Bereid je voor op het nanovoer
- Tammy
- Forumbeheerster
- Berichten: 80589
- Lid geworden op: 04 feb 2005, 18:20
Bereid je voor op het nanovoer
Minder vet en zout zonder dat je het proeft, snacks waar je sneller vol van zit, of voedsel dat je zelf ontwerpt: met nanotechnologie kun je voedsel op manieren bewerken die nooit eerder mogelijk waren. Maar met een kritische consument en een afwachtende industrie is het de vraag of zulke ‘nanofoods’ een kans maken op ons bord.
Als het gaat om de beste smaken en de heerlijkste geuren, dan moet je bij de chefkok zijn, toch? De vraag is echter voor hoe lang nog. Wie weet komt binnenkort het smaakvolste en gezondste eten niet meer uit een warme keuken, maar uit een high tech, steriel lab. Met de moderne gereedschapskist van de nanotechnologie kun je namelijk voedsel tot op nanometers nauwkeurig naar je hand zetten. Welkom in de wereld van de ‘nanofoods’.
De ultieme kok.
Of het nu een biefstukje is, een broodje kaas of een patatje oorlog: alles wat op je bord ligt is uiteindelijk – als je maar ver genoeg inzoomt – opgebouwd uit piepkleine structuurtjes van staafjes, bolletjes of klontjes. Deze ‘nanostructuren’, een miljoen keer kleiner dan een millimeter, bepalen voor een belangrijk deel hoe ons eten eruit ziet, ruikt of smaakt. Nanotechnologie geeft de mens de kans om met deze structuren aan de gang te gaan, of zelf te maken. Het maakt je de ultieme kok: smaken en geuren kun je tot op moleculair niveau perfectioneren of naar eigen keus samenstellen.
Deze nanonaise ontwikkelen ze aan de Wageningen Universiteit, waar überhaupt veel onderzoek gedaan wordt naar toepassingen van ‘nanofoods’.
Veelbelovend is met name dat je bestaand voedsel aanzienlijk gezonder kunt maken door de hoeveelheid vet of zout te verkleinen, maar zodanig dat het de smaak niet verandert. Zo kun je met ‘nanozout’ – normale zoutkristallen, maar dan kleiner – chips maken die net zo lekker smaakt, maar veel minder zout bevat.
Of denk aan mayonaise waarin oliedruppeltjes vervangen zijn door waterdruppels bedekt met een dun olielaagje. Een patatje met deze ‘nanonaise’ smaakt hetzelfde als altijd, maar de hoeveelheid vet is veel kleiner.
Verrijkt en ontworpen voedsel.
Op vergelijkbare manier probeert men voedsel te verrijken door extra vitaminen, mineralen of geneeskrachtige stoffen toe te voegen. Bijvoorbeeld door visolie – wat mogelijk positief is voor de gezondheid – in brood erbij te stoppen.
Maar ook extra ijzer in vlees of extra selenium in groene thee. Allemaal met het doel om een tekort aan deze elementen – wat ziekte tot gevolg kan hebben – te vermijden. Zelfs voedsel waarin glucose gedoseerd wordt afgegeven (voor diabetici) of medicijnen aan bloed afgegeven worden, behoort tot de mogelijkheden.
Het toevoegen van zulke stoffen aan voedsel tracht men te doen met een soort ‘microcontainers’: constructies van bijvoorbeeld lipiden die de stof ‘beschermen’. Zo blijft de smaak behouden – en smaakt je brood niet naar vis – maar is het bovendien mogelijk de stoffen in het maagdarmstelsel af te leveren waar ze het effectiefst zijn. Geprobeerd wordt ook om vetten op deze manier uit het voedsel naar het achterste deel van de dunne darm brengen. Vanaf deze plek gaan normaal gesproken signalen naar de hersenen dat je genoeg hebt gegeten. Van zulk vet eten raak je dus sneller ‘vol’.
[youtube-2]http://www.youtube.com/watch?v=fFcTa4Dg ... r_embedded[/youtube-2]
Lees het hele artikel HIER
Als het gaat om de beste smaken en de heerlijkste geuren, dan moet je bij de chefkok zijn, toch? De vraag is echter voor hoe lang nog. Wie weet komt binnenkort het smaakvolste en gezondste eten niet meer uit een warme keuken, maar uit een high tech, steriel lab. Met de moderne gereedschapskist van de nanotechnologie kun je namelijk voedsel tot op nanometers nauwkeurig naar je hand zetten. Welkom in de wereld van de ‘nanofoods’.
De ultieme kok.
Of het nu een biefstukje is, een broodje kaas of een patatje oorlog: alles wat op je bord ligt is uiteindelijk – als je maar ver genoeg inzoomt – opgebouwd uit piepkleine structuurtjes van staafjes, bolletjes of klontjes. Deze ‘nanostructuren’, een miljoen keer kleiner dan een millimeter, bepalen voor een belangrijk deel hoe ons eten eruit ziet, ruikt of smaakt. Nanotechnologie geeft de mens de kans om met deze structuren aan de gang te gaan, of zelf te maken. Het maakt je de ultieme kok: smaken en geuren kun je tot op moleculair niveau perfectioneren of naar eigen keus samenstellen.
Deze nanonaise ontwikkelen ze aan de Wageningen Universiteit, waar überhaupt veel onderzoek gedaan wordt naar toepassingen van ‘nanofoods’.
Veelbelovend is met name dat je bestaand voedsel aanzienlijk gezonder kunt maken door de hoeveelheid vet of zout te verkleinen, maar zodanig dat het de smaak niet verandert. Zo kun je met ‘nanozout’ – normale zoutkristallen, maar dan kleiner – chips maken die net zo lekker smaakt, maar veel minder zout bevat.
Of denk aan mayonaise waarin oliedruppeltjes vervangen zijn door waterdruppels bedekt met een dun olielaagje. Een patatje met deze ‘nanonaise’ smaakt hetzelfde als altijd, maar de hoeveelheid vet is veel kleiner.
Verrijkt en ontworpen voedsel.
Op vergelijkbare manier probeert men voedsel te verrijken door extra vitaminen, mineralen of geneeskrachtige stoffen toe te voegen. Bijvoorbeeld door visolie – wat mogelijk positief is voor de gezondheid – in brood erbij te stoppen.
Maar ook extra ijzer in vlees of extra selenium in groene thee. Allemaal met het doel om een tekort aan deze elementen – wat ziekte tot gevolg kan hebben – te vermijden. Zelfs voedsel waarin glucose gedoseerd wordt afgegeven (voor diabetici) of medicijnen aan bloed afgegeven worden, behoort tot de mogelijkheden.
Het toevoegen van zulke stoffen aan voedsel tracht men te doen met een soort ‘microcontainers’: constructies van bijvoorbeeld lipiden die de stof ‘beschermen’. Zo blijft de smaak behouden – en smaakt je brood niet naar vis – maar is het bovendien mogelijk de stoffen in het maagdarmstelsel af te leveren waar ze het effectiefst zijn. Geprobeerd wordt ook om vetten op deze manier uit het voedsel naar het achterste deel van de dunne darm brengen. Vanaf deze plek gaan normaal gesproken signalen naar de hersenen dat je genoeg hebt gegeten. Van zulk vet eten raak je dus sneller ‘vol’.
[youtube-2]http://www.youtube.com/watch?v=fFcTa4Dg ... r_embedded[/youtube-2]
Lees het hele artikel HIER
Somewhere, something incredible is waiting to be known.
Carl Sagan.
- Tammy
- Forumbeheerster
- Berichten: 80589
- Lid geworden op: 04 feb 2005, 18:20
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Normaal juich ik Nanotechnologie toe wat betreft het bestrijden van ziektens en nog veel meer.
Maar Nano voedsel?
Nee liever niet, lijkt me niet echt goed.
Wat denken jullie?
Maar Nano voedsel?
Nee liever niet, lijkt me niet echt goed.
Wat denken jullie?
Somewhere, something incredible is waiting to be known.
Carl Sagan.
- Tammy
- Forumbeheerster
- Berichten: 80589
- Lid geworden op: 04 feb 2005, 18:20
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Waarom niet Tofu?
Door de eventuele effecten op de langere termijn?
Door de eventuele effecten op de langere termijn?
Somewhere, something incredible is waiting to be known.
Carl Sagan.
-
- Student
- Berichten: 238
- Lid geworden op: 22 jan 2007, 17:32
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Nee, ik wacht er nog even mee. Eerst afwachten wat hiermee gebeurt.
viewtopic.php?f=39&t=8226
viewtopic.php?f=39&t=8226
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Waarom niet ik koop ook een pot eiwitten of andere nano poeder voor mijn sport, smaakt uitstekend, ik zie het bezwaar niet zo. Wat de boer niet kent....
- Tammy
- Forumbeheerster
- Berichten: 80589
- Lid geworden op: 04 feb 2005, 18:20
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Wat voor Nano poeder gebruik jij dan Carbon?
Wat gebruikte je daarvoor dan?
Wat gebruikte je daarvoor dan?
Somewhere, something incredible is waiting to be known.
Carl Sagan.
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Bvb NanoVaper is voor een goede pomp in je spieren, werkt direct door de nano
- Tammy
- Forumbeheerster
- Berichten: 80589
- Lid geworden op: 04 feb 2005, 18:20
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Ok, maar voordat er Nano was, wat gebruikte je toen?
Somewhere, something incredible is waiting to be known.
Carl Sagan.
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Noexplode maar volgens mij is dat ook NaNo voer, NaNo bestaat al geruime tijd, denk vanaf 2007 al in voedingsuplimenten.
- Tammy
- Forumbeheerster
- Berichten: 80589
- Lid geworden op: 04 feb 2005, 18:20
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Ok thanks.
Somewhere, something incredible is waiting to be known.
Carl Sagan.
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Ik kies voor puur natuur, dus nee bedankt.
Alles en iedereen wordt met de dag kunstmatiger.
Alles en iedereen wordt met de dag kunstmatiger.
- entropy
- Vriend van de wetenschap
- Berichten: 2061
- Lid geworden op: 08 jul 2013, 10:23
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Ik vind het wel geniaal. Ik denk alleen dat er meerdere factoren in het spel zijn in je lichaam dan 'je vol voelen', of 'het gevoel mayonaise te eten', en dat deze 'nep' misschien uiteindelijk op de lange termijn helemaal niet zo goed hoeft te werken...
- lowlandsrouter
- Wetenschapper
- Berichten: 3446
- Lid geworden op: 21 jun 2005, 13:48
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Leuk artikel Tammy
https://starthemel.nl
De singulariteit is nabij This is the way.
It may be that our role on this planet is not to worship God - but to create him.
Arthur C. Clarke
De singulariteit is nabij This is the way.
It may be that our role on this planet is not to worship God - but to create him.
Arthur C. Clarke
- Tammy
- Forumbeheerster
- Berichten: 80589
- Lid geworden op: 04 feb 2005, 18:20
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Hoe kijk jij tegen Nanovoer aan Lowlandsrouter?
Leuk je weer te zien hier.
Leuk je weer te zien hier.
Somewhere, something incredible is waiting to be known.
Carl Sagan.
- Zoeker
- Wetenschapper
- Berichten: 3205
- Lid geworden op: 19 feb 2014, 17:37
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Tammy schreef:Normaal juich ik Nanotechnologie toe wat betreft het bestrijden van ziektens en nog veel meer.
Maar Nano voedsel?
Nee liever niet, lijkt me niet echt goed.
Wat denken jullie?
Ik ben er snel klaar mee. Ik heb niks met alles wat kunstmatig is.
De natuur biedt alles wat nodig is.
Ik slik nog geen vitaminepil.
Tegenstellingen zijn twee variaties van hetzelfde.
- univers
- Observer
- Berichten: 33354
- Lid geworden op: 27 jan 2013, 11:10
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Dat zei ik nou ook tegen me vrouw.Ik ben er snel klaar mee. Ik heb niks met alles wat kunstmatig is.
De natuur biedt alles wat nodig is.
Een mens is net een open boek, je moet het enkel kunnen lezen.
- Zoeker
- Wetenschapper
- Berichten: 3205
- Lid geworden op: 19 feb 2014, 17:37
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Ja, je vrouw biedt ook alles wat jouw natuur nodig heeft.univers schreef:Dat zei ik nou ook tegen me vrouw. :mrgreen:Ik ben er snel klaar mee. Ik heb niks met alles wat kunstmatig is.
De natuur biedt alles wat nodig is.
Tegenstellingen zijn twee variaties van hetzelfde.
- univers
- Observer
- Berichten: 33354
- Lid geworden op: 27 jan 2013, 11:10
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Probeer ze dat nou eens wijs te maken
Een mens is net een open boek, je moet het enkel kunnen lezen.
- entropy
- Vriend van de wetenschap
- Berichten: 2061
- Lid geworden op: 08 jul 2013, 10:23
Re: Bereid je voor op het nanovoer
Het argument dat het kunstmatig is vind ik een non-argument. Natuurlijkheid is geen garantie voor wat dan ook. Je hebt ook een heleboel vergif in de natuur, en mayonaise bijvoorbeeld, een natuurlijk product, is ongezond. Aan de andere kant hoeft nanofood helemaal niet ongezond te zijn, en lijkt het wat betreft calorieën zelfs gezonder! Wat ik me alleen wel afvraag is of mayonaise met minder calorieën (wat me geweldig lijkt) de honger net zo goed kan stillen. Ik heb er zo mijn twijfels bij. Maar ongestraft een patatje of chips eten lijkt me heerlijk!