Vitharr schreef:
Maar nog eens even over die rijst he. Ik kom uit een echte boerenfamilie waar bijvoorbeeld de spek zo vet was dat je hem op kon drinken. Ik heb gedurende een langere periode topprestaties geleverd, levend op een ontbijt van cracker met chocovlokken, gevolgd door een Snicker bij de eerste koffie op het werk, 2 broodjes frikandel met mayonaise en een halve liter volle melk tussen de middag en 's avonds meestal snijbonen met gebakken aardappelen en een entrecote. Ik voelde me kiplekker en energiek en mijn bloedwaarden werden geroemd. Qua massa was ik stabiel op 72,5 kg bij 1.82 mtr.
Toen trad de vermageringshype in. Het vet verdween van mijn vlees (de entrecote!), volle melk veranderde in halfvolle melk en de broodjes frikandel mochten niet van het kantinepersoneel bij mijn nieuwe baas. Wat ik ook doe, en ik heb het serieus geprobeerd over een langere tijd, mijn lichaam pikt dit absoluut niet. Ik heb maagklachten, slikte daar zelfs maagbeschermers voor, ben 5 kg afgevallen en krijg allemaal vage klachten die m.i. wijzen op tekorten.
Wanneer ik echter bewust in een vakantie hele dagen junkfood eet volgens eerder genoemd recept dan voel ik me kiplekker! Geef me een broodje gezond en ik word binnen een uur ziek.
Mijn eerste ingeving was dat mijn maag te klein is. Ik kan mijn hele leven al niet buitensporig veel naar binnen schuiven. En volgens mij is de energieinhoud van mijn 'foute'' voedingspatroon veel hoger dan dat gezonde gedoe. Dus probeerde ik vaker te eten, maar dat verergerde m'n maagklachten alleen maar.
Hoe gezond is 'gezond' dus eigenlijk? Zou het niet zo kunnen zijn dat mijn vertrouwen in het vette dieet uiteindelijk bijdraagt aan de 'gezondheid' van mijn voedsel?
Ik ben een raar wezen. :mrgreen:
Ik hoop niet dat je van mij hierover wijze woorden verwacht...... behalve dan dat vet bijdraagt aan je gezondheid. En dan liefst onbewerkte vetten op de juiste manier gebruikt.
Wel vind ik dat als je eten eet dat min of meer als 'niet gezond' te boek staat je dat niet met die gedachte moet eten. Want je lichaam reageert op wat je denkt te eten, namelijk ongezond..... Dus eet je iets wat je lekker vind, dan er gewoon even van genieten. Wat niet inhoud dat je dat vaak moet doen, alles met mate.
Daarom vind ik het kolder dat op de pakjes sigaretten en shag van die negatieve boodschappen worden gezet. Ze moeten de roker positief beïnvloeden en aanspreken op zijn kracht en intellect, op het gezonde te kiezen, Nu plaatsen ze plaatjes op de 'harde schijf' van de roker die juist negatief werken, negatieve sluikreclame. En dat is zeer ongezond, zowel mentaal als de fysieke uitwerking. En zo lopen de ziektekosten juist op......
Waar ik zelf ook tegenaan loop is dat voeding en medicijnen en nog veel andere dingen 'afgestemd' is/wordt op de gemiddelde mens. Je beschrijft hier duidelijk dat je dat niet bent en ik zie mezelf ook niet zo. Dat heeft zowel voor- en nadelen. Ik heb iemand in de familie die geen rauwkost en noten verdraagt. Dan protesteren haar darmen. Zo werkt haar lichaam op dat voedsel. Het heeft z'n reden die ik niet weet, maar een feit is het.
Wat vetten betreft daar zit ook een verschuiving in. Eerst ontstond het idee van 'zo min mogelijk vet', en werd door het foute cholesterolverhaal nog versterkt. Dus ging menigeen bijna alle vet vermijden. En nu wordt het weer anders, want we hebben vet nodig, ook voor onze cholesterol. Oh, en eieren mag ook weer, één per dag i.p.v. één per week?
http://www.eetgoedvoeljegoed.nl/verzadi ... is-gezond/
Ik eet roomboter, gebruik olijfolie en cocosolie bij bakken en braden, hennepolie (juiste verhouding omega 3 en 6) en pompoenpitolie koud over de salade. En af en toe frituur ik met zonnebloemolie. En daar voel ik me goed bij. Margarines bevatten weer heel veel stoffen waar ik geen zin in heb, dus die mijd ik. Ik drink geen melk maar eet wel yoghurt, het liefst Griekse met een vetpercentage van 8 of 10%. Heb ik me eerst ook druk over gemaakt, doe ik niet meer. Ik geniet ervan met de nodige bessen, aardbeien en een banaan.
Dus eet als 'Rare' datgene wat je goed bekomt en zonder problemen.
Let eens op waar je last van krijgt en noteer dat. Maak een lijst van wat beslist niet te eten en ontdek zo wat je blijkbaar toch zou kunnen eten. Ook het samenvoegen van verschillend voedsel kan voor moeilijkheden zorgen in je darmen.
Misschien kan je hier iets mee:
https://natuurlijklichaam.wordpress.com ... mbinaties/
Dat zijn zo de gedachten van een andere 'Rare'