Kun je de schillen en pitten van alle soorten fruit zomaar eten? Déze vermijd je liever

In sommige opzichten is het menselijk lichaam te vergelijken met een machine, soms zelfs een zeer geavanceerde: het lichaam herstelt zich en past zich aan aan de omstandigheden. Alles hier over virologie, anatomie, biomedische technologie en genetica en nog veel meer.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
taigitu
Orakel
Berichten: 14687
Lid geworden op: 04 dec 2011, 14:37

Kun je de schillen en pitten van alle soorten fruit zomaar eten? Déze vermijd je liever

Bericht door taigitu » 22 mei 2022, 11:07

Kun je de schillen en pitten van alle soorten fruit zomaar eten? Déze vermijd je liever

Hulpartikel
21-05-2022

De een eet vol overtuiging een kiwi mét schil op, terwijl de ander fanatiek al het fruit van de schil ontdoet.

Begrijpelijk, als de schil vol haren zit, maar hoe zit het met de gezondheidsvoordelen of -nadelen? En is het veilig om bijvoorbeeld een watermeloen
mét pitten op te eten? In dit artikel legt Radar uit welke delen je nou allemaal echt kunt eten van fruit, en wat je beter kunt laten.

Voedselverspilling gaan we het liefst allemaal tegen natuurlijk, maar een pit waar verkeerde stoffen in zitten krijg je ook liever niet binnen.
Hieronder een duidelijk overzicht van welk fruit je de schil kunt eten en van welk fruit de pitten niet gevaarlijk zijn.

Deze schillen kunnen gevaarlijk zijn


Het Voedingscentrum vertelt aan NRC dat van veel fruit de schil prima te eten is en dit net als de rest van de vrucht gezond is.
‘Er zitten vezels en bepaalde voedingsstoffen in of vlak onder de schil’, aldus expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen.

Maar ondanks de gezondheidsvoordelen is niet iedere schil verstandig om te eten. Zo kunnen in schillen van een ananas, avocado
of passievrucht gifstoffen zitten die planten zelf aanmaken om zich te beschermen. Van Der Vossen licht toe dat je ook niet bang hoeft te zijn,
mocht je er wel iets van binnenkrijgen, omdat het vaak om grote hoeveelheden gaat voordat het schadelijk is voor de mens.

Overigens kan door het eten van een schil van een mango bij sommige mensen wel een allergische reactie plaatsvinden,
doordat hier het stofje urushiol in voorkomt. Reden dus om met deze schil extra voorzichtig te zijn.

Lees verder via de link:
https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hul ... je-liever/
Afbeelding


Nee vriendje, ik eet jouw jas niet op.......
.

.

Vraag je af wat anderen van je denken
en je bent voor altijd hun gevangene.


Lao Tse

Gebruikersavatar
Witte wel
Wetenschapper
Berichten: 4667
Lid geworden op: 14 sep 2012, 16:52

Re: Kun je de schillen en pitten van alle soorten fruit zomaar eten? Déze vermijd je liever

Bericht door Witte wel » 22 mei 2022, 14:13

‘Er is [...] bewezen dat je ziek kunt worden als je een hele rauwe abrikozenpit eet. Doe dat dus niet!’
Onzin.
Afbeelding
Geleuvde gij dâ zelluf?
Afbeelding

Gebruikersavatar
taigitu
Orakel
Berichten: 14687
Lid geworden op: 04 dec 2011, 14:37

Re: Kun je de schillen en pitten van alle soorten fruit zomaar eten? Déze vermijd je liever

Bericht door taigitu » 22 mei 2022, 14:39

Witte wel schreef:
22 mei 2022, 14:13
‘Er is [...] bewezen dat je ziek kunt worden als je een hele rauwe abrikozenpit eet. Doe dat dus niet!’
Onzin.

Helpen abrikozenpitten tegen kanker?

Voeding en Kanker info - abrikozenpit
Nee, abrikozenpitten helpen niet tegen kanker. Sterker nog, het eten van abrikozenpitten kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.

Let op: risico op vergiftiging

In abrikozenpitten (en ook in pitten van bijvoorbeeld appels, kersen en perzikken) zit de stof cyanide.
Als je teveel cyanide binnenkrijgt is dit giftig. Voor een volwassenene kan 30 gram abrikozenpitten (dit zijn 30-40 pitten) per dag al dodelijk zijn.

Verschijnselen van een cyanidevergiftiging zijn bijvoorbeeld misselijkheid, hoofdpijn, koorts, verwarring en verstikking.
Dit kan uiteindelijk leiden tot coma en de dood.
Sinds januari 2018 zijn abrikozenpitten daarom niet meer te koop in Nederlandse winkels.

Lees verder via de link:
https://www.voedingenkankerinfo.nl/kunn ... en-kanker/

Even verder kijken en dan is jouw mening slechts een mening.....
.

.

Vraag je af wat anderen van je denken
en je bent voor altijd hun gevangene.


Lao Tse

Gebruikersavatar
Witte wel
Wetenschapper
Berichten: 4667
Lid geworden op: 14 sep 2012, 16:52

Re: Kun je de schillen en pitten van alle soorten fruit zomaar eten? Déze vermijd je liever

Bericht door Witte wel » 22 mei 2022, 15:45

taigitu schreef:
22 mei 2022, 14:39
Voor een volwassenene kan 30 gram abrikozenpitten (dit zijn 30-40 pitten) per dag al dodelijk zijn.

Sinds januari 2018 zijn abrikozenpitten daarom niet meer te koop in Nederlandse winkels.
Wie eet er nu 30-40 pitten op een dag, het zijn geen apenootjes.
Ze zijn gewoon te bestellen via internet, ongebrande bittere amandelen of abrikozenpitten. De amandelen zijn 4x sterker dan de abrikozenpit.
Het cyanideverhaal is niet compleet in de artikelen, ik heb daar in het verleden al eens uitgebreid over gepost.
Sommige apen in de natuur eten van de abrikoos niet het vruchtvlees maar de pit. Waarom, omdat deze zo lekker bitter is?
taigitu schreef:
22 mei 2022, 14:39
Even verder kijken en dan is jouw mening slechts een mening.....
Het artikel was niet meer dan een stelling, kende geen enkele wetenschappelijke onderbouwing.
Afbeelding
Geleuvde gij dâ zelluf?
Afbeelding

Gebruikersavatar
univers
Observer
Berichten: 33354
Lid geworden op: 27 jan 2013, 11:10

Re: Kun je de schillen en pitten van alle soorten fruit zomaar eten? Déze vermijd je liever

Bericht door univers » 22 mei 2022, 17:17

Weet wel, dat ik er buikkramp, van heb gekregen.
Een mens is net een open boek, je moet het enkel kunnen lezen.

Gebruikersavatar
Tammy
Forumbeheerster
Berichten: 80380
Lid geworden op: 04 feb 2005, 18:20

Re: Kun je de schillen en pitten van alle soorten fruit zomaar eten? Déze vermijd je liever

Bericht door Tammy » 20 jun 2022, 20:10

Afbeelding

Giftige abrikozenpitten uit de handel gehaald (want ze zijn giftig).

Een opvallend bericht van een groothandel gespecialiseerd in Chinese voedselproducten. Vanwege 'een overschrijding van de cyanidelimieten' roept het bedrijf de verkochte abrikozenpitten terug. Al jaren wordt gewaarschuwd om de pitten niet te eten omdat er amygdaline in zit. Als je dat gaat malen of kauwen, wordt dit omgezet in het dodelijke cyanide.

Lees verder via link :

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederla ... -de-handel

>>>>>>>>>>>>>>>>>

Het schijnt dat een volwassene nooit meer dan 370 milligram aan pitten moet eten. Dat is een halve grote pit, of drie kleine.
Ik heb nog nooit die pitten gegeten.
Ik wist nog geeneens dat dat kon.
Ik gooide die pitten er altijd meteen uit.
Zelfde met pruimen.

Somewhere, something incredible is waiting to be known.

Carl Sagan.

Gebruikersavatar
taigitu
Orakel
Berichten: 14687
Lid geworden op: 04 dec 2011, 14:37

Re: Kun je de schillen en pitten van alle soorten fruit zomaar eten? Déze vermijd je liever

Bericht door taigitu » 22 jun 2022, 09:46

Ik heb ook nooit het idee gehad om pitten op te eten, ook niet om ze te malen.
Die zijn er gewoon om uit te spugen. Ik weet niet beter........
Onderstaande druiven kocht ik nooit vanwege die pitten.

Afbeelding

Zeven redenen om druivenpitten te eten

Omdat druivenpitextract rijk is aan antioxidanten kan het helpen om celbeschadiging tegen te gaan en de ontwikkeling van borst-,
huid-, of prostaatkanker te voorkomen.

Vaak maken mensen de fout dat ze tijdens het eten van druiven weigeren ook de kleine druivenpitten te eten,
omdat de smaak van de pitjes niet zo aangenaam is als het vlezige gedeelte van de vrucht.

Het is echter zo dat we vandaag de dag heel goed weten dat we een grote hoeveelheid voedingsstoffen mislopen wanneer
we druivenpitten weggooien. Meerdere bedrijven in de cosmetische en farmaceutische industrie gebruiken deze piepkleine pitjes
om natuurlijke behandelingen te produceren voor verschillende ziektes.

Het is echter ook verstandig om deze pitten rauw te eten. Hoewel ze namelijk vrij bitter van smaak zijn, kunnen ze je lichaam
wel voorzien van belangrijke voordelen die ervoor kunnen zorgen dat je lichaam beter functioneert.

Voor de mensen die dit belangrijke deel van de druif nog steeds uitspugen, delen we in dit artikel zeven redenen waarom je vandaag
nog moet beginnen om druivenpitten te eten. De pitten zijn echt geweldig!

Zeven redenen om druivenpitten te eten

1. Druivenpitten zijn rijk aan antioxidanten

Druivenpitten zijn rijk aan bestanddelen als zoals fenolen, proanthocyanidine en tococerol. Deze bestanddelen hebben een krachtige
antioxidante werking, die het lichaam kan beschermen tegen de schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Daarnaast bevatten de pitten een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C en bèta-caroteen, vitamines waarvan bekend is
dat ze in staat zijn de omgevingsfactoren die de gezondheid direct kunnen beïnvloeden tegen te werken.

Lees verder via de link:
https://gezonderleven.com/zeven-redenen ... tten-eten/
.

.

Vraag je af wat anderen van je denken
en je bent voor altijd hun gevangene.


Lao Tse

Plaats reactie