Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

De plek voor nieuws en feiten over de Natuur en het Milieu op aarde.
Ook topics over de prachtige Dierenwereld op onze planeet kunnen hier worden geplaatst.
Gebruikersavatar
univers
Observer
Berichten: 33354
Lid geworden op: 27 jan 2013, 11:10

Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door univers » 27 mei 2018, 08:21

Het is zorgwekkend: rijst is op dit moment de primaire bron van voedingsstoffen voor meer dan twee miljard mensen.

Eerdere studies suggereerden al dat rijst bij hogere CO2-concentraties minder eiwitten, ijzer en zink herbergt. Een nieuw onderzoek kan dat nu bevestigen. En toont tevens aan dat een hogere CO2-concentratie leidt tot een afname van de vitamines B1, B2, B5 en B9 in rijst.

Experiment
De onderzoekers stelden rijstplanten bloot aan CO2-concentraties zoals die aan het eind van deze eeuw worden verwacht. Het leidde tot grote veranderingen. Zo bevatte de rijst gemiddeld 17,1 procent minder vitamine B1 dan rijst die onder de huidige CO2-concentratie is gegroeid. Daarnaast bleek de rijst onder een verhoogde CO2-concentratie gemiddeld 16,6 procent minder vitamine B2, 12,7 procent minder vitamine B5 en 30,3 procent vitamine B9 te herbergen. Ook nam de hoeveelheid eiwitten, ijzer en zink af met respectievelijk 10,2, 8 en 5,1 procent.

Wereldbevolking
De resultaten zijn heel zorgwekkend als je bedenkt dat een enorme groep mensen op dit moment afhankelijk is van rijst. “Rijst is al duizenden jaren een basisvoedsel voor veel populaties in Azië,” stelt onderzoeker Kristie Ebi. En het aantal mensen dat in Afrika afhankelijk is van rijst, neemt snel toe. Al met al zou rijst op dit moment voor meer dan 2 miljard mensen de primaire bron van voedingsstoffen zijn. En juist heel belangrijke voedingsstoffen in die rijst nemen onder een hogere CO2-concentratie af. Denk aan de genoemde vitamines B die het lichaam helpen om voedsel om te zetten in energie. Onderzoekers vrezen dan ook dat minder voedzame rijst zal leiden tot ondervoeding, wat de kans op ernstige ziekten vergroot (zo is bekend dat ondervoeding malaria en diarree kan verergeren). Ook kan de minder voedzame rijst een negatieve impact hebben op de ontwikkeling van (ongeboren) kinderen, die juist terwijl ze groeien bepaalde voedingsstoffen nodig hebben.

“Dit onderzoek geeft belangrijke inzichten in hoe hogere CO2-concentraties van invloed kunnen zijn op de voedingswaarde van meerdere varianten rijst en onthult voor het eerst dat de concentraties van vitamines B zullen afnemen als er meer CO2 wordt uitgestoten,” stelt Ebi. “Dit is een onderschat risico van het verbranden van fossiele brandstoffen en ontbossing.”

Afbeelding
Toshihiro Hasegawa, National Agriculture and Food Research Organization of Japan. Rijst in de achthoek op dit gebied is onderdeel van een experiment dat is gestart door een professor aan de University of Tokyo en is ontworpen om rijst te laten groeien onder verschillende atmosferische omstandigheden.

https://www.scientias.nl/rijst-wordt-mi ... -uitstoot/

https://newsroom.uw.edu/news/increasing ... onal-value
Een mens is net een open boek, je moet het enkel kunnen lezen.

Arminius

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door Arminius » 27 mei 2018, 08:58

Afbeelding

CO2 is good for plants

Gebruikersavatar
Determinist
Wetenschapper
Berichten: 2882
Lid geworden op: 27 jul 2010, 09:45

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door Determinist » 27 mei 2018, 09:24

Arminius schreef:
27 mei 2018, 08:58
Afbeelding

CO2 is good for plants
Dit onderzoek gaat er niet om wat goed voor planten is.

Wat is goed voor ons als we planten eten? Dat zijn de voedingsstoffen, vitamines en mineralen die we uit de planten halen voor onze groei en ondersteuning voor ons lichaam.

Dit onderzoek, waarvan er nog vele anderen zijn die hetzelfde constateren, dat belangrijke elementen zoals de genoemde vitamines en mineralen bij hogere co2 verminderen.

De cijfers zeggen het.

http://advances.sciencemag.org/content/ ... gures-data


Als je het er niet mee eens bent, lees het rapport en geef aan waar de onderzoekers de fouten gemaakt hebben en waar de cijfers niet kloppen.

Dit is een ander onderzoek, uit 2016, wat dezelfde uitkomst heeft.

http://www.pnas.org/content/pnas/early/ ... 3.full.pdf

Gebruikersavatar
taigitu
Orakel
Berichten: 14687
Lid geworden op: 04 dec 2011, 14:37

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door taigitu » 27 mei 2018, 09:26

Afname nutriënten in voeding door toename CO2 in de lucht

4 januari 2018

Recent stuitte ik op een rapport waaruit blijkt dat de hoeveelheid nutriënten in onze voeding de afgelopen jaren sterk is teruggelopen.
Dit komt onder andere door een toename van CO2 in de lucht. Het is al langer bekend dat de voedingswaarde van ons voedsel de laatste 100 jaar is afgenomen.
Hoe komt dit en wat kunnen we hieraan doen? Daarover gaat deze nieuwsbrief!

Sommige mensen denken dat veel CO2 in de lucht goed is, omdat planten hierdoor sneller groeien.

Planten die veel CO2 tot hun beschikking hebben, worden ook groter. Inmiddels weten we beter.
Door de toegenomen CO2 in de lucht maken de planten weliswaar veel meer suiker aan, maar tegelijk veel minder eiwitten (1).
Ook de hoeveelheid mineralen neemt drastisch af.
Dit heeft grote gevolgen.

Afbeelding

In het centrum van de hersenen bevindt zich een controlekamer, de hypothalamus. Dit gebied meet continu hoe het is gesteld met de nutriëntensamenstelling in het bloed (2). Als er veel suiker binnenkomt, maar weinig andere (micro)nutriënten, geeft het een hongersignaal af (3, 4, 5, 6). Dit is een natuurlijk feedbackmechanisme om aan alle benodigde nutriënten te komen die het lichaam nodig heeft om te functioneren. Door lege voeding te eten krijgen we veel te veel suikers binnen ten opzichte van andere nutriënten, waardoor overgewicht in de hand kan worden gewerkt (7, 8).

Planten kunnen worden ingedeeld in type C3, C4 en CAM, afhankelijk van de manier waarop de fotosynthese plaatsvindt.
Het blijkt dat vooral planten van het type C3 erg sterk reageren op CO2. Bij C4- en CAM-planten verloopt de fotosynthese anders, waardoor CO2 geen invloed heeft.
Helaas valt 95% van de planten onder het type C3. D
at zijn onder meer rijst, graan, sinaasappels, druiven, peren, abrikozen, koffie, thee, citroenen, wortels en appels.
Mais en rietsuiker vallen weer onder C4.

De hoeveelheid CO2 in de lucht is sterk toegenomen de laatste jaren, het effect van CO2 op planten is enorm:

Afbeelding

Andere redenen waarom de hoeveelheid micronutriënten zijn teruggelopen:


Pesticidengebruik – Het gebruik van bestrijdingsmiddelen heeft een negatieve impact op de nutritionele waarde van voedsel volgens onderzoekers (9). Dat is ook logisch, want sommige micro-organismen, die door pesticiden worden gedood, helpen de plant om nutriënten op te nemen (10, 11, 12).

Bio-industrie – Dieren krijgen het verkeerde voer. Ze krijgen heel veel soja en mais. Als we deze dieren gras te eten zouden geven, dan bevat het vlees meer omega 3 en stearinezuur (13). Stearinezuur is een type vet dat een neutraal effect heeft op het cholesterolniveau (14, 15). Ook bevat vlees van grasgevoerde dieren meer vitamine A en E, alsmede de antioxidant glutathion (16).

Onrijpe pluk – Fruit dat onrijp is geplukt heeft een inferieur nutriëntenprofiel ten opzichte van de rijpe varianten (17).

Monoculturen – Door intensieve landbouw en het gebruikt van kunstmest wordt de bodem uitgeput. Kunstmest wordt vaak wel verrijkt met elementen als stikstof, fosfor, kalium en magnesium. Andere belangrijke mineralen, zoals selenium, ontbreken meestal geheel.

Verhitting – Door voedsel lang te koken kan de hoeveelheid nutriënten met 95% afnemen (18). Daarom is kort verhitten en soms ook rauwe voeding aan te bevelen. Veel voedsel in de supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd, dus sterk verhit geweest.

Niet-verse voeding – Vers voedsel dat in de winkel en op markten ligt, heeft meestal een lange reis achter de rug. Hierdoor zijn bijzonder veel nutriënten verloren gegaan: soms is na een week alle vitamine C uit de ‘verse’ voeding verdwenen (19). Vroeger at men direct van het land, wat heel veel voedzamer is.

Veredeling – Door veredeling is de voedingswaarde de laatste tientallen jaren bij sommige gewassen teruggelopen (20, 21). Vaak worden smaak, kleur en houdbaarheid hierdoor verbeterd, maar gaat de gezondheidswaarde soms achteruit.

Wat kunnen we doen?
Het beste is om zelf onze groente en fruit te verbouwen, want verser bestaat niet. Omdat dit niet voor iedereen haalbaar is, is eten uit de omgeving en van het seizoen de beste optie. Biologische gewassen hebben meestal meer actieve plantenstoffen, die gunstig kunnen inwerken op onze gezondheid. Biologisch vlees en biologische eieren en zuivel bevatten meer omega 3 en verdienen daardoor absoluut de voorkeur. Kies bij vis altijd voor wilde vis (te herkennen aan het MSC-logo). Een ander belangrijk punt is dat we over het algemeen veel te weinig groenten en fruit eten. Als we onze inname hiervan zouden verdubbelen, dan kunnen we gemakkelijk de achteruitgang in voedingswaarde compenseren…

https://www.ahealthylife.nl/afname-nutr ... -de-lucht/

Afbeelding

En tel bij deze opsomming waarom ons voedsel minder voedzaam wordt ook nog eens op de acties van Monsanto ........
.

.

Vraag je af wat anderen van je denken
en je bent voor altijd hun gevangene.


Lao Tse

Arminius

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door Arminius » 27 mei 2018, 09:42

Het mag dan minder voedzaam worden [wat ik sterk betwijfel. Ik denk dat men een dubbele agenda heeft (CO2 lobby) ] maar de opbrengst wordt groter. Dus eet je gewoon iets meer rijst. Bovendien geven ze zelf al allerlei andere redenen zoals pesticide, bioindustrie, vroegpluk etc.

Hoe meer CO2, hoe beter

CO2 zorgt voor een hogere en efficientere landbouwproductie, is bevorderlijk voor de biodiversiteit en verzuurt, in tegenstelling tot wat het IPPC zegt, de oceanen niet. Tijdens de vierde conferentie over klimaatverandering van het Heartland Institute kwamen deze positieve effecten van de stijging van het CO2-gehalte in de atmosfeer aan bod. Met een groeiende wereldbevolking, en hun andere eetpatroon, is een stijgend voedselaanbod ideaal. En de natuur vaart er in zijn geheel wel bij. Dus hoe meer CO2, hoe beter !

Uit experimenten, geïnventariseerd door Craig en Sherwood Idso blijkt dat een stijging van het CO2-gehalte in de atmosfeer met 300 ppm tot 700 ppm leidt tot een extra opbrengst aan granen met 36 procent; groenten met 45 procent; vruchten met 33 procent en bomen met maar liefst 70 procent. In de afgelopen honderd jaar zouden de opbrengsten van de landbouw al gestegen zijn met ruim 10 procent, dankzij de extra hoeveelheid CO2 in de lucht.

http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/06/ho ... hoe-beter/

Arminius

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door Arminius » 27 mei 2018, 09:54

Bovendien hebben alle onderzoeken het er over dat het 'zou kunnen dat' Het is dus nog geenszins aangetoond

Onderzoek 2018
It is difficult to say whether or not the climate change we are now experiencing is negatively impacting the nutritional quality of our food...
https://www.scientificamerican.com/arti ... utritious/
Climate change could make your food less nutritious
https://www.sciencenewsforstudents.org/ ... ss-healthy
Researchers find rice grown in high carbon dioxide environments may be less nutritious
http://www.abc.net.au/news/2018-05-24/s ... us/9792822

Arminius

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door Arminius » 27 mei 2018, 10:01

Afbeelding

Rijksoverheid: Klimaatgedoe is hoax. Nederland geteisterd door tornado's. In 1674

Geweldig verhaal op de KNMI kennis oewebsite van de Rijksoverheid. Over de Zomerstorm des Doods van 1 augustus 1674. Toen Nederland als gevolg van sjoemelvolkswagens, kolencentrale's, megastallen vol plofkippen, domme thermostaten, 2-taktbrommers, betegelde voortuinen en VOC-dieselschepen met een footprint van hier tot Tokyo met de grond gelijk gemaakt werd door een verwoestende tornadohorrorstorm, die Utrecht en delen van Noord-Holland van de kaart veegde. FLAUW WEER, GEENSTIJL. IN 1674 HADDEN ZE TENMINSTE WINDMOLENS!!1! Desalniettemin. Uw fijne must read du jour: Donder. Wint. Blixem. Haegelstenen zoo groot als cindercopjes!

https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentr ... t-stort-in

Gebruikersavatar
Determinist
Wetenschapper
Berichten: 2882
Lid geworden op: 27 jul 2010, 09:45

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door Determinist » 27 mei 2018, 11:04

Tsja, Arminius. Alles kan je betwijfelen. Geen probleem. Maar ik zie niet wat je argumenten zijn om het te betwijfelen.

Je zegt
Arminius schreef:
27 mei 2018, 09:42
Het mag dan minder voedzaam worden [wat ik sterk betwijfel. Ik denk dat men een dubbele agenda heeft (CO2 lobby) ]
Je betwijfelt het, op basis van wat? Ik zou graag de onderzoeksresultaten willen zien die dit laten zien.
Die heb je niet. En zal je waarschijnlijk ook nergens vinden. Maar wel vele andere onderzoeken, gedaan door verschillende wetenschappers in verschillende landen met hun eigen onderzoekmethodes die het wel laten zien.

Je kan de rapporten gewoon zelf lezen en nagaan of de methodes niet correct zijn. Alles is vrij toegankelijk.

Je twijfels zijn dus gebaseerd op wat anders. En dat is blijkbaar dit, je zegt
dubbele agenda heeft (CO2 lobby)
Stel dat dat zo is. Dan blijven de cijfers nog steeds staan. Laat zien waar de cijfers gemanipuleerd zijn. Laat een ander onderzoek zien die hetzelfde test maar het tegendeel laat zien.
Alleen dan heb je een aanwijzing dat cijfers niet kloppen.

Je toont niet aan dat cijfers niet kloppen door alleen te zeggen dat ze niet kloppen. Je dient dit aan te tonen met....cijfers. Namelijk het onderzoek herhalen en te zien of de cijfers kloppen of niet.

Gezien het aantal jaar dat de anti-co2-lobby bestaat en dit soort complottheorieën worden gepredikt hebben ze tijd en mogelijkheden gehad deze onderzoeken zelf te doen.
Maar er is geen onderzoek daaruit gekomen dat de cijfers tegenspreekt.

Dus het blijft bij zeggen dat het niet klopt, maar niet over de brug komen met waar het dan niet klopt.


Het jammere hieraan is, en het lijkt weer een spe3lletje te zijn van mensen die het leuk vinden er een spelletje van te maken.
Maar mensen die al te weinig eten hebben en door co2 toename een vermindering zien aan voedzaamheid van het eten, is geen spelletje.

Het is onrust stoken over de rug van anderen en uiteindelijk over je eigen rug. Want deze ontkenning zal als een boemerang terug komen.

Arminius

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door Arminius » 27 mei 2018, 11:18

Determinist schreef:
27 mei 2018, 11:04
Tsja, Arminius. Alles kan je betwijfelen. Geen probleem. Maar ik zie niet wat je argumenten zijn om het te betwijfelen.

Je zegt
Arminius schreef:
27 mei 2018, 09:42
Het mag dan minder voedzaam worden [wat ik sterk betwijfel. Ik denk dat men een dubbele agenda heeft (CO2 lobby) ]
Je betwijfelt het, op basis van wat? Ik zou graag de onderzoeksresultaten willen zien die dit laten zien.
Die heb je niet. En zal je waarschijnlijk ook nergens vinden. Maar wel vele andere onderzoeken, gedaan door verschillende wetenschappers in verschillende landen met hun eigen onderzoekmethodes die het wel laten zien.
Er wordt helemaal niets aangetoond. Men heeft het steeds over 'het zou kunnen zijn dat'. 'het is misschien zo', het is moeilijk te zeggen of'. Sla er mijn linken op na.

Dat is geen wetenschap, dat in gissen. Dus nee, ik ben alles behalve overtuigt. Heeft dus niets met onrust stoken te maken.Sterker nog, ik verdenk die wetenschappers van onrust stoken. :evil:

Arminius

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door Arminius » 27 mei 2018, 11:26

Wat is dan wel de reden dat voedsel minder voedzaam wordt in plaats van CO2?
The commercially grown vegetables, fruits, and grains that we are eating today have significantly lower nutritional content than these foods had 100 years ago, or even just 30 years ago. We now have solid, scientific evidence of this troubling trend. For example:

In wheat and barley, protein concentrations declined by 30 to 50 percent between the years 1938 and 1990.
Likewise, a study of 45 corn varieties developed from 1920 to 2001, grown side by side, found that the concentrations of protein, oil, and three amino acids have all declined in the newer varieties.
Six minerals have declined by 22 to 39 percent in 14 widely grown wheat varieties developed over the past 100 years.
Official U.S. Department of Agriculture (USDA) nutrient data shows that the calcium content of broccoli averaged 12.9 milligrams per gram of dry weight in 1950, but only 4.4 mg/g dry weight in 2003.

All of this evidence has been assembled and rigorously reviewed by Dr. Donald R. Davis, a now (mostly) retired chemist from the University of Texas.

So what’s causing these declines? The evidence indicates there are at least two forces at work. The first is what agriculture researchers call the environmental “dilution effect.” Davis notes that researchers have known since the 1940s that yield increases produced by fertilization, irrigation, and other environmental means used in industrial farming tend to decrease the concentrations of minerals in those plants. These techniques give growers higher yields, and consumers get less expensive food. But now it appears there’s a hidden long-term cost: food quality.

For example, a study of phosphorous fertilizer on raspberries found that applying high levels of phosphorus caused the yield to double and concentrations of phosphorus to increase in the plants, but meanwhile levels of eight other minerals declined by 20 to 55 percent!

The other force at work is what Davis calls the genetic dilution effect — the decline in nutrient concentration that results when plant breeders develop high-yielding varieties without a primary focus on broad nutrient content. That’s what the studies of wheat, corn, and broccoli confirm.

In fruits, vegetables, and grains, usually 80 to 90 percent of the dry weight yield is carbohydrates — sugars and starches (the last things we need more of in the American diet). Davis says that when breeders (and growers) specifically choose varieties for high yields, they are selecting mostly for the highest amounts of carbohydrates.

https://www.motherearthnews.com/nature- ... az09jjzraw
Dus ja, allemaal een eigen groente tuintje.

Nog even, dan wijt men het feit dat je soms obstipatie heb aan het verhoogde CO2 gehalte in de atmosfeer. [jaja]

Arminius

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door Arminius » 27 mei 2018, 11:33

Ik plaats hem nog maar eens een keer. De grote co2 zwendel



Ja bij een hogere temperatuur hoort een verhoogt co2 gehalte. Maar de hogere temperatuur komt NIET ik herhaal, NIET door co2!!!
It`s the Sun stupid!
Other planets are warming

"[E]vidence that CO2 is not the principle driver of warming on this planet is provided by the simultaneous warming of other planets and moons in our solar system, despite the fact that they obviously have no anthropogenic emissions of greenhouse gases.
Mars, Triton, Pluto and Jupiter all show global warming, pointing to the Sun as the dominating influence in determining climate throughout the solar system." (Ian McClintock)

Gebruikersavatar
Determinist
Wetenschapper
Berichten: 2882
Lid geworden op: 27 jul 2010, 09:45

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door Determinist » 27 mei 2018, 11:41

Arminius schreef:
27 mei 2018, 11:18
Er wordt helemaal niets aangetoond. Men heeft het steeds over 'het zou kunnen zijn dat'. 'het is misschien zo', het is moeilijk te zeggen of'. Sla er mijn linken op na.

Dat is geen wetenschap, dat in gissen. Dus nee, ik ben alles behalve overtuigt. Heeft dus niets met onrust stoken te maken.Sterker nog, ik verdenk die wetenschappers van onrust stoken. :evil:
Eh, dat getuigd van een behoorlijke misvatting. Dit argument wordt constant gegeven om wetenschap in diskrediet te brengen. Al zo lang dat het irritant begint te worden.
Wetenschappers stellen nooit dat iets bewezen is of 100% waar. Resultaten worden altijd in zorgvuldige woorden omschreven.
Het woord "suggests" wordt gebruikt om aan te geven dat alle resultaten niet als 100% waar worden gezien, maar dat verdere resultaten in de toekomst dit zou kunnen veranderen.
Net zoals theorie in wetenschap in het jargon wat anders is dat theorie in volks spreektaal, is het woord suggests en andere termen specifiek voor de manier hoe men in deze vakgebieden communiceert.

Het is juist dat gegeven, de zelfkritiek op eigen resultaten, verwoord in voorzichtige termen, wat wetenschap zo sterk maakt. Het is niet aan de wetenschappers zelf om te zeggen dat iets waar is, het is aan andere wetenschappers om de resultaten kritisch te bekijken en met tegenresultaten te komen of om de resultaten te bevestigen.
Hoe meer bevestiging hoe meer aannemelijk de hypothese wordt.

Alle wetenschap wordt zo gerapporteerd. En is geen teken dat ze maar gissen. Dat is gewoonweg belachelijk. Je meet iets en wat je meet is een resultaat.
Je gist niet, je onderzoekt.

En om dat als argument te gebruiken om onderzoeken als gissen te betitelen is gewoon een invalide manier om resultaten die je niet bevallen aan te vallen.

Kom met andere resultaten vroeg ik je, Arminius. Niet met dit soort argumenten die niets met het onderzoek zelf te maken hebben. Dit argument is al zo lang elke keer uitgelegd dat het onderhand duidelijk is dat mensen niet willen luisteren en alleen maar hun visie op wetenschap elke keer op een niet integere manier blijven aanvallen.


En je komt tevens met een rookgordijn. Tevens een tactiek die gebruikt wordt.
We hebben het hier over onderzoek naar co2 vs voedzaamheid van planten. Alle andere video's die hier niet sme ete maken hebben is een pure afleiding dat je op dit punt geen andere argumenten meer hebt en de doelpalen maar weer eens verzet.

Kom met resultaten die aantonen (suggests) dat co2 toename geen afname van voedzaamheid geeft. KOm met onderzoek en niet met ongerelateerde video's.

Arminius

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door Arminius » 27 mei 2018, 11:54

Determinist schreef:
27 mei 2018, 11:41
Arminius schreef:
27 mei 2018, 11:18
Er wordt helemaal niets aangetoond. Men heeft het steeds over 'het zou kunnen zijn dat'. 'het is misschien zo', het is moeilijk te zeggen of'. Sla er mijn linken op na.

Dat is geen wetenschap, dat in gissen. Dus nee, ik ben alles behalve overtuigt. Heeft dus niets met onrust stoken te maken.Sterker nog, ik verdenk die wetenschappers van onrust stoken. :evil:
Eh, dat getuigd van een behoorlijke misvatting. Dit argument wordt constant gegeven om wetenschap in diskrediet te brengen. Al zo lang dat het irritant begint te worden.
Wetenschappers stellen nooit dat iets bewezen is of 100% waar. Resultaten worden altijd in zorgvuldige woorden omschreven.
Het woord "suggests" wordt gebruikt om aan te geven dat alle resultaten niet als 100% waar worden gezien, maar dat verdere resultaten in de toekomst dit zou kunnen veranderen.
Net zoals theorie in wetenschap in het jargon wat anders is dat theorie in volks spreektaal, is het woord suggests en andere termen specifiek voor de manier hoe men in deze vakgebieden communiceert.

Knip
Tja, in principe doe je het zelfde als wat je mij verwijt. Je ridiculiseert de argumenten die ik aandraag. Ik heb je net 2 redenen gegeven waarom de voedingswaarde in planten zou kunnen verminderden. Maar daar kijk je niet naar.
The first is what agriculture researchers call the environmental “dilution effect.
The other force at work is what Davis calls the genetic dilution effect
En ik weet niet hoe jij over wetenschap denkt. Maar bij mij hoort bij een wetenschappelijke bewering 100% bewijs, of op zijn minst 99,9% Geen vage termen als 'het zou zo kunnen zijn dat' of ''als het dit niet is, dan is dat het'

Ja als mijn oma kloten had gehad was het ' hoogstwaarschijnlijk' mijn opa geweest. :mrgreen:

Arminius

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door Arminius » 27 mei 2018, 12:04

Voor de duidelijkheid. Ik bestrijd de bewering dus niet, daarvoor is 100% bewijs, maar wel de oorzaak [co2]
We now have solid, scientific evidence of this troubling trend.

Arminius

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door Arminius » 27 mei 2018, 12:19

Hier, nog een wetenschappelijk artikel uit eind 2016 in your face!
Internet articles and popular press frequently state that the mineral nutrient composition of vegetables, fruits and grains has been declining over the past 50 years. These sources may cite, as supporting evidence, scientific literature that compared nutrient data from food composition tables published many years apart, even though the authors of the scientific literature cited often explicitly recognized limitations of their data and analysis. Apparent historical declines in food mineral nutrient content derived from food composition table comparisons have been attributed by popular press authors to a decrease in the levels of micronutrients in the soil due to depletion by intensive agriculture, even when that was not a cause identified in the scientific articles they cite.

In the popular press and on the internet, a very frequently repeated quotation is, “A Kushi Institute analysis of nutrient data from 1975 to 1997 found that average calcium levels in 12 fresh vegetables dropped 27%; iron levels 37%.” The Kushi Institute (http://www.kushiinstitute.org/) is an organization that describes itself as having a “macrobiotic approach to health and healing” that promotes healing foods and lifestyle changes for health improvement. The numbers come from an article written by Jack (1998), a health writer associated with the Kushi Institute, comparing U.S. Department of Agriculture (USDA) food composition tables from 1997 versus 1975, to identify changes in the levels of nutrients in fresh foods. The quotation comes from an open letter to the U.S. Secretary of Agriculture, Dan Glickman, written by Organic Gardening Senior Editor Cheryl Long (Long, 1999). Thus, while the original source of information, USDA food composition tables, is authoritative, a direct comparison of the values does not take into consideration differences in crop varieties or methods of nutrient analysis, and provides no information on potential causes of reported differences. The Kushi Institute report was apparently not subjected to scientific peer-review.

https://www.sciencedirect.com/science/a ... 7516302113
Dit onderzoek stelt dat er helemaal geen declining heeft plaatsgevonden. Dus ja, welke wetenschapper moeten we nu geloven??
Laatst gewijzigd door Arminius op 27 mei 2018, 12:41, 1 keer totaal gewijzigd.

Arminius

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door Arminius » 27 mei 2018, 12:31

Nog een artikel
Several studies of fruits, vegetables and grains have suggested a decline in nutritional value over time, but the reasons may not be as simple as soil depletion. There is considerable evidence that such problems may be related to changes in cultivated varieties, with some high-yielding plants being less nutritious than historical varieties. Several other issues are involved, like changes in farming methods, including the extensive use of chemical fertilizers, as well as food processing and preparation. A 2004 study evaluated Department of Agriculture data for 43 garden crops from 1950 to 1999. The researchers found statistically reliable declines for six nutrients — protein, calcium, potassium, iron and vitamins B2 and C — but no change for seven others.

The researchers suggested that “any real declines are generally most easily explained by changes in cultivated varieties,” like possible trade-offs between yield and nutrient content.

They also pointed out that modern fruits and vegetables were still nutritionally valuable and suggested the remedy was to eat more vegetables, fruits, whole grains, nuts and beans and less refined sugars, separated fats and oils and white flour and rice, which they said “have all suffered losses much greater and broader than the potential losses suggested here for garden crops.”

Donald R. Davis, the lead author of the 2004 study, wrote a review of evidence of nutrition loss in fruits and vegetables in 2009. He concluded that the broad evidence of nutritional decline seemed difficult to dismiss, though more study was needed, he said, especially of inverse relationships between yield and nutrient concentration.

https://www.nytimes.com/2015/09/15/scie ... crops.html
Met andere woorden, men kan het decline niet meer ophangen aan uitputting van de grond, dus nu geven we gewoon co2 de schuld. Jaja. "nee

Gebruikersavatar
univers
Observer
Berichten: 33354
Lid geworden op: 27 jan 2013, 11:10

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door univers » 27 mei 2018, 12:37

Na dit alles zo gelezen te hebben, houd ik het maar bij macaroni. :mrgreen:
Een mens is net een open boek, je moet het enkel kunnen lezen.

Arminius

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door Arminius » 27 mei 2018, 12:39

univers schreef:
27 mei 2018, 12:37
Na dit alles zo gelezen te hebben, houd ik het maar bij macaroni. :mrgreen:
:post:

Makkelijkeroni Ja behoorlijk voedzaam :mrgreen:

Mypos
Leraar
Berichten: 1783
Lid geworden op: 18 dec 2017, 00:53

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door Mypos » 27 mei 2018, 20:30

Arminius schreef:
27 mei 2018, 11:26
Wat is dan wel de reden dat voedsel minder voedzaam wordt in plaats van CO2?
The commercially grown vegetables, fruits, and grains that we are eating today have significantly lower nutritional content than these foods had 100 years ago, or even just 30 years ago. We now have solid, scientific evidence of this troubling trend. For example:

In wheat and barley, protein concentrations declined by 30 to 50 percent between the years 1938 and 1990.
Likewise, a study of 45 corn varieties developed from 1920 to 2001, grown side by side, found that the concentrations of protein, oil, and three amino acids have all declined in the newer varieties.
Six minerals have declined by 22 to 39 percent in 14 widely grown wheat varieties developed over the past 100 years.
Official U.S. Department of Agriculture (USDA) nutrient data shows that the calcium content of broccoli averaged 12.9 milligrams per gram of dry weight in 1950, but only 4.4 mg/g dry weight in 2003.

All of this evidence has been assembled and rigorously reviewed by Dr. Donald R. Davis, a now (mostly) retired chemist from the University of Texas.

So what’s causing these declines? The evidence indicates there are at least two forces at work. The first is what agriculture researchers call the environmental “dilution effect.” Davis notes that researchers have known since the 1940s that yield increases produced by fertilization, irrigation, and other environmental means used in industrial farming tend to decrease the concentrations of minerals in those plants. These techniques give growers higher yields, and consumers get less expensive food. But now it appears there’s a hidden long-term cost: food quality.

For example, a study of phosphorous fertilizer on raspberries found that applying high levels of phosphorus caused the yield to double and concentrations of phosphorus to increase in the plants, but meanwhile levels of eight other minerals declined by 20 to 55 percent!

The other force at work is what Davis calls the genetic dilution effect — the decline in nutrient concentration that results when plant breeders develop high-yielding varieties without a primary focus on broad nutrient content. That’s what the studies of wheat, corn, and broccoli confirm.

In fruits, vegetables, and grains, usually 80 to 90 percent of the dry weight yield is carbohydrates — sugars and starches (the last things we need more of in the American diet). Davis says that when breeders (and growers) specifically choose varieties for high yields, they are selecting mostly for the highest amounts of carbohydrates.

https://www.motherearthnews.com/nature- ... az09jjzraw
Dus ja, allemaal een eigen groente tuintje.

Nog even, dan wijt men het feit dat je soms obstipatie heb aan het verhoogde CO2 gehalte in de atmosfeer. [jaja]
Hier ben ik het 100% mee eens. De belangrijkste reden dat eten steeds minder voedzaam wordt is de manier waarop de gangbare landbouw werkt. Veel pesticide en insecticiden, kunstmest. Zo snel mogelijk de groentes opkweken en zo groot en mooi mogelijk zodat er zoveel mogelijk geld verdiend kan worden. Dit gaat ten koste van de bodem (vruchtbaarheid), de insecten en ook het milieu in het algemeen.

De bijen zijn natuurlijk al wat langer in het nieuws maar het blijkt dus zo te zijn dat de insecten in het algemeen zwaar onder vuur liggen. Zwaar verontrustend. De politiek doet hier zoals gewoonlijk natuurlijk niks aan.

,De resultaten zijn in lijn met het Duitse onderzoek dat eind 2017 verscheen en waaruit bleek dat 76 procent van de insecten in de afgelopen 27 jaar is verdwenen.
https://www.ad.nl/binnenland/dramatisch ... ~ae954f8a/

Gebruikersavatar
Determinist
Wetenschapper
Berichten: 2882
Lid geworden op: 27 jul 2010, 09:45

Re: Rijst wordt minder voedzaam door onze CO2-uitstoot

Bericht door Determinist » 27 mei 2018, 20:55

Klopt Mypos. Het is en-en en niet of-of.

De onderzoeken waarin alleen naar co2 gekeken is, zonder andere variabelen te kijken, laten een verband zien tussen hogere co2 en vermindering van voedzaamheid.
Maar de andere variabelen die je noemt en eerder genoemd zijn door taigitu, spelen ook een rol.
Samengebracht is het natuurlijk geen goed nieuws voor de kwaliteit van voedsel.

Plaats reactie