Kun je de schillen en pitten van alle soorten fruit zomaar eten? Déze vermijd je liever
Hulpartikel
21-05-2022
De een eet vol overtuiging een kiwi mét schil op, terwijl de ander fanatiek al het fruit van de schil ontdoet.
Begrijpelijk, als de schil vol haren zit, maar hoe zit het met de gezondheidsvoordelen of -nadelen? En is het veilig om bijvoorbeeld een watermeloen
mét pitten op te eten? In dit artikel legt Radar uit welke delen je nou allemaal echt kunt eten van fruit, en wat je beter kunt laten.
Voedselverspilling gaan we het liefst allemaal tegen natuurlijk, maar een pit waar verkeerde stoffen in zitten krijg je ook liever niet binnen.
Hieronder een duidelijk overzicht van welk fruit je de schil kunt eten en van welk fruit de pitten niet gevaarlijk zijn.
Deze schillen kunnen gevaarlijk zijn
Het Voedingscentrum vertelt aan NRC dat van veel fruit de schil prima te eten is en dit net als de rest van de vrucht gezond is.
‘Er zitten vezels en bepaalde voedingsstoffen in of vlak onder de schil’, aldus expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen.
Maar ondanks de gezondheidsvoordelen is niet iedere schil verstandig om te eten. Zo kunnen in schillen van een ananas, avocado
of passievrucht gifstoffen zitten die planten zelf aanmaken om zich te beschermen. Van Der Vossen licht toe dat je ook niet bang hoeft te zijn,
mocht je er wel iets van binnenkrijgen, omdat het vaak om grote hoeveelheden gaat voordat het schadelijk is voor de mens.
Overigens kan door het eten van een schil van een mango bij sommige mensen wel een allergische reactie plaatsvinden,
doordat hier het stofje urushiol in voorkomt. Reden dus om met deze schil extra voorzichtig te zijn.
Lees verder via de link:
https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hul ... je-liever/
Nee vriendje, ik eet jouw jas niet op.......