Stanford-onderzoekers hebben het oudste archeologische bewijs gevonden van bierbrouwen

Vondsten uit het verleden....de geschiedenis aan het licht gebracht.
Van Toetanchamon en Pompeii tot hedendaagse opgravingen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
univers
Observer
Berichten: 33354
Lid geworden op: 27 jan 2013, 11:10

Stanford-onderzoekers hebben het oudste archeologische bewijs gevonden van bierbrouwen

Bericht door univers » 18 sep 2018, 17:51

Stanford-onderzoekers hebben het oudste archeologische bewijs gevonden van bierbrouwen, een ontdekking die de hypothese ondersteunt dat bier in sommige regio's een onderliggende motivatie kan zijn geweest om granen te verbouwen.

Afbeelding
Staand in de ingang van Raqefet Cave, waar ze bewijs vonden voor de oudste kunstmatige alcohol ter wereld, zijn van links, Dani Nadel, Li Liu, Jiajing Wang en Hao Zhao. (Afbeelding tegoed: Li Liu)

De archeologen van Stanford University draaien de geschiedenis van het bier op zijn kop.

Een onderzoeksteam onder leiding van Li Liu, een professor in de Chinese archeologie in Stanford, heeft bewijs gevonden van de vroegste brouwmeesters tot nu toe, een bevinding die een oud debat zou kunnen aanwakkeren: wat was er eerst, bier of brood?

In een grot in wat nu Israël is, vond het team bierbrouwinnovaties waarvan ze denken dat ze dateren van vóór de vroege verschijning van gecultiveerde granen in het Nabije Oosten door verschillende millennia. Hun bevindingen, gepubliceerd in het Journal of Archaeological Science: Reports , ondersteunen een hypothese die meer dan 60 jaar geleden door archeologen werd voorgesteld: Bier is misschien een motiverende factor geweest voor de oorspronkelijke domesticatie van granen in sommige gebieden.

'Oudste record van door de mens gemaakte alcohol'
Er zijn aanwijzingen dat duizenden jaren geleden het Natufische volk, een groep jager-verzamelaars in de oostelijke Middellandse Zee, behoorlijk de bierkenners waren.

Liu en haar onderzoeksteam analyseerden residuen van 13.000 jaar oude stenen mortieren gevonden in de Raqefet-grot, een Natufische kerkhofsite in de buurt van wat nu Haifa is, Israël, en ontdekten bewijs van een uitgebreide bierbrouwerij.

"Dit verklaart het oudste record van door de mens gemaakte alcohol ter wereld," zei Liu.

De onderzoekers geloven dat de Natufians bier brouwden voor rituele feesten die de doden eerden.

Deze ontdekking duidt erop dat alcohol maken niet noodzakelijkerwijs het resultaat is van landbouwoverschotproductie, maar het is ontwikkeld voor rituele doeleinden en spirituele behoeften, althans tot op zekere hoogte, voorafgaand aan de landbouw," zei Liu over hun bevindingen.

In haar laboratoriumanalyse zei Liu dat ze verbaasd was om bewijs te vinden van het brouwen van bier in de restmonsters die ze verzamelden.

"We zijn niet op zoek gegaan naar alcohol in de stenen mortieren, maar wilden alleen onderzoeken welk plantaardig voedsel mensen hebben geconsumeerd, omdat er maar heel weinig gegevens beschikbaar waren in het archeologische archief," zei Liu, de heer Robert Ho Tung, professor in Chinese archeologie op Stanford's School of Humanities and Sciences .

Zoals Liu in de krant opmerkt, zijn de vroegste broodsoorten die tot op heden zijn overblijfselen recentelijk teruggewonnen uit de Natufian-site in Oost-Jordanië. Die kunnen van 11.600 tot 14.600 jaar oud zijn. De biervinding die ze hier meldt, zou van 11.700 tot 13.700 jaar oud kunnen zijn.

Oud bier brouwen
Oud bier is verre van wat we vandaag drinken. Het was hoogstwaarschijnlijk een mengsel met meerdere ingrediënten zoals pap of dunne pap, zei Jiajing Wang, een doctoraalstudent in het Departement Oost-Aziatische talen en culturen en een co-auteur op het papier. Wang heeft Liu geholpen om oude alcohol te onderzoeken sinds 2015 toen ze voor het eerst naar 5.000 jaar oude brouwsels in China keken voordat ze hun aandacht richtten op het bestuderen van de Natufische cultuur.

Afbeelding
Microscopische sporen van oude zetmelen geëxtraheerd uit de Raqefet-grot (links) worden vergeleken met de referenties die Liu en haar onderzoek repliceerden in hun experimenten met bierbrouwen. (Afbeelding tegoed: Courtesy Li Liu)

In de Raqefet-grot hebben Liu en Wang overblijfselen gevonden van zetmeel en microscopische plantendeeltjes die bekend staan ​​als fytoliet, die typisch zijn voor de transformatie van tarwe en gerst tot drank.

De onderzoekers geloven dat de Natufians een drietraps brouwproces gebruikten. Ten eerste zou zetmeel van tarwe of gerst worden omgezet in mout. Dit gebeurt door de korrels in water te ontkiemen om vervolgens te worden afgetapt, gedroogd en opgeslagen. Vervolgens zou de mout worden gestampt en verhit. Ten slotte zou het worden overgelaten om te gisten met wilde gisten in de lucht.

Al deze stappen gaven aanwijzingen om de onderzoekers te helpen hun claim te doen.

Om hun hypothese te testen, voerden de onderzoekers een reeks experimenten uit om elke stap te reconstrueren die de Natufians zouden hebben genomen om hun bier te brouwen.

Met deze brouwexperimenten konden de onderzoekers bestuderen hoe zetmeelkorrels veranderden tijdens het brouwproces en vergelijkingen maken met wat ze ontdekten.

Liu en Wang's brouwexperimenten toonden een duidelijke overeenkomst met wat de Natufianen verzonnen hadden.

De onderzoekers analyseerden ook de artefacten die werden opgegraven. Ze ontdekten dat de sporen achtergelaten op de oude stenen mortel sterk overeenkwamen met hun eigen laboratoriumexperimenten van het verpletteren en verpletteren van graanzaden, een proces dat nodig is voor het brouwen van bier.

MELISSA DE WITTE

https://news.stanford.edu/2018/09/12/cr ... ltivation/
Een mens is net een open boek, je moet het enkel kunnen lezen.

Plaats reactie