Koken in grotten: onderzoek onthult verfijnde prehistorische culinaire gewoonten

Geschiedenis is de wetenschap die zich bezighoudt met de bestudering van de mens in zijn verleden, en die door de wetenschap vanuit het heden het verleden probeert te begrijpen. Vind hier alles over de wereld- en vaderlandse geschiedenis.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
univers
Observer
Berichten: 33354
Lid geworden op: 27 jan 2013, 11:10

Koken in grotten: onderzoek onthult verfijnde prehistorische culinaire gewoonten

Bericht door univers » 25 nov 2022, 07:25

Afbeelding

Onderzoek van de Universiteit van Liverpool heeft onthuld dat onze paleolithische voorouders van vegetarische maaltijden genoten en verfijnde, smakelijke recepten bereidden, waaronder flatbread-achtige producten.

Analyse van enkele van de oudste voedselresten die ooit zijn gevonden (foto) door een team van archeologen onder leiding van dr. Ceren Kabukcu van de afdeling Archeologie, Klassiekers en Egyptologie heeft aangetoond dat vroegmoderne mensen en Neanderthalers zich te goed deden aan een complex en gevarieerd dieet waarin planten speelden een grote rol.

Afbeelding

Het onderzoek dat vandaag (woensdag 23 november) is gepubliceerd, toont voor het eerst aan dat moderne technieken voor voedselbereiding en -verwerking, en het gebruik van een diverse groep plantenzaden, duizenden jaren eerder gemeengoed waren dan eerder werd gesuggereerd.

Het team gebruikte een scanning-elektronenmicroscoop om monsters te analyseren van verkoolde voedselresten van vroegmoderne menselijke (40.000 jaar geleden) en Neanderthaler (70.000 jaar geleden) beroepen in de Shanidar-grot in Irak, de vroegste dergelijke overblijfselen die in Zuidwest-Azië zijn ontdekt.

Afbeelding

Plantaardige voedselresten uit de Franchthi-grot, Griekenland, zijn de vroegste in hun soort die in Europa zijn ontdekt (ongeveer 12.000 tot 13.000 jaar oud) en bevatten broodachtige items die op flatbread lijken.

Afbeelding

De resultaten van deze analyses, gepubliceerd in het tijdschrift Antiquity , bevestigen dat smaak in voedsel al vanaf 70.000 jaar geleden belangrijk was en Neanderthalers en vroegmoderne mensen kookten vaak met planten met bittere, scherpe, tanninerijke smaken.

Door de voedselresten te bestuderen, ontdekten de archeologen dat gecompliceerde recepten deel uitmaakten van het paleolithische dieet, waarmee het stereotype werd ontkracht dat Neanderthalers afhankelijk waren van een grotendeels op vlees gebaseerd dieet.

De studie wees ook uit dat paleo-chefs een reeks trucs gebruikten om hun eten smakelijker te maken. Peulvruchten, het meest geïdentificeerde ingrediënt, hebben bijvoorbeeld een van nature bittere smaak vanwege de tannines en alkaloïden in hun zaadvliezen. Uit dit onderzoek bleek echter dat paleolithische jagers-verzamelaars complexe bereidingstechnieken gebruikten, zoals weken en uitlogen gevolgd door beuken of ruw malen om veel van de bittere smaak te verwijderen.

Dr. Kabukcu zei: "Deze studie wijst op cognitieve complexiteit en de ontwikkeling van culinaire culturen waarin smaken vanaf een zeer vroege datum belangrijk waren.

"Ons werk toont onomstotelijk de complexiteit aan in het vroege jager-verzamelaarsdieet, vergelijkbaar met moderne voedselbereidingspraktijken. Zo werden wilde noten en grassen vaak gecombineerd met peulvruchten, zoals linzen, en wilde mosterd.

"Deze resultaten vertegenwoordigen een grote vooruitgang ten opzichte van eerdere debatten over de eetgewoonten van jagers-verzamelaars, hun culinaire hoogstandjes, en of paleolithische verzamelaars voornamelijk carnivoren of toegewijde vegetariërs waren!"

Professor Eleni Asouti , hoogleraar archeologie aan de Universiteit van Liverpool en co-auteur van de studie, zei: "Dergelijke culinaire praktijken worden door archeologen en antropologen al lang gezien als de kenmerken van neolithische landbouwgemeenschappen en de oorsprong van de keuken zoals wij die begrijpen. vandaag.

“Onze ontdekkingen tonen aan dat moderne kooktechnieken een veel diepere en langere voorgeschiedenis hebben dan duizenden jaren vóór het begin van de landbouw. Dit onderzoek opent nieuwe grenzen in de wetenschappelijke studie van de evolutie van het menselijke dieet.”

https://news.liverpool.ac.uk/2022/11/23 ... ry-habits/

Is dit de oudste oven ter wereld?

Afbeelding

https://www.ljmu.ac.uk/about-us/news/ar ... rthalcooks
Een mens is net een open boek, je moet het enkel kunnen lezen.

Plaats reactie