Negen absoluut walgelijke oude voedingsmiddelen waar onze voorouders van genoten

Geschiedenis is de wetenschap die zich bezighoudt met de bestudering van de mens in zijn verleden, en die door de wetenschap vanuit het heden het verleden probeert te begrijpen. Vind hier alles over de wereld- en vaderlandse geschiedenis.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
univers
Observer
Berichten: 33354
Lid geworden op: 27 jan 2013, 11:10

Negen absoluut walgelijke oude voedingsmiddelen waar onze voorouders van genoten

Bericht door univers » 31 dec 2022, 07:46

Afbeelding
'Hersenvoedsel' letterlijk nemen - gebakken hersenen met geroosterde rozen, nog een walgelijk oud voedsel Bron: Dubnytskaya Photo / Adobe Stock

Keuken is een essentieel aspect van iemands cultuur. De maaltijden die in de oudheid door verschillende gemeenschappen werden genoten, zijn door de geschiedenis heen geëvolueerd tot het voedsel dat we vandaag kennen en waar we van houden. Deze voedingsmiddelen waren echter niet altijd zo lekker als veel van onze primaire voedingsmiddelen nu. Sterker nog, veel van het voedsel dat onze voorouders aten, zou tegenwoordig als absoluut walgelijk worden beschouwd, ook al werd er destijds van genoten. Hieronder delen we enkele van de smerigste maaltijden die werden genoten door degenen die ons voorgingen.

1. Flamingotong
De meesten van ons zouden in de eerste plaats aarzelen om een ​​flamingo te eten , laat staan ​​zijn tong. Onze voorouders hadden echter andere gedachten. Flamingo's werden genoten als een oude maaltijd, net als elke andere vogel, inclusief kippen, eenden, pauwen, struisvogels en zelfs papegaaien. Flamingotong werd als een delicatesse beschouwd, aangezien flamingo's in het oude Rome werden gezien als een status van rijkdom. Alleen degenen met aanzienlijke rijkdom konden het zich veroorloven om flamingotongen te eten, dus het eten van deze maaltijd was voor de meeste mensen zeldzaam.

Afbeelding
Het eten van een flamingotong lijkt misschien een walgelijk oud voedsel, maar het was een statussymbool in het oude Rome. (Cuatrock77 / CC DOOR SA 2.0 )

2. Garum
Garum was een populaire gefermenteerde vissaus in het oude Rome. Romeinen combineerden visdarmen, bloed, azijn , honing, kruiden en specerijen en lieten dit brouwsel enkele maanden in de zon fermenteren. Hoewel de saus is gemaakt met de 'wegwerp'-delen van de vis, was deze saus eigenlijk behoorlijk duur omdat het zo lang duurde om te maken. Ook was het soms moeilijk te vinden, aangezien de saus alleen buiten de stad gemaakt mocht worden vanwege de sterke stank tijdens het fermenteren .

Afbeelding
Garum was een soort gefermenteerde vissaus, vergelijkbaar met vissaus in de Vietnamese keuken, of ansjovissaus in Italië. Toch denken sommigen misschien dat dit een walgelijk oud voedsel is ( Fanfo / Adobe Stock)

3. Zeugenbaarmoeder
Hoewel buikspek tegenwoordig een gewoon gerecht is, heeft de zeugenschoot de afgelopen eeuwen een achterbank ingenomen. Zeugenschoot was een populaire delicatesse gemaakt van zeugenbuik en uiers. Het vlees zou worden gekruid en bereid met laserwortel, azijn, bouillon, honing , selderijzaad, peper en munt voordat het werd gegrild . Sommige mensen zouden het zelfs gebruiken om een ​​groter gerecht met vis en gevogelte te maken door al het vlees op elkaar te leggen.

Afbeelding
Slachtafval door de jaren heen – terwijl buikspek of pens tegenwoordig relatief veel voorkomt, wordt de baarmoeder van de zeug niet langer als een delicatesse beschouwd. Mozaïek van een truffelvarken, circa 200 na Christus ( Public Domain )

4. Gevulde slaapmuis
De oude Romeinen hadden vaak een probleem met slaapmuizen. De oplossing? Vul ze en eet ze op! Dormice zou in huizen worden gevangen en noten en eikels krijgen om ze vet te maken voordat ze worden gedood voor voedsel. Vervolgens werden ze gevuld met vlees, noten en kruiden voordat ze tot in de perfectie werden geroosterd. Hoewel de meesten van ons zichzelf waarschijnlijk niet een knaagdier konden zien eten, leken de oude Romeinen te denken dat ze heerlijk waren.

Afbeelding
Nog een walgelijk oud voedsel - de oude Romeinen vingen slaapmuizen en maakten ze vet in potten voordat ze werden gevuld en opgegeten. (Links: Public Domain ; Rechts: Viscondedeportoseguro / CC BY SA 4.0 )

5. Levende vogeltaart
Ja, je leest het goed. Sommige oude recepten zijn opmerkelijk omdat ze levende dieren bevatten! De levende dieren worden echter niet daadwerkelijk in het gerecht geconsumeerd. Voor levende vogeltaart wordt een taart gemaakt met een grote koepelvormige korst erop, waaronder levende vogels worden gestopt. Het idee is dat de vogels in een gigantisch schouwspel zullen uitvliegen zodra de korst is doorgesneden. Hoewel dit misschien cool klinkt, kunnen we ons niet voorstellen dat levende vogels in je eten rondhangen (en poepen) een bijzonder gezond idee is.

6. Apicische gelei
Als je van aspic hebt gehoord, ben je al enigszins bekend met deze horror. Een van de favoriete gerechten van het oude Rome was Apicische gelei. Apician gelei is een hartige gelei gemaakt met kip, lamsvlees, noten, rozijnen, sjalotten, augurken, azijn, olie en kruiden. Van het vlees wordt een hartige bouillon gemaakt , waarin de andere ingrediënten worden gemengd. Vervolgens wordt dit brouwsel een paar dagen in de sneeuw gelaten om te stollen en gelei te worden. Vervolgens wordt het opgegraven en geserveerd met geitenkaas en dressing.

Afbeelding
Een Romeins feestmaal bevatte een aantal walgelijke oude gerechten waar we vandaag onze neus voor zouden ophalen. Laat 19e-eeuws schilderij van Roberto Bompiani ( Public Domain )

7. Kakwijn
Waarschijnlijk een van de grofste op deze lijst, ttongsul is een medicinale rijstwijn die is gemaakt van uitwerpselen. Ttongsul werd eeuwen geleden traditioneel gemaakt in Korea en werd gebruikt voor medicinale doeleinden . Mensen die nog steeds in de kracht van ttongsul geloven, beweren dat het kan helpen bij het genezen van blauwe plekken, snijwonden, gebroken botten en zelfs epilepsie. De wijn wordt gemaakt door uitwerpselen (van menselijke kinderen of dieren) gedurende meerdere dagen te koelen, te mengen met water en te fermenteren met rijst en gist. Gelukkig wordt het niet veel meer gemaakt.

Afbeelding
Ttongsul is misschien wel het meest walgelijke oude voedsel op deze lijst - gefermenteerde uitwerpselen 'wijn' ( Public Domain )

8. Rozentaart
De naam rozentaart, ook wel "patina de rosis" genoemd, is zwaar misleidend. Hoewel er inderdaad rozenblaadjes verwerkt waren in rozentaart, was de bodem van deze taart eigenlijk gemaakt van gekookte kalfshersenen . De hersenen werden gekookt en afgeroomd tot een pasta om een ​​hele taart te vullen voordat ze opnieuw werden gebakken totdat de consistentie dikker werd. Er zouden ook wat rozenblaadjes in geplet zijn en bovenop gestrooid voor decoratie.

9. Met melk doordrenkte longen
Mensen hebben door de jaren heen allerlei organen gegeten, maar hoe zit het met longen? In de oudheid aten sommige mensen de longen van dieren als speciale maaltijd. De longen zouden in melk worden gedrenkt om ze vochtig te houden en om sterke geuren uit hun weefsels te halen. Ze zouden dan worden gevuld met ingrediënten zoals eieren, honing, zout en een verscheidenheid aan kruiden om ze smaak te geven. De gekruide en gevulde longen werden vervolgens gekookt om te koken voordat ze in plakjes werden geserveerd.



Het is duidelijk dat etenstijd niet altijd zo smakelijk was als nu. Het goede nieuws is dat veel van deze recepten niet meer in omloop zijn, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je de volgende keer dat je uit eten gaat een gevulde slaapmuis voorgeschoteld krijgt. De volgende keer dat het keukenpersoneel een fout maakt in uw bestelling, bedenk dan: het kan erger!

https://www.ancient-origins.net/history ... od-0017727
Een mens is net een open boek, je moet het enkel kunnen lezen.

Gebruikersavatar
Fenna
Kletskous
Berichten: 13667
Lid geworden op: 05 mar 2013, 17:16

Re: Negen absoluut walgelijke oude voedingsmiddelen waar onze voorouders van genoten

Bericht door Fenna » 31 dec 2022, 09:00

Nou, tegenwoordig kunnen ze in sommige landen er nog steeds wat van.
Hagis, apenhersenen, gebakken spin, penis in alle soorten, levende inktvissen etc.

https://www.top-travel.nl/top-10-bestem ... ter-wereld
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Plaats reactie