://news.osu.edu/news/2017/11/08/re ... en-potato/
Een mens is net een open boek, je moet het enkel kunnen lezen.

Gebruikersavatar
univers
Observer
Berichten: 33354
Lid geworden op: 27 jan 2013, 11:10

Re: 'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Bericht door univers » 10 nov 2017, 08:48

En de troep die wel schadelijk voor het lichaam is, staat er niet bij vermeld.
Een mens is net een open boek, je moet het enkel kunnen lezen.

Gebruikersavatar
Fenna
Kletskous
Berichten: 13578
Lid geworden op: 05 mar 2013, 17:16

Re: 'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Bericht door Fenna » 10 nov 2017, 09:19

;P! juist.
Maar liegen (wanneer doen ze dat nou eigenlijk niet :wink: ) dat flikken ze ook met aardappelen die je met schil mag eten.
Alle aardappelen slaan hun giftige stoffen op onder de schil die ze opnemen via blad of wortel, vandaar dat je ze ook hoort te schillen, dan verwijder je het meeste gif en koken verwijdert de rest,
Als je een aardappel eet met schil, zit er altijd een iets bitter en metalig smaakje aan en dat zijn juist de gifstoffen die je proeft.
Wat ze beweren dat er soorten zijn gekweekt die dat niet doen, is een fabeltje.
Die cyclus van de plant verander je niet.
Afbeelding
Afbeelding

Gebruikersavatar
taigitu
Orakel
Berichten: 14687
Lid geworden op: 04 dec 2011, 14:37

Re: 'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Bericht door taigitu » 10 nov 2017, 12:10

Zo zou fruit eruit zien als het niet genetisch was gemodificeerd

31-8- 2015

Het genetisch modificeren van voedsel roept vandaag de dag veel discussie op, maar is natuurlijk iets wat we al duizenden jaren doen. Het heeft veel groente en fruit voedzamer en smakelijker gemaakt. Zie hieronder hoe die sappige meloenen en bananen er ooit een stuk minder appetijtelijk uitzagen.

1. Watermeloen

Zo zag de watermeloen er uit op een schilderij in de zeventiende eeuw:
Afbeelding
Wild watermelon

Tegenwoordig hebben watermeloenen veel minder pitten en veel meer vruchtvlees.
Afbeelding
Modern watermelon

2. Banaan

De eerste bananen zijn zo’n 7.000 jaar geleden gecultiveerd. In die tijd waren ze kleiner en zaten ze vol met pitten.
Afbeelding
Wild banana

De moderne banaan is handzaam, smakelijk en pitloos.
Afbeelding
Modern banana

3. Aubergine

Aubergines komen vermoedelijk uit China. De primitieve versie was klein, rond en oranje.
Afbeelding
Wild eggplant

Tegenwoordig zijn de groenten veel groter en paars van kleur.
Afbeelding
Modern eggplant

4. Wortel

Wortels waren ooit paars of wit en hadden allerlei aftakkingen.
Afbeelding
Wild carrot

Nu zijn ze oranje, langwerpig en zien ze er een stuk smakelijker uit.
Afbeelding
Modern carrot

5. Maïs

Mais werd 7.000 jaar voor Christus voor het eerst gegeten. Het smaakte destijds droog en niet zo zoet.
Afbeelding
Wild corn

Suikermais zoals we die nu kennen is duizend keer groter dan vroeger en bevat 6,6 procent suiker in plaats van 1,9 procent.
Afbeelding
Modern corn

6. Perzik

Rond 4.000 voor Christus at men de eerste perziken. Ze hadden toen nog het formaat van kersen en smaakten een beetje zout.
Afbeelding
Wild peach

Na duizenden jaren veredeling zijn ze nu 16 keer zo groot, 27 procent sappiger en 4 procent zoeter.
Afbeelding
Modern peach

http://www.welingelichtekringen.nl/natu ... ceerd.html
Genetisch modificeren is volgens mij geen probleem als hetgeen waarmee gekruist wordt van dezelfde soort is. Dus dat in een veld van een gewas er plotseling één plant of meerdere groter zijn en dat daarvan materiaal wordt gebruikt om te kruisen. Of ook wel veredelen genoemd. http://www.ligthartbloembollen.nl/veredeling.html

Waar ik wel moeite mee heb is het 'goochelen' o.a. met voedsel, zoals Monsanto doet.
Ook het monopoliegedrag bevalt me niets. Maar als er flink hard wordt geroepen wil dat weleens iets opleveren........
Lees hier:
http://www.greenpeace.nl/2017/Nieuwsber ... ere-kiest/

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/20 ... ginanieuws
Monsanto geeft genetische structuur rijst vrij

14/04/2000

Michela Wrong beschrijft waarom de groep ervoor koos om haar ontdekking van de genen van rijst met anderen te delen.

De verklaring in de marge van de conferentie in China was baanbrekend op meerdere vlakken.

Een bedrijf kondigde aan dat het erin was geslaagd om een ,,kladversie'' op te stellen van de genetische structuur van rijst, de voedselbron waar miljarden mensen in de ontwikkelingslanden van afhangen. Het was de eerste keer dat de genen van een gewas zo in detail waren beschreven.

In plaats van die waardevolle commerciële informatie voor zich te houden, vertelden de directeuren van de groep dat ze hadden beslist om de gegevens, die een sleutelelement zijn voor de ontwikkeling van rijstvariëteiten met een hoge opbrengst, vrij te geven.

Maar het meest verrassende element was misschien wel de identiteit van het bedrijf dat dit zeer genereuze aanbod deed: de Amerikaanse biotechnologiegroep Monsanto, de vermeende plaag van de kleine boeren.

Het bedrijf wordt er door milieuactivisten al lang van beschuldigd dat het een complot aan het smeden is om een monopolie te krijgen in de landbouwsector van de derde wereld en dat het het voortbestaan van boeren afhankelijk maakt van hun genetisch gemanipuleerde (GG) zaden. Vorige week gaf Monsanto dus gratis zijn kennis weg en gaf het bedrijf iedere speler in een zeer concurrentiële branche daarmee een waardevol instrument in handen.

De wetenschappers waren verrukt. ,,Nooit gezien'' in de geschiedenis van de biotechnologie. Met die bijdrage werd de kloof gedicht tussen het wetenschappelijk onderzoek van de particuliere sector en het door de overheid gefinancierde werk in de laboratoria, zeiden de wetenschappers. Concurrerende bedrijven werden meteen voor een uitdaging geplaatst.

,,Monsanto geeft een schitterend voorbeeld'', zegt Michael Bevan, professor moleculaire genetica aan het John Innes Centre in het Britse Norwich. ,,Andere bedrijven die aan de genetica van gewassen werken, worden voor hun verantwoordelijkheid geplaatst met de vraag 'Wat gaan jullie delen met de wereld?'''

Het was geen goedkoop cadeau. Monsanto wil zelf niet zeggen hoeveel het heeft gespendeerd om ,,de kladversie'' van het rijstgenoom op te stellen, maar onderzoekers schatten de kosten tussen de 20 en de 50 miljoen dollar.

Waarom doen ze het dan?

Het antwoord ligt in de unieke rol van rijst voor de welvaart van landen, in de recente woelige geschiedenis van Monsanto en in de toenemende bezorgdheid van het publiek over wie ,,de eigenaar'' wordt van cruciale genetische informatie.

Bijna de helft van de wereldbevolking is afhankelijk van de 560 miljoen ton rijst die elk jaar wordt geteeld. Daarom zijn het rendement en de kenmerken van rijst een constante bron van zorgen voor de leiders van Japan, China, India en Zuidoost-Azië.

Ze weten dat plotse veranderingen in de beschikbaarheid of de prijs van rijst, rellen kunnen ontketenen, hele gemeenschappen kunnen ontwrichten en regeringen ten val kunnen brengen.

Dat besef zit achter het samenwerkingsverband dat een jaar geleden werd gevormd door laboratoria in 10 landen om de opeenvolging en de schikking van de 430 miljoen ,,basisparen'' of DNA-eenheden van rijst in kaart te brengen. Dat project werd de International Rice Genome Sequencing Project (IRGSP) gedoopt.

Op het onderzoek naar de menselijke genen na, is het IRSGP het meest complexe project dat al zijn bevindingen in publiek toegankelijke databanken heeft gezet. Die informatie zou de ontwikkelingstijd voor een nieuwe variëteit drastisch moeten inkorten, ongeacht of onderzoekers nu klassieke kweekmethodes of de controversiële nieuwe techniek van het splitsen van genen hebben gebruikt.

Er wordt verwacht dat de kosten voor het IRSGP tot minstens 200 miljoen dollar zullen oplopen. Het leeuwendeel daarvan zal door het Japanse ministerie van Landbouw worden betaald. Het IRSGP is uniek omdat het publieke fondsen en internationale knappe koppen samenbrengt om een gewas te verbeteren dat van essentieel belang is in de strijd tegen de honger in de wereld.

De altruïstische agenda van het project stelde de particuliere bedrijven van de biotechnologische sector die aan het werken waren op de genomen van verschillende soorten granen, voor een ethische uitdaging. En Monsanto was als geen enkel ander bedrijf op zijn hoede voor het gevaar om van protectionisme te worden beschuldigd. Monsanto was al jaren bezig met het onderzoek naar de genenstructuur van rijst.

Het bedrijf uit Missouri werkte er hard aan om zijn imago dat vorige herfst een stevige deuk kreeg, te herstellen. Directeuren van het bedrijf kregen toen rijkelijk laat in de gaten hoe desastreus hun enthousiaste pleidooien voor de technologie van de genetische manipulatie wel waren voor hun eigen zaak.

Het bedrijf ging al zwaar gebukt onder de schulden van een overenthousiaste koopgekte en een mislukte fusie met American Home Products. Daarbovenop kreeg het bedrijf af te rekenen met de negatieve invloed op de aandelenkoers van zijn imago van brutale ,,biotech-patser'', zoals het publiek de onderneming steeds meer ging zien.

Op advies van Gordon Conway, hoofd van de Rockefellerstichting die onderzoek financiert naar rijst die met vitamine A is verrijkt, kondigde Monsanto eerst aan dat het zijn plannen opgaf om de 'Terminator'-technologie te commercialiseren. Die technologie werd door arme boeren gevreesd omdat ze hen zou kunnen ruïneren. Het zaad zou immers niet meer herbruikbaar zijn.

Het bedrijf gaf in het openbaar toe dat het zich had vergist. Het werd op een conferentie in Londen op een pijnlijke manier in zijn hemd gezet door Lord Melchett, de baas van Greenpeace. De toenmalige baas van Monsanto, Robert Shapiro, gaf op die conferentie toe dat het bedrijf bij meer mensen ,,irritatie en controverse'' had opgewekt dan dat het hen had overtuigd. Hij zei dat het bedrijf nu bereid was om te luisteren.

Daarop volgde de aankondiging van een fusie met Pharmacia & UpJohn, een eenmaking die de voorbode leek van het eventuele uitrangeren van Shapiro, en vorige maand werd de verkoop aangekondigd van de zoetstofbedrijven van Monsanto, waardoor de bedrijfsschuld wat werd verlicht.

Misschien hebben topfiguren van het bedrijf wel gedacht dat dit nu niet het geschikte moment was om van intellectuele inbeslagname te worden beschuldigd.

,,De hele biotechnologische industrie heeft al zo zwaar onder vuur gelegen, dat ze nu wanhopig wat positieve gevoelens wil opwekken over Monsanto'', zegt Sue Mayer van de onafhankelijke Britse onderzoeksgroep Genewatch.

De gevoeligheid bij het publiek over de ,,eigendom'' van genomen was bijzonder sterk aanwezig na het conflict over het menselijk genoom tussen Celera, het Amerikaanse bedrijf dat geld wil vragen voor het gebruik van minstens een deel van zijn databank, en het Human Genome Project, dat met overheidsgeld wordt gefinancierd en dat gelooft in de vrije toegang tot de gegevens.

Lang voor president Bill Clinton en premier Tony Blair zich in het debat mengden, met hun vorige maand gelanceerde oproep om de ,,ruwe gegevens'' over het menselijke genoom vrij te geven, had Monsanto al beslist om de informatie over de rijst vrij te geven.

,,Zoals onze voorzitter tegen Greenpeace heeft gezegd, moesten we minder praten en meer luisteren'', zegt Tony Combes, hoofd van de Britse afdeling van Monsanto. ,,Wel, we hebben geluisterd, zowel naar het commentaar van onze vrienden als van onze vijanden en dit is een van de resultaten daarvan.''

Het bedrijf geeft de gegevens aan het IRSGP, op voorwaarde dat ze het genoom van rijst afwerken en het zo snel mogelijk publiceren. Het bedrijf heeft daarbij gespecificeerd dat het verwacht om ,,snel een kans'' te krijgen om te onderhandelen over een niet-exclusiviteitscontract op patenten die de onderzoekers nemen op commerciële toepassingen die gebaseerd zijn op de gegevens. Daarvoor zal Monsanto royalty's betalen.

Het bedrijf lijkt gewonnen voor een visie op de lange termijn, omdat het oordeelt dat het meer heeft te winnen dan te verliezen bij dit grote gebaar dat de kennis van de hele mensheid zal verhogen.

Die veronderstelling is wetenschappelijk gegrond.

Experts geloven dat de bijdrage van Monsanto een tijdwinst van ongeveer vijf jaar betekent voor het decoderen van het volledige genoom, waardoor het project niet de verwachte acht, maar twee á drie jaar zal duren.

Dat verkorten van de onderzoeksfase heeft verstrekkende gevolgen voor genoomonderzoek van granen zoals tarwe, maïs, gerst, sorghum en gierst, de enigszins met rijst verwante en veel complexere biologische familieleden.

,,Het is alsof je een boek kaarten hebt die net op een lichtjes andere manier geschud zijn'', zegt professor Bevan. ,,Rijst zal als voorbeeld dienen. De tijd die nodig is om de andere gewassen te decoderen, zal er enorm door worden verminderd.''

Belangrijk is dat heel wat van die rijkere granen veeleer door westerse consumenten worden gegeten dan door de armen van de derde wereld. Daardoor worden ze ook niet meer geassocieerd met hoogstaande onderzoeksprojecten die met overheidsgeld worden gefinancierd.

,,Monsanto rekent er waarschijnlijk op dat hoe meer informatie er wordt verspreid onder het publiek, hoe beter dat is voor iedereen en dus ook voor Monsanto'', zegt professor Conway. ,,Eerlijk gezegd, wat de redenen ook zijn, het is een heel erg welkome stap.''

© The Financial Times
http://www.standaard.be/cnt/dst14042000_049
Als iedereen maar op zijn hoede blijft.
Je ziet wat er kan gebeuren als er veel herrie wordt gemaakt.
.

.

Vraag je af wat anderen van je denken
en je bent voor altijd hun gevangene.


Lao Tse

Gast1

Re: 'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Bericht door Gast1 » 10 nov 2017, 16:30

Interessant om te lezen taigitu en ik kan me er alles bij voorstellen.

Gast1

Re: 'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Bericht door Gast1 » 10 nov 2017, 17:40

Fenna schreef:;P! juist.
Maar liegen (wanneer doen ze dat nou eigenlijk niet :wink: ) dat flikken ze ook met aardappelen die je met schil mag eten.
Alle aardappelen slaan hun giftige stoffen op onder de schil die ze opnemen via blad of wortel, vandaar dat je ze ook hoort te schillen, dan verwijder je het meeste gif en koken verwijdert de rest,
Als je een aardappel eet met schil, zit er altijd een iets bitter en metalig smaakje aan en dat zijn juist de gifstoffen die je proeft.
Wat ze beweren dat er soorten zijn gekweekt die dat niet doen, is een fabeltje.
Die cyclus van de plant verander je niet.
Oeps :shock:
Ik dien te bekennen dat ik de aardappels de laatste jaren vooral met schil kook.
Van tevoren doe ik ze wel heel goed wassen en dat doe ik met alle groenten.
Maar ook wortels schil ik niet ...

https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q= ... HfU0GxCzwi

https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q= ... CGpslfWY_g

Ik weet het niet meer ...

Gebruikersavatar
Maxi
Leraar
Berichten: 2154
Lid geworden op: 24 jun 2006, 20:39

Re: 'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Bericht door Maxi » 12 nov 2017, 00:20

courgette, komkommer en dergelijke zijn van nature eigenlijk giftig.

Geef mij maar de gewone aardappel. Ik moet die Genetische/GMO en dergelijke niet. Enig probleem is ik en jullie eten dagelijks gemanipuleerd voedsel. Als je het nu wilt of niet.

gusteman

Re: 'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Bericht door gusteman » 12 nov 2017, 10:37

Fenna schreef:... vandaar dat je ze ook hoort te schillen, dan verwijder je het meeste gif en koken verwijdert de rest, ...
Interessant, beste Fenna, en kan aannemelijk klinken.

Van vitaminen weten we intussen al, en dat is gebleken uit een resem experimenten, dat het koken van een plant gelijk staat aan de quasi totaalvernietiging van de erin opgeslagen vitaminen.
Als het er dus om gaat zo veel mogelijk vitaminen binnen te krijgen is koken niet echt de aangewezen bereidingswijze.

Maar ik lees hier dat koken noodzakelijk zou zijn om gifstoffen uit een plant te verwijderen.

Hoe echter, via welk proces dus, wordt dat gif dan verwijderd tijdens het koken?
En om welke gifstoffen gaat het dan wel?

Gebruikersavatar
Fenna
Kletskous
Berichten: 13578
Lid geworden op: 05 mar 2013, 17:16

Re: 'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Bericht door Fenna » 12 nov 2017, 10:56

@ gusteman.
De alkaloïde genaamd solanine.
Afbeelding
Afbeelding

Gebruikersavatar
Susan
Ik Ben
Berichten: 8400
Lid geworden op: 19 apr 2012, 05:58

Re: 'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Bericht door Susan » 12 nov 2017, 11:05

Gast1 schreef: Ik dien te bekennen dat ik de aardappels de laatste jaren vooral met schil kook.
Van tevoren doe ik ze wel heel goed wassen en dat doe ik met alle groenten.
Maar ook wortels schil ik niet ...

Ik weet het niet meer ...
Veel misverstanden bestaan er over de aardappel wel of niet in de schil koken/bakken etc.
Waar het om gaat zij de groene plekken en pitten/uitlopers diep genoeg weg halen, voor je ze in schil gaat bereiden.
Want daar hoopt zich het gif solanine op, én het ligt er ook aan waar de aardappelen vandaan komen. Wij aten thuis
al heel vaak aardappelen in de schil gekookt of rauw met schil en al gebakken, echt heerlijk! Onbespoten en nergens
gebruikte mijn Vader dergelijke bestrijdingsmiddelen voor, maar óók geen kunstmest!
Koop op deze manier geteelde groenten,aardappelen en fruit, die overal wel ergens te koop zijn.
Dus Gast1, eet ze rustig in de schil gekookt hoor, en vaak hoeven we inderdaad wortelen ook niet te schrappen of 'schillen'.

(o, Fenna had dit over solanine ook net vermeld zie ik) ;P!
voor wie weet, hoeft niets verklaard te worden
voor wie niet weet, is geen verklaring afdoende

Gast1

Re: 'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Bericht door Gast1 » 12 nov 2017, 11:15

Ik laat het even bezinken Susan, dank.
Verder dacht ik tot nu toe zoals Guus het hier schreef:
gusteman schreef:Van vitaminen weten we intussen al, en dat is gebleken uit een resem experimenten, dat het koken van een plant gelijk staat aan de quasi totaalvernietiging van de erin opgeslagen vitaminen.
... hoewel 'totaalvernietiging van de erin opgeslagen vitaminen' lijkt mij wel wat erg veel.

gusteman

Re: 'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Bericht door gusteman » 12 nov 2017, 11:36

Fenna schreef:@ gusteman.
De alkaloïde genaamd solanine.
Aha, het gaat dus blijkbaar enkel over solanine.
Dank voor de verduidelijking, beste Fenna.
Ik had uit het stukje begrepen dat het ging over gifstoffen, wat een meervoudsvorm is waardoor ik er van uit ging dat meer dan één giftige stof werd bedoeld.

Nou, als het enkel over solanine gaat dan mogen we vrij gerust zijn: zelfs bij het nuttigen van een aardappel waarvan de schil grotendeels groen is moet je er nog steeds anderhalve tot twee kilogram van nuttigen vooraleer de solanine voor problemen kan gaan zorgen.

En koken zal er echt niet veel aan veranderen: solanine verbindt zich niet met water en verandert van vaste naar vloeibare vorm vanaf ongeveer 260°C; niet echt een temperatuur die wordt bereikt bij het koken van aardappelen.

Gebruikersavatar
Fenna
Kletskous
Berichten: 13578
Lid geworden op: 05 mar 2013, 17:16

Re: 'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Bericht door Fenna » 12 nov 2017, 11:40

Ik denk, dat net als met alles, de gouden regel "alles met mate" ook hier weer het beste van toepassing is.
De gifstoffen solanine en chaconine, zitten door de gehele knol en je kan ze niet 100% elimineren, helaas ook niet door koken zoals ik eerder veronderstelde.
Maar dat neemt niet weg dat de meeste gifstoffen in en direkt onder de schil zich ophopen.
Als de aardappel door invloed van daglicht groen is geworden is de concentratie van gif gevaarlijk hoog en word geadviseerd de knol ook niet meer te eten.
Vergiftigingsverschijnselen zijn; hoofdpijn, braken, koorts en buikpijn, maar dan moet men wel enkele kilo's aardappelen hebben gegeten, uiteraard telt dit niet voor de groene aardapellen want dan heb je aan een paar aardappelen al genoeg.
Afbeelding
Afbeelding

Gebruikersavatar
Fenna
Kletskous
Berichten: 13578
Lid geworden op: 05 mar 2013, 17:16

Re: 'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Bericht door Fenna » 12 nov 2017, 11:45

gusteman schreef:meer dan één giftige stof.
Je was mij.net voor gusteman. :grin:
Ik hoop dat mijn bovenstaande reactie iets completer is.
Afbeelding
Afbeelding

gusteman

Re: 'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Bericht door gusteman » 12 nov 2017, 11:48

Gast1 schreef:Ik laat het even bezinken Susan, dank.
Verder dacht ik tot nu toe zoals Guus het hier schreef:
gusteman schreef:Van vitaminen weten we intussen al, en dat is gebleken uit een resem experimenten, dat het koken van een plant gelijk staat aan de quasi totaalvernietiging van de erin opgeslagen vitaminen.
... hoewel 'totaalvernietiging van de erin opgeslagen vitaminen' lijkt mij wel wat erg veel.
Ik had het dan ook over "quasi" totaalvernietiging, beste Gast1. :wink:
Misschien wat overdreven, inderdaad, maar wel in balans met het onderwerp want dat (= wat overdreven) kan ook gezegd worden over de risico's op vergiftiging door solanine in aardappelen. [jaja]

En kijk, intussen heeft Fenna ook al in die zin (=strekking) gereageerd.
Waarvoor dank.


Gebruikersavatar
MetalPig
"Oh no, not again."
Berichten: 11945
Lid geworden op: 28 feb 2006, 11:18

Re: 'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Bericht door MetalPig » 13 nov 2017, 08:17

De dosis maakt het gif.

Alles is giftig, als je maar genoeg tot je neemt.

(Zo was er jaren geleden ophef omdat er kankerverwekkende stoffen in whiskey zouden zitten. Uiteindelijk bleek dat je 32 liter per dag moest drinken, en dan nog ga je niet dood aan kanker.)

gusteman

Re: 'Gouden aardappelen' kunnen levens redden in ontwikkelingsla

Bericht door gusteman » 14 nov 2017, 08:38

MetalPig schreef:Alles is giftig, als je maar genoeg tot je neemt.
Very, very, very :post:

Plaats reactie